Τα BRICS μιλούν (και) Ελληνικά!

Αναστατώνει τους δανειστές η πρόταση του Κρεμλίνου για συμμετοχή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, που παρακάμπτει το «παραδοσιακό» ΔΝΤ!

Διεθνές πολιτικό και διπλωµατικό ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η πρόταση της Ρωσίας στην Ελλάδα να γίνει το 6ο µέλος στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) των BRICS, της ισχυρής πενταµελούς οµάδας που συναποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Η πρόσκληση έγινε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 11 Μαΐου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνοµιλίας του µε τον Ρώσο υφυπουργό Οικονοµικών και εκπρόσωπο της τράπεζας, Sergey Storchak. Η ελληνική πλευρά, σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση, χαρακτήρισε «ευχάριστη έκπληξη» την πρόσκληση και δεσµεύθηκε να την εξετάσει. Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να συζητήσει το θέµα µε τους ηγέτες των BRICS στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονοµικού Φόρουµ της Αγίας Πετρούπολης, που θα πραγµατοποιηθεί µεταξύ 18 και 20 Ιουνίου.

Επίσης, τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουµελιώτη, όρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης να διερευνήσει τη δυνατότητα συµµετοχής της χώρας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS. «Οταν η ίδια η Αµερική συνεργάζεται µε την Κίνα, δεν µπορεί να πει κανείς ότι η Ελλάδα θα έκανε µια λάθος κίνηση µε τη συµµετοχή της στην τράπεζα των BRICS »,ανέφερε ο κ. Ρουµελιώτης, επισηµαίνοντας ότι αυτή η συµµετοχή δεν περιλαµβάνει υπογραφή µνηµονίου.

BRICSelladahellas