Τι νούμερο παπούτσι φοράω;
Τι νούμερο παπούτσι φοράω; Έως και τρία νούμερα μικρότερα παπούτσια φορούν οι περισσότεροι ενήλικοι χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τελευταία 40 χρόνια το μέσο πόδι έχει μεγαλώσει έως και δύο εκατοστά.
Τι νούμερο παπούτσι φοράω
Δεν είναι καθόλου εύκολο να συνειδητοποιήσεις ότι το πόδι σου μεγάλωσε. Διότι μέχρι σήμερα ήταν φυσικό τα καινούρια παπούτσια να είναι κάπως στενά. Να μη φεύγει πρώτα το παπούτσι και μετά το πόδι σου τη στιγμή που το δοκιμάζεις, ακόμη και αν δεν έχεις δέσει το κορδόνι. Όπως επίσης ήταν φυσικό να χρησιμοποιούμε καλαπόδι για να κρατάει τα υποδήματα ανοιχτά και σε φόρμα. Το μόνο που δεν θεωρούσαμε φυσιολογικό είναι να μεγαλώσει το πόδι. Τι νούμερο παπούτσι φοράω
Η μελέτη έγινε από το Κολέγιο Ποδιατρικής του Λονδίνου και, όπως προέκυψε, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο μία γενιά. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα 2.000 ενηλίκων και βρήκαν ότι στο 26% των ανδρών και στο 41% των γυναικών το μέγεθος της πατούσας αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν ότι το πόδι τους μεγάλωσε σε πλάτος και όχι σε μήκος, αλλά κυρίως λόγω της αύξησης βάρους.
Το αποτέλεσμα της έρευνας προκάλεσε εντύπωση ακόμη και στους επιστήμονες, καθώς μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως η ανάπτυξη του ποδιού, όπως και του ύψους, σταματά στην ηλικία των 20 ετών. “Αν δεν φοράμε το σωστό νούμερο παπούτσι, θα παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα υγείας” επισημαίνουν Έλληνες και ξένοι ειδικοί.
Βασικό λάθος που κάνουμε είναι να αγοράζουμε στενά παπούτσια με την προσδοκία ότι θα ανοίξουν, δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει ποτέ. Αυτό σημαίνει πως όταν αγοράζουμε καινούρια παπούτσια θα πρέπει να μην έχουμε ως βασικό κριτήριο για την επιλογή μας την κλασική κίνηση που κάνουμε ακουμπώντας με το χέρι τη μύτη του ποδιού για να δούμε πόσο κοντά στο παπούτσι είναι το μεγάλο δάχτυλο. Πρέπει να φοράμε και τα δύο παπούτσια, να τα δένουμε και να τα αισθανόμαστε άνετα όταν τα δοκιμάζουμε στο κατάστημα. Τι νούμερο παπούτσι φοράω
Κατεβάστε ποδομετρητές: Αγόρι | Κορίτσι
Είναι δυνατόν να βρούμε παπούτσια που εφαρμόζουν τέλεια στα πόδια μας; Το βιβλίο Επαγγελματική Εφαρμογή Παπουτσιών απαντάει ευθέως πως δεν είναι δυνατόν. Γιατί; “Εξαιτίας αρκετών αξεπέραστων εμποδίων… Κανένα άτομο δεν έχει δύο πόδια με το ίδιο ακριβώς μέγεθος, σχήμα, αναλογίες ή συμπεριφορά”. Αν, λοιπόν, κάποιο παπούτσι είναι τέλειο για το μεγαλύτερο πόδι μας, δεν θα ταιριάζει καλά στο άλλο. «Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατον να υπάρξει καλή εφαρμογή, αλλά ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί ως προς την έννοια ή την ιδέα της “τέλειας” εφαρμογής».
Αν θέλετε να καταλάβετε σε ποια σημεία πιέζουν τα πόδια σας τα παπούτσια, ρίξτε μια ματιά σε μερικά από τα παλιά, μεταχειρισμένα παπούτσια σας. Κοιτάξτε το εσωτερικό του παπουτσιού. Πού βλέπετε να είναι πιο φθαρμένο; Πολλές φορές, θα είναι στο σημείο όπου πατάει η φτέρνα, πίσω από τη φτέρνα καθώς και στη βάση των δαχτύλων. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι “ορισμένα τμήματα του παπουτσιού δεν ταιριάζουν καλά με τα αντίστοιχα τμήματα του ποδιού. Μερικά τμήματα φθείρονται πολύ ενώ άλλα μένουν ουσιαστικά ανέπαφα”. Τι νούμερο παπούτσι φοράω
ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΥ
Μετρήστε τα πόδια σας το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα πόδια μπορεί να πρηστούν ελαφρώς και να επηρεάσουν την εφαρμογή των παπουτσιών. Φορέστε τις
κάλτσες που θα φοράτε όταν φοράτε και το παπούτσι.
1. Μήκος φτέρνας – δαχτύλου
Καθίστε σε μια καρέκλα και τοποθετήστε το ένα πόδι πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί και μαρκάρετε μια ίσια γραμμή το σημείο στο οποίο ξεκινάει το κόκκαλο της φτέρνας και το σημείο που τελειώνει το μακρύτερο δάχτυλό σας. Μετρήστε την απόσταση ανάμεσα σε αυτά τα δύο σημεία.
Επαναλάβετε τη διαδικασία και για το άλλο πόδι. Αν το ένα πόδι είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο χρησιμοποιείστε το μεγαλύτερο μέγεθος για να καθορίσετε το νούμερό σας.
Πίνακες με τα νούμερα των παπουτσιών
Παρακάτω θα βρείτε διάφορους πίνακες οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε τι νούμερο παπούτσι πρέπει να αγοράσετε.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΩΣΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΟΔΙ!!!
Η σωστή μέτρηση του ποδιού είναι ιδιαίτερα σημαντική στο παιδικό πόδι για τους εξής λόγους:
Το παιδικό πόδι δεν διαθέτει ακόμα τα 26 οστά όπως το πόδι ενός ενήλικα αλλά περιέχει εύπλαστους χόνδρους οι οποίοι χρειάζονται πολλά χρόνια μέχρι να μετατραπούν σε οστό.
Τα ποδαράκια των παιδιών είναι τόσο εύκαμπτα που χωράνε με εντυπωσιακή «άνεση», ακόμη και σε υπερβολικά στενά παπούτσια. Τα παιδιά δεν υποφέρουν καθόλου και συνεπώς δεν διαμαρτύρονται!
Η οστεοποίηση στο παιδικό πόδι δεν ολοκληρώνεται πριν την ηλικία των 18-20 ετών και μέχρι τότε, τα οστά και οι αρθρώσεις παραμορφώνονται εύκολα όταν υποβάλλονται σε υπερβολική πίεση από τα στενά παιδικά παπούτσια! Τι νούμερο παπούτσι φοράω
ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΣ!