Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Τι πραγματικά σκότωσε τον Ρόμπιν Γουίλιαμς. Τι αποκάλυψε η σύζυγός του

Τι πραγματικά σκότωσε τον Ρόμπιν Γουίλιαμς; Τι αποκάλυψε η σύζυγός του;

«Δεν σκότωσε η κατάθλιψη τον Ρόμπιν», δήλωσε η χήρα του Ρόμπιν Γουίλιαμς στο People, μιλώντας για το τι οδήγησε τον Ρόμπιν Γουίλιαμς στην αυτοκτονία. «Η κατάθλιψη ήταν ένα από τα σχεδόν 50 συμπτώματα που είχε. Και ήταν ένα από τα μικρά», πρόσθεσε.

Ο δημοφιλής ηθοποιός Ρόμπιν Γουίλιαμς είχε διαγνωστεί πρόσφατα με άνοια με σωματίδια Lewy, μια μορφή της νόσου που προκαλεί παραισθήσεις, παρκινσονικά συμπτώματα και ψυχολογικές διακυμάνσεις.

Ο κωμικός ηθοποιός Ρόμπιν Γουίλιαμς είναι πιθανό να αποφάσισε να αυτοκτονήσει καθώς υποκινήθηκε από παραισθήσεις που προκαλεί μια μορφή άνοιας, από την οποία φέρεται να έπασχε.

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έπασχε από την ασθένεια DLB, η δεύτερη πιο συχνή ασθένεια νευροεκφυλιστικής άνοιας, μετά από το Αλτσχάιμερ, η οποία προκαλεί διακυμάνσεις τη νοητική κατάσταση και ψευδαισθήσεις μεταξύ άλλων. Αυτό το πρόβλημα υγείας είχε αρχίσει να καταβάλει τον ηθοποιό τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, κατά τον οποίο μεταξύ άλλων είχε τρομερό άγχος, παραισθήσεις και προβλήματα κίνησης.

Τα συμπτώματα χειροτέρευσαν τους τελευταίους μήνες πριν αυτοκτονήσει ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, καθώς πάθαινε κρίσεις πανικού, ενώ σε ένα περιστατικό είχε υπολογίσει λάθος στην προσπάθειά του να περάσει μία πόρτα, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι του και να αιμορραγεί. Παρόλα αυτά όμως, η ομάδα των γιατρών που τον παρακολουθούσε δεν μπορούσε να πει με σαφήνεια ποιο ήταν το πρόβλημα, μέχρι την ώρα της νεκροψίας.

Οι κινήσεις του σώματός μας ελέγχονται από νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Για να γίνει η έναρξη της κίνησης, τα κύτταρα μεταβιβάζουν ερεθίσματα το ένα στο άλλο – και στο υπόλοιπο σώμα – χρησιμοποιώντας νευροδιαβιβαστές. Στους υγιείς ανθρώπους , τα μηνύματα αυτά μεταβιβάζονται ομαλά.

Όμως, στους ασθενείς με τη νόσο του Πάρκινσον, τα μηνύματα παρεμποδίζονται και δεν μεταβιβάζονται ομαλά στους μυς. Τότε ανακύπτουν και τα προβλήματα ελέγχου της κίνησης. Τα μηνύματα δεν καταφέρνουν να μεταβιβαστούν σωστά λόγω έλλειψης ντοπαμίνης – ενός από τους νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στον έλεγχο της κίνησης. Στους ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, το 70 με 80% των κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη έχουν εκφυλιστεί και πεθάνει. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε μία μικρή περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια ντοπαμίνης, τα νευρικά κήτταρα δεν λειτουργούν σωστά και δεν μπορούν να μεταβιβάσουν μηνύματα στον εγκέφαλο, με συνέπεια την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον.

Αν και η ντοπαμίνη είναι ο κύριος νευρομεταβιβαστής που επηρεάζεται, στη νόσο του Πάρκινσον μπορούν να παρατηρηθούν διαταραχές και σε άλλους νευρομεταβιβαστές. Αυτό ερμηνεύει εν μέρει τον λόγο που η απλή υποκατάσταση της ντοπαμίνης δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι διαταραχές και άλλων νευροδιαβιβαστών μπορεί επίσης να ερμηνεύσουν τον λόγο για τον οποίο υπάρχουν τόσα πολλά μη-κινητικά συμπτώματα στη νόσο του Πάρκινσον. Δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος που τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη εξαντλούνται τόσο γρήγορα.

Γενικά θεωρείται ότι εμπλέκονται πολλαπλοί παράγοντες και η σύγχρονη έρευνα ενοχοποιεί τη γήρανση, ιούς, γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος που συγκεκριμένοι άνθρωποι εκδηλώνουν τη νόσο του Πάρκινσον και όχι κάποιοι άλλοι. Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα; Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σταδιακά, αρχικά στη μία μόνο πλευρά του σώματος, αλλά καθώς η εξελίσσεται η νόσος του Πάρκινσον, προσβάλλονται και οι δύο πλευρές. Κάθε άτομο θα αντιμετωπίσει διαφορετικά συμπτώματα, όσον αφορά τη βαρύτητα και τον ρυθμό επιδείνωσης, και μπορεί να παρατηρηθούν αυξομειώσεις από μέρα σε μέρα, με αποτέλεσμα την ύπαρξη «καλών» και «κακών» ημερών.

You might also like