Στην ανατολική ακτή του Βοσπόρου, στην περιοχή του Anadolu Hisar πίσω από το μεγάλο σουπερ μάρκετ CARREFOUR υπάρχει ένα ονομαστό άγιασμα της Παναγίας, το Göksu Ayazmazı, ή Küçüksu Ayazması, ή Anadolu Hisar Ayazması, ή Panaya Ayazması, ή Meryem Ana Ayazması,όπως το ονομάζουν με τις διάφορες ονομασίες οι ίδιοι οι Τούρκοι, που είναι τόπος προσκυνήματος των μουσουλμάνων για τις ιαματικές και τις άλλες θαυματουργικές του ιδιότητες. Ένα ελληνορθόδοξο αγίασμα που «συγκινεί» τους Τούρκους σε σημείο να αφιερώσουν ολόκληρα άρθρα για την χαρισματικές του ιδιότητες.
Το αγίασμα αυτό αναφέρεται από το 1870 αλλά είναι πολλούς αιώνιες παλαιότερο και βρίσκεται στον ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου στην περιοχή του Anadolu Hisar, στο χωριό Vaniköy που έχει γίνει τόπος προσκυνήματος για τους Τούρκους. Όπως αναφέρει η γνωστή Τουρκάλα ιστορικός, Samiha Ayverdı, η αγιότητα της περιοχής αυτής που είναι αφιερωμένη στην Παναγία ήταν γνωστή ακόμα από την βυζαντινή περίοδο και είχε την ονομασία «Potamonion», μια περιοχή γεμάτη ψηλά πλατάνια Από την βυζαντινή περίοδο οι ελληνορθόδοξοι κάτοικοι της περιοχής συνήθιζαν να πανηγυρίζουν στις 8 Σεπτεμβρίου, μέρα όπου μαζεύονταν προσκυνητές από πολλά μέρη και της Μικράς Ασίας αλλά και της Θράκης για να προσκυνήσουν το χαρισματικό αυτό άγιασμα, το «Kutsal Kuyular».
Τα ίδια και περισσότερα αναφέρει ο Τούρκος συγγραφέας, Mehmet Yaşin, ο οποίος περιγράφει την διαδρομή των πιστών από την ευρωπαϊκή ακτή με το βαποράκι της γραμμής για να πάνε να προσκυνήσουν το αγίασμα. Στην απόβαρα οι βαρκάρηδες φώναζαν στο κοινό, «Ayazma bir lira», δηλαδή μια λίρα το εισιτήριο για να τους πάει στο αγίασμα της Παναγίας, μεγάλη η χάρη της. Γυναίκες κλασικές τουρκάλες μανδηλολοφορούσες μαζί με ένα τσούρμο παιδιά, άντρες μεροκαματιαρήδες, ηλικιωμένοι με τις γκλίτσες τους όλοι χαρούμενοι με γέλια και φωνές πήγαιναν να προσκυνήσουν το αγίασμα της Παναγίας
–Σήμερα γιορτάζουμε. -Σήμερα έχουμε πανηγύρι. –Πάμε στο Αγίασμα -Εκεί δίπλα είναι η εκκλησία της Παναγίας, Meryem Ana Kilisesi!
Το ίδιο θαυματουργό αγίασμα με τις τόσες ιαματικές του ιδιότητες αναφέρει και ο δημοσιογράφος, Figen Ünal, που περιγράφει το αγίασμα αλλά και τα γεγονότα του ανθελληνικού πογκρόμ το 1955 στις 6 -7 Σεπτεμβρίου, που είχαν σαν αποτέλεσμα εκείνη την μαύρη χρονιά να μην γιορταστεί το πανηγύρι της Παναγίας καθώς οι ελληνορθόδοξοι τρομοκρατημένοι από τις θηριωδίες του τουρκικού όχλου μετρούσαν τις πληγές τους από το δολοφονικό αυτό πογκρόμ.
Ένας άλλος Τούρκος δικαιούμενος, ο καθηγητής Perizat Erker, περιγράφει και αυτός το ιερό αυτό αγίασμα και την ιερή μαγεία της όλης περιοχής όπου αναβλύζει το ιερό ύδωρ της Παναγίας, ενώ αναφέρει και κάποια θαύματα που έχει κάνει η Αγιότητα και η Χάρη της και κάποια χαρακτηριστικά περιστατικά από τους προσκυνητές, χριστιανούς και μουσουλμάνους, που πηγαίνουν να προσκυνήσουν το αγίασμα της. Για το ίδιο αγίασμα έχει αφιερώσει ολόκληρο αφιέρωμα και ο Τούρκος δημοσιογράφος, Burcu Çalık, στην εφημερίδας Sabah.
Όλα αυτά μας δίνουν μια συγκλονιστική εικόνα από το θαυματουργό αυτό αγίασμα της Παναγίας, που γίνεται τόπος προσκυνήματος αλλά και πολλών αφιερωμάτων από τους ίδιους τους Τούρκους. Και μάλιστα σε μια εποχή που εμείς οι Νεοέλληνες αρεσκόμαστε να προβάλουμε την δήθεν «προοδευτικότητα» μας αμφισβητώντας όλα αυτά που μας κράτησαν επί αιώνες στην ύπαρξη και που σήμερα τα περιφρονούμε ενώ την ίδια στιγμή άλλη πλευρά του Αιγαίου, αναδεικνύονται με τόσο απροσδόκητο τρόπο!
Ένα καλό μάθημα για όλους εμάς εδώ, στο… ευρολιγούρικο Ελλαδιστάν!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
[via]