Αίτηση για επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑ ως Παρασκευή 13/9 – ΚΕΑ Αιτήσεις

Αίτηση για επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑ έως Παρασκευή 13/9- ΚΕΑ Αιτήσεις : Πληροφορίες για τις αιτήσεις.

Αίτηση για επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑ ως Παρασκευή 13/9 – ΚΕΑ Αιτήσεις

Ο ΟΠΕΚΑ ενημερώνει τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού ότι την επόμενη Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι θα κλείσει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2019 εν όψει της εκκαθάρισης και πληρωμής της 4ης δόσης του 2019, όπως συμβαίνει παγίως πριν από κάθε πληρωμή.

Μετά τις 12:00 της 13ης Σεπτεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις για λίγα 24ωρα μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και καταβολή της τέταρτης διμηνιαίας δόσης για το 2019.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής της τέταρτης διμηνιαίας δόσης του 2019 (για τον Ιούλιο και Αύγουστο), η οποία θα καταβληθεί στις 25-27 Σεπτεμβρίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει αίτηση Α21 για το 2019 μέχρι και 13 Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα έχουν εκκαθαρισμένη την φετινή φορολογική τους δήλωση (εισοδήματα 2018).

Οδηγίες για την συμπλήρωση της Αίτησης

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα ενημερώνεστε αν είστε δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.

Βήμα 1Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21 Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2019 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2019 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή φορολογικής δήλωσης Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2018). Αίτηση για επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑ

Επισημαίνεται ότι η πληρωμή της Γ΄δόσης του επιδόματος παιδιού θα περιλάβει μόνο όσους έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.

Βήμα 2 – Είσοδος Μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.

Βήμα 3 – Συναίνεση Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνσης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21). Αίτηση για επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑ

Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

Βήμα 6 – Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.

Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της.

Ακύρωση Αίτησης Αν μετά την υποβολή της αίτησης, διαπιστώσετε πως υπάρχει λάθος, μπορείτε να την ακυρώσετε πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού. Αίτηση για επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑ

ΚΕΑ

Ανά έξι μήνες πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις για το ΚΕΑ (keaprogram.gr) οι δικαιούχοι.

Τα Κέντρα Κοινότητας ενημερώνουν τους πολίτες αναφορικά με τις αλλαγές που ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου 2018 για τους αιτούντες του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 13/οικ./33475/1935/2018 Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Για τις αιτήσεις που είναι εγκεκριμένες μέχρι αυτήν την ημερομηνία, η εισοδηματική ενίσχυση παραμένει σταθερή μέχρι τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έγκρισής τους. Με την πάροδο του εν λόγω διαστήματος, οι δικαιούχοι υποβάλλουν νέα αίτηση σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Η εγκεκριμένη αίτηση δύναται να τροποποιηθεί από τον δικαιούχο απευθείας, ή μέσω του Κέντρου Κοινότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος αποκλειστικά για τη διόρθωση των στοιχείων επικοινωνίας, της διεύθυνσης κατοικίας, του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή των πεδίων διασύνδεσης με τις λοιπές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες (πχ ΤΕΒΑ).

Οι αιτούντες των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί ή τροποποιηθεί πριν από την 1.11.2018, οφείλουν να προσκομίσουν το ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ των ενηλίκων μελών του νοικοκυριού (το έντυπο θα είναι διαθέσιμο στο Κέντρο Κοινότητας, στα ΚΕΠ και στην Κοινωνική Υπηρεσία). Κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα υποβάλλουν ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ όσοι δικαιούχοι είχαν υποβάλει τους μήνες Ιανουάριο – Απρίλιο 2018.

Αιτήσεις γίνονται και στο Keaprogram.gr

Οι βασικές πληροφορίες και τα δικαιολογητικά που όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συλλέξουν πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης είναι:

  • Αριθμός ΑΜΚΑ
  • ΑΦΜ
  • Πληροφορίες για το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία
  • Απόδειξη διαμονής
  • Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού
  • Για τα φιλοξενούμενα μέλη, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και πληροφορίες για το εισόδημα

Πόσο είναι το επίδομα

Όταν τελικά το επίδομα οι δικαιούχοι θα λάβουν:

  • Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ τον μήνα
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα
  • Για κάθε ανήλικο μέλος, προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα

Επιπλέον το ΚΕΑ συνδέεται με σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, η παροχή σχολικών γευμάτων, η παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης και η ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας. Αίτηση για επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑ

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ θα πρέπει να εκπληρούν κάποια συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζονται από την κινητή και ανίκητη περιουσία κάθε νοικοκυριού. Συγκεκριμένα:

Ακίνητη περιουσία

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Κινητή περιουσία

Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ. Αίτηση για επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑ

Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ.

Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ.

Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.

a21KEAΑιτήσειςΑίτηση για επίδομα παιδιούΑίτηση για επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑΕπίδομα παιδιού 2019ΟΠΕΚΑ