Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Τι είναι το VPN – Virtual Private Network

Τι είναι το VPN – Θέλετε να δείτε ένα βίντεο στο YouTube το οποίο “δεν είναι διαθέσιμο στη χώρα σας“; Στη δουλειά σας μπλοκάρουν το Facebook, το YouTube ή το YouP@rn;

Θέλετε να παίξετε μέσω διαδικτύου με φίλους σας ένα παιχνίδι που δεν είναι ακριβώς αυθεντικό; Θέλετε να σερφάρετε σε δημόσιο Wi-Fi με αυξημένη ασφάλεια;

Θέλετε να μοιραστείτε αρχεία με έναν υπολογιστή στην άλλη άκρη του κόσμου σαν να ήταν στο τοπικό σας δίκτυο; Η λύση για όλα τα παραπάνω είναι να συνδεθείτε σε μια υπηρεσία VPN, δυνατότητα που διαθέτουν πλέον όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα!

Για κανονική πρόσβαση σε ΟΛΕΣ τις μπλοκαρισμένες σελίδες στην Ελλάδα, όπως το GamatoTV, τις tainies online, και τις σελίδες για torrent, βάλε VPN. Ούτε ο πάροχος του ίντερνετ δεν θα ξέρει σε ποιες σελίδες θα μπαίνεις, και δεν θα μπορεί να μπλοκάρει καμία τους.

Τι είναι το VPN

Το Virtual Private Network είναι ένα εικονικό, ιδιωτικό δίκτυο.

Ουσιαστικά, είναι ένα δίκτυο με τα χαρακτηριστικά του LAN (“τοπικές” διευθύνσεις IP, δυνατότητα File Sharing, δημιουργία τοπικών servers, Internet Connection Sharing) στο οποίο μπορούν να συνδεθούν, με κρυπτογραφημένη σύνδεση υψηλής ασφάλειας, υπολογιστές από ολόκληρο τον κόσμο.

Από όπου και αν συνδέεται ο υπολογιστής, η σύνδεσή του αποκτάει τα χαρακτηριστικά της βάσης του VPN, όπως, π.χ., η εξωτερική IP. Έτσι, αν συνδεθούμε σε ένα VPN στις ΗΠΑ, και μπούμε μέσα από εκεί στο YouTube, το youtube θα μας δει με αμερικανική IP, και ως εκ τούτου θα μας επιτρέψει πρόσβαση σε βίντεο που απευθύνονται μόνο σε Αμερικανούς. Τι είναι το VPN

Χρήσεις του VPN

Αν και απλό στην περιγραφή του, ένα VPN έχει πολλές διαφορετικές χρήσεις:

Πρόσβαση σε περιορισμένα site (με βάση τη χώρα): Εκτός από συγκεκριμένα βίντεο του youtube, υπάρχουν υπηρεσίες όπως το Pandora, το Netflix και το Hulu που δεν αφήνουν πρόσβαση σε χώρες εκτός των ΗΠΑ. Η πρόσβαση μέσω VPN λύνει αυτό το πρόβλημα

Παράκαμψη Τοπικής Λογοκρισίας: Στην εργασία σας έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση στο Facebook ή το YouTube? Συνδεδεμένοι με ένα VPN μπορείτε να πλοηγηθείτε ελεύθερα όπου θέλετε.

Ασφαλής Πρόσβαση στο δίκτυο της εργασίας μας εξ’ αποστάσεως: Επαγγελματίες που ταξιδεύουν συχνά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν VPN στημένο στην επιχείρηση προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε όλους τους τοπικούς πόρους (π.χ. shares στον εταιρικό server).

Ασφαλής Πρόσβαση στο οικιακό μας δίκτυο εξ’ αποστάσεως: Αν στήσουμε ένα VPN στο σπίτι μας, μπορούμε από οπουδήποτε να έχουμε πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το Remote Desktop, τα τοπικά shares, ή ακόμα και να παίξουμε παιχνίδια μέσω Internet σαν να ήμασταν στο ίδιο τοπικό δίκτυο LAN.

Απόκρυψη της δραστηριότητάς μας από το τοπικό δίκτυο ή τον ISP μας: Αν χρησιμοποιούμε μια ελεύθερη σύνδεση WiFi (δημόσια ή την ξεκλείδωτη του γείτονα), σε όποια σελίδα μπαίνουμε που δεν είναι HTTPS, όλη μας η δραστηριότητα είναι εμφανής σε όποιον ενδιαφέρεται να κοιτάξει. Ενώ, αν συνδεθούμε σε ένα VPN, το μόνο που θα φαίνεται είναι η ασφαλής σύνδεση με το VPN, και όλα τα άλλα δεδομένα θα παραμείνουν κρυμμένα στο VPN. Τι είναι το VPN

Ούτε ο ίδιος μας ο ISP δεν θα ξέρει τις κινήσεις μας μέσω VPN. Πριν όμως αρχίσετε να τρίβετε τα χέρια σας όσοι σχεδιάζετε λιγότερο από νόμιμες ενέργειες, έχετε υπ’ όψιν πως πολλά VPN καταγράφουν τη δραστηριότητα που γίνεται μέσω αυτών, και αν τους ζητηθεί από τις αρχές, θα την αποκαλύψουν ευχαριστως.

Κατέβασμα Αρχείων: Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν VPN για να κατεβάσουν αρχεία μέσω BitTorrent – κάτι χρήσιμο ακόμα και για νόμιμα αρχεία, αν κάποιος συγκεκριμένος ISP μειώνει εσκεμμένα την κίνηση μέσω BitTorrent. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο περιορισμό έχει ο ISP σε συγκεκριμένο τύπο διακίνησης δεδομένων – εκτός και αν ο ISP έχει βάλει περιορισμούς γενικά στο VPN.

Προσοχή! Αν συνδέεστε π.χ. σε ένα Ιαπωνικό VPN (για να μην λέμε μόνο για τα Αμερικανικά), το browsing που κάνετε γίνεται κυριολεκτικά μέσω Ιαπωνίας, οπότε είναι αναμενόμενο η ταχύτητα να είναι σαφώς χαμηλότερη απ’ ότι αν μπαίνατε κανονικά στα sites, εκτός VPN.

Σύνδεση σε ένα VPN

Δεν χρειάζονται εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις για να συνδεθεί ένας υπολογιστής με Windows 7 σε VPN. Ουσιαστικά, αρκεί να πάμε στο Start Menu, να γράψουμε VPN στην αναζήτηση και να κάνουμε κλικ στην επιλογή “Set up a virtual private network (VPN) connection“.

Ο οδηγός που ακολουθεί θα μας καθοδηγήσει στο να βάλουμε τη διεύθυνση και τα στοιχεία σύνδεσης της υπηρεσίας VPN που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Η υπηρεσία θα μας έχει δώσει επίσης ένα username και password

Στη συνέχεια μπορούμε να συνδεθούμε ή να αποσυνδεθούμε από τo VPN χρησιμοποιώντας το εικονίδιο του δικτύου στη μπάρα εργασιών (το ίδιο εικονίδιο από το οποίο επιλέγουμε σε ποιο δίκτυο Wi-Fi θα συνδεθούμε)

Επίσης, αρκετές υπηρεσίες VPN διαθέτουν ειδικά προγράμματα client που αναλαμβάνουν για εμάς τη σύνδεση και την αποσύνδεση.

Επιλογές Δωρεάν VPN

Αν δεν χρησιμοποιείτε το VPN αρκετά συχνά ή δεν έχετε μεγάλες απαιτήσεις σε ταχύτητα ή όγκο διακίνησης δεδομένων, υπάρχουν δεκάδες υπηρεσίες (οι περισσότερες με έδρα τις ΗΠΑ) μέσω των οποίων μπορείτε να συνδεθείτε στη χαμηλή, χαμηλή τιμή του “Τζάμπα”.

TunnelBear

Εξαιρετικά απλή υπηρεσία VPN. Απλά κατεβάζετε το πρόγραμμά τους, και μετά την εγκατάσταση γυρίζετε το κουμπί στο ON.

Έχει δύο επιλογές δικτύων, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Η δωρεάν επιλογή επιτρέπει μέγιστη διακίνηση δεδομένων έως 500ΜΒ το μήνα.

proXPN

Για πιο unlimited καταστάσεις, η δωρεάν εφαρμογή της υπηρεσίας proXPN περιορίζει μόνο την ταχύτητα στα 300kbps, χωρίς όριο στον όγκο δεδομένων ή τον χρόνο σύνδεσης.

Your Freedom

Η σύνδεση είναι 64kbps και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για τρεις ώρες χωρίς διακοπή. Διαθέτουν κι αυτοί δική τους εφαρμογή.

VPN Reactor

Διαθέτουν servers στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, και θέλουν μόνο ένα απλό registration.

VPNPOP

VPN με έδρα τις ΗΠΑ και περιορισμένη ημερήσια σύνδεση.

CactusVPN

Ο Trial λογαριασμός τους περιλαμβάνει server στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για 24 ώρες.

VPNService.ru

Μπορείτε να έχετε 1 μήνα δωρεάν πρόσβαση στο VPN τους αν έχετε ένα Site ή Blog και γράψετε ένα άρθρο που να παρουσιάζετε την υπηρεσία τους. Οι όροι τους έχουν ως εξής:

  • το κείμενο πρέπει να είναι μοναδικό,
  • η δημοσίευση πρέπει να είναι μόνιμη
  • η ιστοσελίδα δημοσίευσης να έχει Google PR τουλάχιστον 2
  • στο κείμενο να αναφέρεται η υπηρεσία τουλάχιστον 3 φορές
  • το κείμενο να είναι τουλάχιστον 150 λέξεις
  • να χρησιμοποιούνται οι λέξεις κλειδιά vpn, vpn server, vpn service
  • Και στη συνέχεια στέλνετε ένα e-mail στο support@vpnservice.ru με το σύνδεσμο στο άρθρο σας.

(πολύς μπελάς μόνο για 1 μήνα δωρεάν, έτσι δεν είναι?)

Δικτυωθείτε εικονικά και ιδιωτικά

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν σας καλύπτουν οι παραπάνω υπηρεσίες, μια αναζήτηση στο Google για Free VPN θα σας επιστρέψει ακόμα περισσότερα αποτελέσματα.

Δυστυχώς, όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα κάποιον ελληνικό server που να υποστηρίζει υπηρεσίες δωρεάν VPN. Αν γνωρίζετε κάποιον, γράψτε τον μου στα σχόλια, και θα τον προσθέσω στο άρθρο.

Source pcsteps
You might also like