Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Βόμβα FT: Το ΔΝΤ ζητά διαγραφή ελληνικού χρέους και απειλεί με αποχώρηση!

Γιατί το ΔΝΤ ζητά διαγραφή ελληνικού χρέους αλλιώς απειλεί με αποχώρηση;

Η Ελλάδα έχει ξεφύγει τόσο πολύ από την πορεία του προγράμματος διάσωσης, ώστε κινδυνεύει να απολέσει πολύτιμη υποστήριξη από το ΔΝΤ, αν οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν δεχθούν να διαγράψουν σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους, προειδοποιεί ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Τόμσεν υποστηρίζει πως βάσει των αρχικών στοιχείων που είναι διαθέσιμα, η Ελλάδα φέτος όχι μόνο δεν θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά αντίθετα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα που μπορεί να φτάσει και το 1,5%, γεγονός που σημαίνει ότι το ΔΝΤ πιθανόν να μην δεχθεί να εκταμιεύσει το μερίδιό του από τα 7,2 δισ. ευρώ που υπολείπονται για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Χωρίς τα χρήματα αυτά, η Ελλάδα αναμένεται να ξεμείνει από ρευστότητα αυτόν το μήνα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, ο Τόμσεν αναφέρθηκε κατά την ταραχώδη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα τον Απρίλιο στην ανάγκη για μία διαγραφή χρέους προς την Ελλάδα.

Κι αυτό γιατί, με το πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε έλλειμμα, τα επίπεδα του ελληνικού χρέους θα αυξηθούν και πάλι, και αυτό σημαίνει είτε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει νέα δραστικά μέτρα λιτότητας, είτε οι Ευρωπαίοι δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε διαγραφή χρέους, προκειμένου να ξαναγίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Το πρωτογενές έλλειμμα εξάλλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα σήμαινε ότι αυξάνεται το μέγεθος ενός πιθανού τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, που οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν αναγκαίο, και το οποίο ορισμένοι προσδιορίζουν στα 30 με 50 δισ. ευρώ, ποσό που όμως φαίνεται πως θα αυξηθεί αν τα στοιχεία που επικαλείται το ΔΝΤ επαληθευτούν.

You might also like