Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Τι είναι τεκμήριο και τεκμαρτό εισόδημα;

Αν δεν σας είναι ιδιαίτερα κατανοητές οι έννοιες του τεκμηρίου και του τεκμαρτού εισοδήματος, δείτε εδώ απλά και κατανοητά τι είναι!

Τεκμήριο είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιεί το κράτος, για να υπολογίσει πόσο εισόδημα έχει ένας φορολογούμενος, ανεξάρτητα με αυτά που δήλωσε, βάσει:

» των περιουσιακών του στοιχείων (τι κινητά και ακίνητα έχει στο όνομά του) και των εξόδων διαβίωσης και συντήρησης αυτών (πόσα λεφτά ξόδεψε για να ζήσει και για να τα συντηρήσει),

» τυχόν αγορών διαφόρων κινητών και ακινήτων.

Για να υπολογίσει το κράτος θεωρητικά πόσο εισόδημα έχει ο φορολογούμενος, κάνει έναν υπολογισμό βάσει των περιουσιακών του στοιχείων όπως τυχόν αυτοκίνητα που μπορεί να κατέχει, σπιτιών, σκαφών, πισινών, κλπ.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι είναι τεκμήριο, ας δώσουμε ένα παράδειγμα:

αν κάποιος δηλώνει εισόδημα 5 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, κι έχει σπίτια να συντηρήσει, αυτοκίνητα και πισίνες, τότε μπαίνει το τεκμήριο και, παρόλο που δήλωσε εισόδημα 5 χιλιάδων, το κράτος λέει το εξής:

” με αυτά τα λεφτά αποκλείεται να μπορείς να συντηρήσεις όλα αυτά, άρα εγώ θεωρώ ότι για όλα αυτά το χρόνο, βγάζεις πχ 18 χιλιάδες ευρώ “

Έτσι το κράτος θεωρεί ότι έχει εισόδημα, όχι 5 αλλά 18 χιλιάδες ευρώ και τον φορολογεί βάσει αυτού.

Αυτό το ποσό λοιπόν των 18000 ευρώ που υπολόγισε το κράτος, είναι το τεκμαρτό εισόδημα.

Στην περίπτωση που αντί για 5 χιλιάδες, είχε δηλώσει 20, τότε δεν τον πιάνει τεκμήριο μιας και είναι νούμερο μεγαλύτερο των 18 χιλιάδων.

Αντίστοιχα στην περίπτωση όχι “συντήρησης”, αλλά αγοράς, τεκμήριο μπορεί να προκύψει αν κάποιος πχ αγόρασε ένα αυτοκίνητο και δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα χρήματα βάσει των δηλωθέντων του εισοδημάτων.

Έτσι το κράτος θα υπολογίσει κι εδώ ένα τεκμαρτό εισόδημα και θα φορολογηθεί βάσει αυτού.

Κατηγορίες τεκμηρίων

Τα τεκμήρια χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

♦ διαβίωσης
♦ κατοικίας
♦ αυτοκινήτου
♦ χρήσης ιδιωτικού σχολείου
♦ χρήσης ιδιωτικού προσωπικού
♦ πισίνας
♦ σκαφών αναψυχής
♦ αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων

και

♦ αγοράς αυτοκινήτων – μηχανών και σκαφών
♦ αγοράς κινητών αντικειμένων μεγάλης αξίας (ακριβά χρυσαφικά, έργα τέχνης, κλπ)
♦ χορήγησης δανείων προς τρίτους
♦ δωρεών, χορηγιών, γονικών παροχών
♦ αποπληρωμής δανείων μαζί με τους τόκους

Οπότε ουσιαστικά το συνολικό τεκμήριο υπολογίζεται βάσει του συνόλου των τεκμηρίων των παραπάνω κατηγοριών και μπορεί έτσι να προκύψει ένα άλλο εισόδημα διαφορετικό από αυτό που δηλώσαμε, που είναι το τεκμαρτό εισόδημα.

You might also like