Προσλήψεις ΕΠΟΠ 2020: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Προσλήψεις ΕΠΟΠ 2020: Η χώρα μας βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες στα πρόθυρα… σύρραξης με την Τουρκία και η Κυβέρνηση προχωρά σε άμεσες προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Προσλήψεις ΕΠΟΠ 2020: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Συνολικά, 12.000 νέες θέσεις οπλιτών πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ που φέτος λόγω COVID-19 πραγματοποιείται υπό ειδικές συνθήκες.

Ήδη μέχρι τώρα έχουν προσληφθεί 1.400 οπλίτες βραχείας ανακατάταξης και αναμένονται άλλοι 600, ολοκληρώνοντας έτσι το σύνολο των προσλήψεων με βάση την προκήρυξη του υπουργείου Εθνικής άμυνας.

Η θητεία τους έχει χρονική διάρκεια 6 έτη με δυνατότητα επέκτασης στο βαθμό που επιτρέπει και ο προϋπολογισμός.

Σε ό,τι αφορά στην πρόσληψη των 12.000 ανδρών και γυναικών θα γίνει σε βάθος δεκαετίας γιατί, όπως εξηγεί ανώτατο στέλεχος του πενταγώνου, η σταδιακή πρόσληψη των οπλιτών δεν θα προκαλέσει και προβλήματα στη λήξη της θητείας τους διότι θα γίνει σταδιακά η απόλυση, όπως και η πρόσληψη.

Θυμίζουμε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος γνωρίζει άριστα ότι αν η διαθεσιμότητα του βρισκόταν στα επίπεδα του 2010 θα είχε ακόμη περισσότερες δυνατότητες στον επιτελικό σχεδιασμό που κάνει στο Αιγαίο.

Έτσι στην συνάντηση του με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη εξασφάλισε την πίστωση για 17.000 προσλήψεις αξιωματικών όλων των ειδικοτήτων για την προσεχή πενταετία.

Πρόκειται για Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), Οπλίτες Βραχύβιας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) οι οποίοι μετά το πέρας της θητείας τους μπορούν να παραμείνουν επί έξι χρόνια συνολικά (3+3) στο Στρατό και αργότερα να μονιμοποιηθούν αλλά και αξιωματικούς των Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων (Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Εθνικής Άμυνας κ.α).

Προσλήψεις ΕΠΟΠ 2020: Τα απαραίτητα προσόντα

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνδρες και γυναίκες, σε όλες τις ειδικότητες, με κοινά κριτήρια και διαδικασίες.

Οι ΕΠΟΠ πρέπει:

Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος κατά το έτος κατάταξης τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,65μ.

Να έχουν γραμματικές γνώσεις, το επίπεδο των οποί­ων καθορίζεται κατά ειδικότητες με απόφαση του Υπουρ­γού Εθνικής ‘Aμυνας και να μην είναι κατώτερες του κατό­χου απολυτηρίου Γυμνασίου.

Να είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (I/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέ­ταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων.

Να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, ψευδή ανώμοτη κατάθεση, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση, παράβαση καθήκοντος, ανυποταξία, λιποταξία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας, όπλων, πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών.

Να μην έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακούργημα ή οποιοδήποτε πλημμέλημα της προηγούμενης υποπαραγράφου, έστω και αν το αδίκημα έχει παραγραφεί.

Να μην έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα με αμετάκλητη απόφαση.

Να μην έχουν εκπέσει ή υποβιβασθεί του βαθμού τους οι εκπληρώσαντες τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Να έχουν όσοι ήδη υπηρετούν θετική εισήγηση για κατάταξη από τον τελευταίο Διοικητή τους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Δεν μπορούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες όσοι εκπλήρωσαν άοπλη θητεία ή εναλλακτική πολιτική – κοινωνική υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας.

Δεν μπορούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες πρώην υπαξιωματικοί, που, ενώ υπηρετούσαν ως μόνιμοι ή εθελοντές, παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν για οποιαδήποτε αιτία.

Τα παραπάνω απαιτούμενα προσόντα, με την επιφύλαξη της διάταξης της παραγράφου 1 περ. β’, πρέπει να συντρέχουν κατά το χρόνο της προκήρυξης των θέσεων Επαγγελματιών Οπλιτών και κατά το χρόνο της κατάτα­ξης τους, τα δε κωλύματα συμμετοχής πρέπει να μην υπάρχουν κατά το χρόνο της κατάταξης τους.

Προσλήψεις ΕΠΟΠ 2020: Τι ισχύει

Η πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών – ΕΠΟΠ γίνεται ύστερα από προκήρυξη πλήρωσης θέσεων από τον Υπουργό Εθνικής Aμυνας, μετά από εισήγηση του οικείου Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων.Με την προκήρυξη καθορίζονται οι ειδικότητες, τα υποβλητέα δικαιολογητικά, ο χρόνος υποβολής τους, ο τρόπος υγειονομικής εξέτασης των υποψηφίων, η συγκρότηση και λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών, ο τρόπος κύρωσης των πινάκων επιτυχόντων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Aμυνας μετά από εισή­γηση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), καθορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής των υποψήφιων Επαγγελματιών Οπλιτών.

Προσλήψεις ΕΠΟΠ 2020: Εκπαίδευση Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ)

Ο γενικός σκοπός της εκπαίδευσης των ΕΠΟΠ είναι να καταστούν ικανοί μαχητές και άριστοι γνώστες της ειδικότητάς τους, των οπλικών συστημάτων, μέσων και υλικών που χειρίζονται και απαιτούν εξειδίκευση, ώστε να εκτελούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αποστολής της Μονάδας που υπηρετούν.

Η εκπαίδευση των ΕΠΟΠ περιλαμβάνει:

  • Αρχική εκπαίδευση, διάρκειας 14 εβδομάδων (6 εβδομάδες βασική και 8 εβδομάδες εκπαίδευση μαχητή).
  • Εκπαίδευση στην ειδικότητα, διάρκειας από 4 έως 113 εβδομάδες, ανάλογα με την ειδικότητα.
  • Εκπαίδευση Υποψήφιων Βαθμοφόρων, διάρκειας 4 εβδομάδων.
  • Επιχειρησιακή εκπαίδευση στην Μονάδα υπηρέτησης.
  • Εκπαίδευση μετά τη Μονιμοποίηση, διάρκειας 4 εβδομάδων.
απαραίτητα προσόνταΕκπαίδευσηΠροσλήψεις ΕΠΟΠ 2020