Βαθιά στα βουνά της νότιας Κίνας, στην επαρχία του Guangxi, οι γυναίκες του χωριού Huangluo έχουν ως πολυτιμότερό τους αγαθό τα μαλλιά τους, μιας και από τα αρχαία χρόνια η κοινότητά τους είναι γνωστή ως «το χωριό του κόσμου με τα μακρύτερα μαλλιά», ενώ έχει μπει και στο βιβλίο Guinness γι’ αυτό του το χαρακτηριστικό.
Οι γυναίκες του χωριού μακραίνουν τα μαύρα μαλλιά τους περισσότερο από 2 μέτρα, ενώ φροντίζουν να φαίνονται υγιή και δυνατά. Το μυστικό τους είναι ότι τα λούζουν με νερό από ρύζι, αυτό δηλαδή που μένει μετά το ξέπλυμα ή το βράσιμο του ρυζιού, που είναι γεμάτο άμυλο. Μάλιστα, για τα μαλλιά τους θεωρούνταν από την αρχαιότητα « πριγκίπισσες της Ανατολής».
Οι γυναίκες των Red Yao, όπως ονομάζεται η φυλή τους, πάντα θεωρούσαν πολύ σημαντικό θέμα το τριχωτό της κεφαλής τους, μάλιστα μέχρι και ιερό. Μια παράδοση που έχει κρατήσει ακόμα και σήμερα τον χαρακτήρα της δεν επιτρέπει σε κανέναν να αντικρίσει τα μαλλιά τους, εκτός από τους συζύγους και τα παιδιά τους.
Το να αφήσουν ελεύθερα τα μαλλιά τους δημόσια ήταν ανέκαθεν κάτι απαγορευμένο, ενώ αν κάποιος άντρας τα έβλεπε έτσι κατά λάθος, τιμωρούνταν να ζει για 3 χρόνια ως υιοθετημένος στην οικογένεια της γυναίκας.
Τη δεκαετία του ’80 ο νόμος αυτός έπαψε να ισχύει, λόγω του τουρισμού που αυξήθηκε και αποτέλεσε μια καλή πηγή εσόδων για το χωριό. Σύμφωνα με τον μύθο, τα μακριά μαλλιά φέρνουν αγάπη, υγεία και καλή τύχη, ενώ όσο πιο μακριά είναι, τόσο πιο πολύ αυξάνονται αυτά τα τρία. Πλέον, οι γυναίκες κερδίζουν 300 δολάρια τον μήνα δείχνοντας στους τουρίστες τα μαλλιά τους, που μοιάζουν με εκείνα στο παραμύθι της Ραπουνζέλ, ενώ επιτρέπεται να τα κόψουν μόνο μια φορά στη ζωή τους, όταν γίνουν 18.
Τα μαλλιά που κόβονται δεν πωλούνται για να γίνουν τρέσες, άλλα δίνονται στη γιαγιά της κοπέλας για να τα φυλάξει, και όταν παντρευτεί η κοπέλα, η γιαγιά της θα τα δώσει σαν δώρο στον γαμπρό.
Αν είναι παντρεμένες, οι γυναίκες συνήθως έχουν μαζεμένα τα μαλλιά τους στην κορυφή του κεφαλιού τους, ενώ αν έχουν και παιδιά, τα τυλίγουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο γύρω από το κεφάλι τους.
Αν πάλι φοράνε μαντήλι και τα έχουν σκεπασμένα, σημαίνει πως ψάχνουν για σύζυγο και μόνο αυτός θα δει την ομορφιά τους σε όλο της το μεγαλείο. Σήμερα βέβαια οι παντρεμένες γυναίκες μοιράζονται πιο εύκολα την ομορφιά των μαλλιών τους με τον κόσμο. Επιπλέον, χάρη στο νερό του ρυζιού που χρησιμοποιούν, εκτός από την απαλότητα και τη λάμψη, δεν παρατηρούν ούτε μια άσπρη τρίχα, όπως λένε, όσο προχωρημένης ηλικίας κι αν είναι.