www.epidomastegasis.gr: Πώς θα κάνετε αίτηση για επίδομα ενοικίου 2019

Ξεκίνησε από το βράδυ της Τρίτης 12 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου 2019. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση www.epidomastegasis.gr. Το επίδομα ενοικίου 2019 θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα και αφορά 260.000 δικαιούχους.[Μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για επίδομα ενοικίου 2019 επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου]. Δείτε πιο κάτω τα κριτήρια για το επίδομα.

Η είσοδος θα γίνεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet, ενώ, όσοι πολίτες επιθυμούν βοήθεια, μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Κοινότητας της περιοχής τους. «Η πλατφόρμα θα βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία, ώστε να υποδέχεται αιτήσεις ανά πάσα στιγμή», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερες από 270.000 αιτήσεις για επίδομα ενοικίου 2019

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Μαρτίου 2019 είχαν υποβληθεί 246.379 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 104.511, ενώ 16.946 αιτήσεις είχαν απορριφθεί και 27.308 ακυρώθηκαν. Να σημειωθεί ότι 96.296 αιτήσεις έχουν «κολλήσει» στο σύστημα καθώς είτε δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά το μισθωτήριο συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ (βλέπε πιο κάτω πως θα το κάνεις) ή αυτό λήγει σε χρόνο νωρίτερα από 6 μήνες (Σεπτέμβριο 2019). Σε αυτή την περίπτωση οι δικαιούχοι θα πρέπει να συντάξουν νέο μισθωτήριο που να λήγει μετά από 6μήνες (δηλαδή μετά τον Σεπτέμβριο του 2019).

Σε αδήλωτα έσοδα από ενοίκια προσδοκά το Υπουργείο Οικονομικών

Ήδη, από την πρώτη εβδομάδα φάνηκε ότι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις δεν μπορούσαν να προχωρήσουν λόγω της έλλειψης ηλεκτρονικού μισθωτηρίου ή της ύπαρξης μισθωτηρίου το οποίο έχει ήδη λήξει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η χορήγηση του επιδόματος ενοικίου. Έτσι, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα νέα μισθωτήρια. Όμως σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών έχει μεγάλες πιθανότητες να εντοπίσει και αδήλωτα εισοδήματα από ενοίκια. Στόχος του υπουργείου είναι να κατατεθούν μαζικά ηλεκτρονικά μισθωτήρια, ώστε να διευκολυνθεί η ηλεκτρονική διασταύρωση για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από ενοίκια.

Όροι και προϋποθέσεις για την χορήγηση

Για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτείται η δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου, δηλαδή θα πρέπει να συμπληρωθεί ο Αριθμός Δήλωσης Μισθωτηρίου στην ΑΑΔΕ (Taxisnet). Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος. Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης μισθωτηρίου ακινήτου μπορείτε να κάνετε ή να δείτε στοιχεία του εδώ: https://www.aade.gr/polites/akineta/misthoteria-akineton

Υποβολή μισθωτηρίου ακινήτου στο Taxisnet: Μπορείτε να διαβάσετε οδηγίες και να κάνετε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης μισθωτηρίου ακινήτου στο Taxisnet (www.gsis.gr), εδώ:www.gsis.gr: Υποβολή μισθωτηρίου ακινήτου στο Taxisnet

Επίσης μέχρι 31/12/2019 πρέπει η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφερθεί στο όνομα του αιτούντος ή μέλους του νοικοκυριού.

Ο δικαιούχος του επιδόματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 5 έτη.

Σε περίπτωση που προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων και του αποτελέσματος των διασταυρώσεων, η αίτηση παραμένει σε εκκρεμότητα και ο αιτών υποχρεούται να προσκομίσει στον δήμο ή στο κέντρο κοινότητας κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό για την τεκμηρίωση της πραγματικής κατάστασης του νοικοκυριού.

Την Τετάρτη 6-3-2019 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για το επίδομα η οποία προβλέπει ότι για το 2019, θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ σε περίπου 260.000 νοικοκυριά.

Όπως ανέφερε το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου η πλατφόρμα θα λειτουργήσει με τις γνωστές διαδικασίες και σημείωσε ότι το επίδομα θα δοθεί και αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, εφόσον το μισθωτήριο είναι από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, η πληρωμή θα γίνει τον Απρίλιο, ενώ διευκρίνισε ότι όλες οι πλατφόρμες, όπως για το επίδομα ενοικίου τώρα, αλλά και εκείνες για το επίδομα παιδιού, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), κλπ, δεν κλείνουν, άρα ο κόσμος δεν πρέπει να αγχώνεται για τις αιτήσεις.

Στόχος είναι στις αρχές Απριλίου να καταβληθούν αναδρομικά από 1-1-2019 τα ποσά στους δικαιούχους. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 και στη συνέχεια θα γίνει συμψηφισμός των ποσών, σύμφωνα με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2019. Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε δίνει έμφαση στο παιδί. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα. Το ίδιο συμβαίνει και στα νοικοκυριά με απροστάτευτα παιδιά, για τα οποία ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Ανώτατο όριο επιδότησης είναι τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα φτάνει στις 21.000 ευρώ, ενώ το ποσό της επιδότησης θα ξεκινά από 70 ευρώ ανά μήνα και θα προσαυξάνεται κατά 50% ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.

[Μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για επίδομα ενοικίου 2019 επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Πληροφορίες για το Επίδομα Στέγασης

Το Επίδομα Στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους.

Νομοθετικό Πλαίσιο

Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Επίδομα Στέγασης

Έντυπα για τη λειτουργία του Επιδόματος Στέγασης

Έντυπο Συναίνεσης

Επίδομα Ενοικίου 2019

Πρόκειται για ένα προνοιακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας. Στη ουσία το επίδομα στέγασης είναι ένα νέο επίδομα ενοικίου ή επίδομα στεγαστικού δανείου. Στην προηγούμενη απόφαση υπήρχαν άλλα ποσά και εισοδηματικά κριτήρια.

Εν τω μεταξύ, αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» την Πέμπτη 7-3-2019 η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης, το οποίο είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ποσό του επιδόματος ενοικίου για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια, ορίζεται, ως ακολούθως:

Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ το μήνα.

Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και σε νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.

Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ, μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Ενδεικτικά, παρατίθενται οι ακόλουθες περιπτώσεις:

Σύνθεση Νοικοκυριού                                        Ύψος Επιδόματος  
1. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό................................  70€ το μήνα ή   840€ / έτος
2. Νοικοκυριό αποτελούμενο από 2 ενήλικα μέλη............ 105€ το μήνα ή 1.260€ / έτος
3. Νοικοκυριό αποτελούμενο από 3 μέλη ή    
μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος.............. 140€ το μήνα ή 1.680€ / έτος
4. Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή
μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα μέλη................. 175€ το μήνα ή 2.100€ / έτος
5. Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω 
ή μονογονεϊκή οικογένεια με 3 ανήλικα μέλη και πάνω...... 210€ το μήνα ή 2.520€ / έτος

Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ορίων, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού. Η χορήγηση του επιδόματος πραγματοποιείται, κατόπιν αίτησης και δύναται να έχει διάρκεια 12 μήνες. Ειδικότερα, με την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης κι εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, η χορήγηση του επιδόματος ανανεώνεται αυτόματα για έξι ακόμα μήνες.

Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης έγκρισης και σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού ή των όρων του μισθωτηρίου, ο δικαιούχος μπορεί να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησής του και το ποσό του επιδόματος να αναπροσαρμοστεί αναλόγως για το δεύτερο εξάμηνο χορήγησης.

Η διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες από την ημερομηνία της αρχικής καταβολής. Με την πάροδο 12 μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος δύναται να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα

Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα, εφόσον διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, δεν εντάσσονται στις εξαιρέσεις υπαγωγής του άρθρου 11 της παρούσας και πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα εισοδηματικά, περιουσιακά και κριτήρια διαμονής:

Εισοδηματικά κριτήρια

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ, ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Παρατίθενται, ενδεικτικά, οι ακόλουθες περιπτώσεις:

Σύνθεση Νοικοκυριού                                Συνολικό Εισόδημα
1. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό................................  7.000 €
2. Νοικοκυριό αποτελούμενο από 2 ενήλικα μέλη............ 10.500 €
3. Νοικοκυριό αποτελούμενο από 3 μέλη ή    
μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος.............. 14.000 €
4. Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή
μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα μέλη................. 17.500 €
5. Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω 
ή μονογονεϊκή οικογένεια με 3 ανήλικα μέλη και πάνω...... 21.000 €

Περιουσιακά κριτήρια

α. Ακίνητη περιουσία:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

β. Κινητή περιουσία:

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων, κτλ, όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 21.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Σύνθεση νοικοκυριού-όρια καταθέσεων/μετοχών, ομολόγων, κτλ

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 7.000 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 10.500 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη: 14.000 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη: 17.500 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω: 21.000 ευρώ.

γ. Περιουσιακό τεκμήριο:

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει, ετησίως, το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:

Ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100

Ως έτος υπολογισμού του μέσου καταθετικού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοιχεί η τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

  • Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας.
  • Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής.
  • Δηλώνουν δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
  • Δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Κριτήρια διαμονής

Ο δικαιούχος του επιδόματος και τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία πέντε έτη.

Υποχρεώσεις δικαιούχων

Οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού:

Υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος.

Συναινούν στη χρήση της βάσης δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), καθώς και στο σύνολο των διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), για την επιβεβαίωση των στοιχείων όλων των μελών του νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοξενουμένων.

Τροποποιούν την αίτηση σε κάθε μεταβολή στο ύψος ή την ουσία του μισθώματος ή του στεγαστικού δανείου ή τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Συναινούν στη χρησιμοποίηση των στοιχείων τους αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος.

Συναινούν στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ’ οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης και των συνθηκών διαβίωσης του νοικοκυριού.

Συμπεριλαμβάνουν στην επόμενη δήλωση φορολογίας εισοδήματος όλες τις αλλαγές που αναφέρθηκαν κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Χρόνος, τρόπος και διάρκεια καταβολής του επιδόματος

Για την περίπτωση των δικαιούχων που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία, το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος τηρείται υποχρεωτικά σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Η ενίσχυση δεν καταβάλλεται, εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Στην περίπτωση δικαιούχου που επιβαρύνεται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, το επίδομα καταβάλλεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου.

Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση.

Η απόφαση αυτή ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2019

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για επίδομα ενοικίου 2019, επιλέγοντας το παρακάτω Link:

aitisiwww.epidomastegasis.grΕπίδομα ενοικίουεπίδομα ενοικίου 2019Φορολογική δήλωση 2019