Serfare.com
Take a fresh look at your lifestyle.

Εκλογές ή κυβέρνηση συνασπισμού: Το νέο σενάριο αποχής για ψήφο εμπιστοσύνης

Ποια είναι τα νέα σενάρια εκτός από εκλογές για την κυβέρνηση συνανσπισμού;

Μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης ή μέρους αυτής οι εξέλίξεις λένε κυβερνητικοί κύκλοι – Δύο τα βασικά σενάρια: Είτε κυβέρνηση συνασπισμού είτε πρόωρες εκλογές – Σενάριο και για διευκόλυνση της κυβέρνησης μέσω αποχής από την αντιπολίτευση και, ίσως, την Αριστερή Πλατφόρμα

Η μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης κάτω από τους 120 βουλευτές στην ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο και η διαρροή της πρόθεσης του Μεγάρου Μαξίμου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ενεργοποιεί πολιτικές και εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με χθεσινή διαρροή το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζει ότι οι όποιες εξελίξεις αναμένονται μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 26 δισ. ευρώ ή μέρους αυτής. Στην διαρροή αναφέρεται ότι “μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο. Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις”.

Μετά τις 20 Αυγούστου λοιπόν ενδέχεται ο πρωθυπουργός να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Εάν δεν την πάρει τότε είτε θα αναγκαστεί να συγκροτήσει κυβέρνηση που να έχει την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης είτε να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία με πιθανότερη ημερομηνία τις 20 Σεπτεμβρίου χωρίς να αποκλείεται η 13η ή η 27η Σεπτεμβρίου.

Εσχάτως έπεσε ένα ακόμη σενάριο στο τραπέζι, να διευκολυνθεί η κυβέρνηση με αποχή των κομματών της αντιπολίτευσης και ενδεχομένως της Αριστερής Πλατφόρμας να διατηρήσει τις 120 ψήφους στην Βουλή. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεχθεί μία τέτοια διευθέτηση από την καθαρή λύση των εκλογών που θα αποτυπώσεις τους πραγματικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα και θα αναδείξει μία κυβέρνηση που δεν είναι σε δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα. ;

Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κυρίας Όλγας Γεροβασίλη στην Αυγή η οποία αναφέρθηκε «στις δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, που θα επιθυμούσαν μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού”, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα μας βρουν συμμάχους». Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι “η πορεία ανάκαμψης της χώρας, περνάει μέσα από ισχυρές κυβερνήσεις που προκύπτουν από καθαρή λαϊκή εντολή”.

Εφόσον ο πρωθυπουργός προχωρήσει στην ψήφο εμπιστοσύνης πετά το μπαλάκι στους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας οι οποίοι θα αναλάβουν την ευθύνη να ρίξουν την κυβέρνηση.

Στην πρώτη τους αντίδραση οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας μέσω του Iskra χαρακτήρισαν εκβιαστική την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα για ψήφο εμπιστοσύνης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν επιθυμούν να ρίξουν την κυβέρνηση αλλά δεν έχουν και ψευδαισθήσεις ότι η εφαρμογή του μνημονίου θα αλλάξει τον χαρακτήρα του κόμματος και θα επιφέρει δεινά στην χώρα.

Η αρθρογραφία στον ιστότοπο που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας και οι δηλώσεις των κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών του δεν αφήνουν περιθώριοα να ψηφίσουν “ναι” στην πρόταση εμπιστοσύνης. Οι βουλευτές κινούνται μεταξύ, της καταψήφισης του “παρών” και της αποχής. Το “όχι” ή οι άλλες εναλλακτικές όμως εντάσσονται στο παιχνίδι του ποιός θα χρεωθεί την οριστική απόφαση του διαζυγίου στο εσωτερικό. Το πιο πιθανό είναι ο κ. Τσίπρας να μην δεχθεί να κυβερνά με κυβέρνηση που δεν θα διαθέτει την δεδηλωμένη των 151 βουλευτών.

Διεργασίες όμως υπάρχουν και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ διευκρίνησε ότι η ευθύνη του μνημονίου και των συνεπειών του ανήκουν πλέον αποκλειστικά στον πρωθυπουργό και ότι δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Το ερώτημα είναι εάν θα ζητήσει τις προσεχείς ημέρες την συγκρότηση κυβέρνηση ειδικού ή εθνικού σκοπού.

Παρόμοιος προβληματισμός υπάρχει και στο εσωτερικό της ΝΔ όπου επίσης καταγράφονται διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στην σκληρή γραμμή και την καταψήφιση και στην συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν επιθυμούν εκλογές από τις οποίες μπορεί να βγει κερδισμένος ξανά ο κ. Τσίπρας και εκείνα να καταγράψουν νέες απώλειες.

Διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμη και λίγο πριν την οριστική ρήξη όμως, 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που άλλοι επέλεξαν το «Ναι», άλλοι το «Οχι» και κάποιοι το «Παρών», σε κοινή τους δήλωση ζητούν να αποτραπεί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην δήλωσή τους αναφέρεουν: «Παραδεχόμαστε ότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα, αρνούμαστε όμως να δεχτούμε τη διάσπαση σαν προαποφασισμένο γεγονός». Ζητούν δε να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο συντεταγμένα και από την κυβέρνηση να επανακαθορίσει τη στάση της στις νέες συνθήκες και δεδομένα καθώς, όπως αναφέρουν, «ούτε η εφαρμογή του Μνημονίου μπορεί να συγκροτεί σχέδιο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ούτε όμως ο διαχωρισμός με βάση το νόμισμα και μόνο μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, καθώς το πάση θυσία Grexit δεν συγκροτεί βιώσιμη λύση». Τέλος δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος στις συνεδριακές διαδικασίες που ζητούν να ξεκινήσουν αμέσως και θεωρούν αυτονόητο ότι το συνέδριο και οι διαδικασίες του πρέπει να διεξαχθούν πριν τις εκλογές.

loading...
You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More