Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα CNG (φυσικό αέριο) και LPG (υγραέριο);

Συμπιεσμένο φυσικό αέριο ή CNG αποθηκεύεται στο όχημα σε δεξαμενές υψηλής πίεσης – 20 έως 25 ΜΡa (200 έως 250 bar, ή 3000 έως 3600 psi).

Το φυσικό αέριο αποτελείται κυρίως από …μεθάνιο και έλκεται από φρεάτια αερίου ή σε συνδυασμό με παραγωγή αργού πετρελαίου. Όπως παραδίδεται μέσω του συστήματος αγωγού, περιέχει επίσης υδρογονάνθρακες όπως αιθάνιο και προπάνιο, καθώς και άλλα αέρια όπως άζωτο, ήλιο, διοξείδιο του άνθρακα, ενώσεις του θείου και υδρατμούς. Ουσία με οσμή με βάση το θείο προστίθεται κανονικά στο CNG να διευκολυνθεί η ανίχνευση διαρροών

Υγροποιημένο αέριο πετρελαίου ή LPG (ονομάζεται επίσης Autogas) αποτελείται κυρίως από προπάνιο, προπυλένιο, βουτάνιο, και βουτυλένιο σε διάφορα μίγματα. Παράγεται ως παραπροϊόν της επεξεργασίας του φυσικού αερίου και της διύλισης πετρελαίου. Τα συστατικά του LPG είναι αέρια σε κανονικές θερμοκρασίες και πιέσεις. Σε κανονικές θερμοκρασίες και πιέσεις, το υγραέριο θα εξατμιστεί. Εξαιτίας αυτού, το υγραέριο αποθηκεύεται σε φιάλες υπό πίεση χάλυβα.

Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, το υγραέριο είναι βαρύτερο από τον αέρα, και έτσι ρέει κατά μήκος των δαπέδων.

Το LPG:

-είναι μια καθαρή πηγή ενέργειας με χαμηλά επίπεδα άνθρακα
-είναι από τα καθαρότερα συμβατικά καύσιμα που διατίθονται
-εκπέμπει περίπου 20% λιγότερο CO2 από το πετρέλαιο
-επιτρέπει τη μετάβαση από υψηλής περιεκτικότητας άνθρακα συμβατικών καυσίμων σε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας
-μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα τα ρυπογόνα συμβατικά καύσιμα
-είναι μια καθαρή ενέργεια η οποία είναι διαθέσιμη σήμερα οπουδήποτε, οποτεδήποτε

aeriocnglpg