Serfare.com
Take a fresh look at your lifestyle.

Βάσεις 2016: Νέες εκτιμήσεις ανά πεδίο, ανατροπές και προβλέψεις …

0 3

Τι λένε οι νέες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2016;

Η αγωνία έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθώς σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν οι Βάσεις 2016, που αναμένεται να κρίνουν το μέλλον χιλιάδων υποψηφίων.

Από την Τετάρτη, 20 Ιουλίου, οι υποψήφιοι έχουν και πάλι πρόσβαση στο μηχανογραφικό τους.

Ειδικότερα, επισκεπτόμενοι την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr και χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους κωδικό, μπορούν να βλέπουν, να αποθηκεύουν ή να εκτυπώνουν την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού τους δελτίου, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.

Ανατροπές και προβλέψεις!

Την… κατηφόρα τραβούν οι Βάσεις 2016 στην πλειονότητα των υψηλόβαθμων και περιζήτητων σχολών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με την πτώση να φτάνει ή και να ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις τα 500 μόρια.

Σε σχέση με το 2015 χαμηλώνει ο πήχης σε τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας, Νομικής, Ψυχολογίας, Πολυτεχνικά και Οικονομικά.

Στον αντίποδα, οι σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου θα έχουν διαφορετική κατεύθυνση, καθώς όλες ανεξαιρέτως πιέζονται ανοδικά. Είναι ενδεικτικό ότι η Ιατρική Αθήνας, που δεσπόζει στο 3ο πεδίο και έχει κάθε χρόνο την υψηλότερη βάση εισαγωγής, θα ξεπεράσει το «φράγμα» των 19.000 μορίων, «σκαρφαλώνοντας» κοντά στα 19.200. Ανοδικά θα κινηθούν και οι υπόλοιπες σχολές του πεδίου, όπως Φαρμακευτική, Οδοντιατρική και Κτηνιατρική.

Σύμφωνα με το «Έθνος», η ακριβής εικόνα για την πορεία των βάσεων εισαγωγής θα υπάρχει μετά και την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων από τις επιλογές των υποψηφίων, έτσι όπως αποτυπώθηκαν στα φετινά μηχανογραφικά (η κατάθεση ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες).

Σε κάθε περίπτωση, στα τμήματα που εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα ο ανταγωνισμός θα είναι υψηλότερος από κάθε άλλη χρονιά λόγω της οικονομικής κρίσης. Χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος που απαιτείται για σπουδές των παιδιών τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να επιλέγουν πολλές φορές τμήματα με γνώμονα την εντοπιότητα και όχι το αντικείμενο των σπουδών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που διαμορφώνονται από τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων, την κλιμάκωση των μορίων αλλά και τις επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα που επηρεάζουν την πορεία των βάσεων σε αρκετά τμήματα του μηχανογραφικού, ενισχύεται η άποψη ότι οι Βάσεις 2016 θα κινηθούν πτωτικά στα περισσότερα πρωτοκλασάτα τμήματα.

Η πτώση θα είναι πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο στο οποίο εντάσσεται το κάθε τμήμα, από την κατανομή των υποψηφίων σε κάθε βαθμολογική κλίμακα αλλά και τις θέσεις που διατίθενται φέτος.

Η πτώση θα αφορά σε μικρότερο βαθμό το 1ο πεδίο, θα είναι λίγο μεγαλύτερη στο 2ο πεδίο, θα υπάρξει… βουτιά σε τμήματα του 4ου πεδίου, δηλαδή στα Παιδαγωγικά, και σημαντική πτώση στις σχολές του 5ου.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι φετινές εκτιμήσεις των βάσεων είναι ακόμη δυσκολότερες, καθώς το σύστημα με το οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι είναι καινούργιο.

Ωστόσο, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας για πρώτη φορά και αφορούν στην κλιμάκωση των μορίων δείχνουν ξεκάθαρα ότι ένας τεράστιος όγκος μαθητών συγκέντρωσε κάτω από 10.000 μόρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 25.595 υποψηφίους της ομάδας προσανατολισμού (Ο.Π.) Ανθρωπιστικών Σπουδών που στοχεύουν στα τμήματα που εντάσσονται στο 1ο πεδίο, το 38,87% βρέθηκε κάτω από τη βαθμολογική βάση, ενώ μόλις 3,88% κατάφερε να αναρριχηθεί στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα (18-20).

Επίσης, από τους 20.477 υποψηφίους της Ο.Π. Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής που έχουν επιλέξει τμήματα του 5ου πεδίου, σχεδόν το 43% συγκέντρωσε κάτω από 10.000 μόρια. Όσον αφορά στους αριστούχους, ήταν μόλις το 1,09% ή αλλιώς 224 υποψήφιοι.

Στον αντίποδα, για ακόμη μία φορά οι καλύτερες επιδόσεις καταγράφηκαν από τους υποψηφίους των θετικών επιστημών που στοχεύουν στα υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου. Μόλις το 23,6% βρέθηκε κάτω από τη βαθμολογική βάση, ενώ στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα (18.000 έως 20.000 μόρια) βρέθηκε το 18,53%.

loading...
You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More