Serfare.com
Take a fresh look at your lifestyle.

Το μοναδικό μαγαζί που φτιάχνει υδρόγειους σφαίρες στην Ελλάδα!

1

Βρίσκεται στου Ψυρρή και κυριολεκτικά στο εσωτερικό του θα συναντήσεις ολόκληρο τον κόσμο.

Περπατώντας την οδό Σαρρή θα βρεθείτε μπροστά σε ένα εντυπωσιακό μαγαζί που η βιτρίνα του είναι γεμάτη υδρόγειες σφαίρες. Μικρές, μεγάλες, καινούριες και παλιές κίτρινες και μπλε. Στο τζάμι γράφει βιοτεχνία υδρόγειων σφαιρών και ειδών γραφείου.

ydr1

Από την γραμματοσειρά καταλαβαίνει κανείς ότι το μαγαζί πρέπει να βρίσκεται εκεί πολλά χρόνια αλλά σίγουρα δεν μπορεί κανείς να καταλάβει την μεγάλη ιστορία του, που δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν αλλά και στο παρών.

ydr2

Η οικογένεια Κοϊμτζή με αρχηγό τον παππού Μιχάλη Κοϊμτζή ξεκίνησε το 1951 να κατασκευάζει υδρόγειες σφαίρες στην Ελλάδα. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να καλύψει ένα κενό της τότε αγοράς και να έχει ουσιαστικά το εγχώριο μονοπώλιο της παραγωγής σφαιρών.

ydr3

Σήμερα ο συνονόματος εγγονός του έχει αναλάβει την εταιρία με περισσότερους από 1500 πελάτες σε όλη την Ελλάδα και μου διηγήθηκε την ιστορία της οικογένειας όπως την έχει ζήσει αλλά και από τις περιγραφές του παππού του.

ydr4

« Το πρώτο μαγαζί ήταν στην Πλάκα. Η βιοτεχνία τότε απασχολούσε πολλά άτομα γιατί η διαδικασία κατασκευής ήταν όλη στο χέρι. Κάποιος γραφίστας ας πούμε της εποχής, έφτιαχνε τον χάρτη ανάλογα με το μέγεθος της σφαίρας και έπειτα έπαιρναν τις δώδεκα ατράκτους και τις κολλούσαν πάνω στην αλουμινένια τότε σφαίρα. Στο τέλος περνούσαν το βερνίκι από πάνω με το χέρι. Ήταν μια δουλειά που ήθελε πολύ μεράκι και τεχνική.

ydr5

Ξέρω πως οι περισσότεροι άνθρωποι που δούλεψαν κοντά στον παππού μου συνταξιοδοτήθηκαν από την εταιρία. Έτσι από τις ιστορίες που έχω ακούσει τους φαντάζομαι σαν μια μεγάλη οικογένεια.

ydr6

Αυτά κράτησαν μέχρι το 1988 γιατί από τότε και μετά άρχισε η βιομηχανική παραγωγή οπότε αντικαταστάθηκε το χειροποίητο κομμάτι από το βιομηχανικό. Εμείς εδώ έχουμε κρατήσει όσο μπορούμε ζωντανό το εργαστηριακό κομμάτι. Το ψηφιακό μέρος της δουλειάς γίνεται εδώ όπως επίσης και οι συναρμολογήσεις , οι διορθώσεις και πολλά άλλα».

ydr7

Μπαίνοντας στο εργαστήριο βλέπεις παντού χάρτες μεγεθυντικούς φακούς και μοιρογνωμόνια. Ο Μιχάλης μου εξηγεί πως εκτός από τις σφαίρες κάνουν και παραγωγή σε χάρτες και σε είδη γραφείου.

ydr8

«Στο συγκεκριμένο μαγαζί στεγάζεται η επιχείρηση από το 1973 και μέχρι σήμερα είμαστε οι μοναδικοί στην Ελλάδα που κάνουμε παραγωγή. Σίγουρα οι εισαγωγές από την Κίνα μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα αλλά τελικά νομίζω πως ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η υδρόγειος δεν είναι απλά μια πλαστική μπάλα ή ένα φωτιστικό δαπέδου. Είναι ένα εκπαιδευτικό είδος και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται».

ydr9

Για τον Μιχάλη η υδρόγειος σφαίρα έχει σίγουρα και συναισθηματική αξία όπως και για πολλούς ανθρώπους. « Είναι κάτι που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον. Είναι τα μέρη που έχουμε πάει και όσα ακόμα θέλουμε να δούμε». Γυρίζοντας στο σπίτι κοίταξα κάτω από την υδρόγειο σφαίρα μου όπως με είχε προτρέψει να κάνω ο Μιχάλης. Έγραφε: COSMIC ΙΩΑΝΝΙΣ ΚΟΙΜΤΖΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΣΑΡΡΗ 12 ΑΘΗΝΑ.

ydr10

ydr11

loading...
You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More