Τι αποκαλύπτει το Taxisnet για τους φορολογούμενους και ποιοι έχουν πρόσβαση στα στοιχεία!
Ποιος ελέγχει το σύστημα Taxisnet και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όλων των οικονομικά ενεργών πολιτών που είναι «φακελωμένοι» σε αυτό; Ποιος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των δεδομένων; Τα ερωτήματα επανέρχονται στο προσκήνιο με αφορμή την υπόθεση «Plan B» του Γιάνη Βαρουφάκη.
Η απάντηση μπορεί να είναι γνωστή στους παροικούντες την Καραγιώργη Σερβίας που γνωρίζουν τα ψιλά γράμματα της νομοθεσίας, όχι όμως και στο ευρύ κοινό. Οι φορολογούμενοι, μέσα από το απόρρητο σχέδιο Βαρουφάκη για την… αρπαγή των ΑΦΜ με στόχο τη δημιουργία ενός «παράλληλου τραπεζικού συστήματος» συνειδητοποιούν πλέον ότι η αρμοδιότητα για την πιο… ευαίσθητη βάση δεδομένων της χώρας είναι σπασμένη στα δύο.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα δεδομένα καθώς μόνο με έγκριση της «φορολογικής διοίκησης» μπορεί να διακινηθεί -βάσει του σχετικού νόμου- οποιαδήποτε πληροφορία είναι αποθηκευμένη στο σύστημα του Taxisnet. Από την άλλη, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχει κανέναν έλεγχο στα… μηχανήματα στα οποία είναι αποθηκευμένα τα προσωπικά μας δεδομένα. Η αρμοδιότητα για το hardware ανήκει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Με λίγα λόγια, η Κατερίνα Σαββαίδου είναι αυτή που έχει τον τελικό λόγο για το ποιο στοιχείο μπορεί να βγει από το Taxis και προς ποια κατεύθυνση. Ωστόσο, το αν θα αντικατασταθούν οι σκληροί δίσκοι και τα μηχανήματα αλλά και το που θα βρίσκεται το disaster room (το μυστικό κέντρο από το οποίο θα μπορούν να ανακτηθούν τα ευαίσθητα δεδομένα σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα στο κεντρικό σύστημα του Taxis στο Μοσχάτο), είναι αρμοδιότητα του νέου γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων –και φερόμενου ως παιδικού φίλου του Γιάνη Βαρουφάκη, Μ. Χατζηθεοδώρου.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Για την υπόθεση με τους ΑΦΜ, οι εξελίξεις έχουν ήδη δρομολογηθεί καθώς η Κατερίνα Σαββαίδου έχει ζητήσει τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ενώ ενεπλάκη πλέον και η Δικαιοσύνη στο πλαίσιο των μηνυτήριων αναφορών που έχουν ήδη κατατεθεί. Φαίνεται πάντως, ότι η όλη υπόθεση, άσχετα με την κατάληξή της θα δρομολογήσει νέες συζητήσεις για την ασφάλεια των δεδομένων του Taxisnet. Ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχεί το plan B, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, έχουν δρομολογήσει την «σύσφιξη» της ηλεκτρονικής συνεργασίας με τις τράπεζες.
Τελικός στόχος είναι η απευθείας πρόσβαση των φοροελεγκτών στα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων και μάλιστα σε βάθος 10ετίας ή 12ετίας έτσι ώστε να καθίσταται πλέον εφικτή η έρευνα του «πόθεν έσχες» στην πράξη. Επίσης, στο πλαίσιο εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας, το Taxis έχει ήδη τροφοδοτηθεί από δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με ευαίσθητα δεδομένα που περιλαμβάνουν από επισκέψεις σε ιδιωτικά θεραπευτήρια μέχρι τους λογαριασμούς του ρεύματος και του τηλεφώνου.
Πλέον, το Taxisnet έχει μετατραπεί σε μια γιγαντιαία βάση –μεγέθους άνω των 60 teraBytes- η οποία περιλαμβάνει:
1. Όλα τα εισοδήματα (με βάση τις δηλώσεις)
2. Αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής ακόμη και… αεροσκάφη
3. Ακίνητα πάσης φύσεως
4. Τόκους για όλες τις τραπεζικές καταθέσεις αλλά και στοιχεία για τις μεγάλες συναλλαγές (φακελώνονται συναλλαγές άνω των 100.000 ευρώ ετησίως)
5. Δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων
6. Αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, παράγωγα, ομόλογα, θυρίδες, χρυσές λίρες
7. Ασφάλειες ζωής
8. Λογαριασμοί νερού, ηλεκτρικού, τηλεφώνου (σταθερού και κινητού)
9. Ιατρικές πράξεις σε ιδιωτικά θεραπευτήρια
10. Ασφάλιστρα για ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής
11. Ασφαλιστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία
12. Συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών
13. Συναλλαγές στα τελωνεία
14. Αναλυτική μισθοδοσία εργαζομένων στο δημόσιο
15. Χρέη στο δημόσιο
Για την περαιτέρω «θωράκιση» των δεδομένων, αναμένεται να εξεταστούν δύο καίρια ζητήματα. Πρώτον το ζήτημα των αρμοδιοτήτων το οποίο δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο λόγω των δύο Γραμματειών (σ.σ αλλού τα δεδομένα και αλλού τα μηχανήματα). Η συζήτηση θα ανοίξει ούτως ή άλλως καθώς στο 3ο μνημόνιο θα συμπεριληφθεί η υποχρέωση της χώρας για περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Το δεύτερο ζήτημα, έχει να κάνει με την «κρυπτογράφηση» των ευαίσθητων δεδομένων έτσι ώστε η «ανάγνωσή» τους, να είναι εφικτή στο μέλλον μόνο από τους εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους που θα διαθέτουν τα «κλειδιά» της αποκρυπτογράφησης. Με βάση τα ισχύοντα, η ευθύνη για την ασφάλεια είναι μοιρασμένη. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι υπεύθυνη για να δίνει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων (σ.σ πρόσβαση υπάρχει τώρα από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς καις τις φορολογικές διευθύνσεις ενώ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαθέτει το δικό της γραφείο ασφαλείας με στόχο, μεταξύ άλλων και την αποφυγή ηλεκτρονικών επιθέσεων ή την πρόσβαση στα στοιχεία χωρίς εξουσιοδότηση.
Ποιοι έχουν πρόσβαση στα στοιχεία βάσει νόμου
Στο ερώτημα αν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μπορεί να βάλει… χέρι στα δεδομένα την απάντηση δίνει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών. Στο άρθρο 17 αποσαφηνίζεται ότι τα ευαίσθητα φορολογικά δεδομένα που περιέρχονται σε γνώση στελεχών της φορολογικής διοίκησης μπορεί να αποκαλυφθούν μόνο:
α) σε άλλους υπαλλήλους της Φορολογικής Διοίκησης και μέλη του κυρίου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,
β) σε διωκτικές αρχές,
γ) σε δικαστικές αρχές,
δ) σε φορολογικές αρχές της αλλοδαπής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διεθνείς συμβάσεις, σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας, καθώς και τη νομοθεσία για τη δικαστική συνδρομή,
ε) σε υπηρεσίες των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, εφόσον κρίνεται αναγκαίο από τη Φορολογική Διοίκηση,
στ) σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ. και δημοσίων οργανισμών με αρμοδιότητα διαχείρισης, παρακολούθησης και ελέγχου χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων ή επιδοτήσεων από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, καθώς και σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό ή εξουσιοδοτημένα πρόσωπα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.),
ζ) σε διαζευγμένους ή συζύγους σε διάσταση για τον καθορισμό διατροφής,
η) στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
θ) σε τρίτους, κατόπιν αιτιολογημένης εισαγγελικής παραγγελίας, ότι δεν συντρέχει περίπτωση φορολογικού απορρήτου,
ι) σε φορολογουμένους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, κατόπιν αιτήσεώς τους, και μόνο καθ’ ο μέρος αυτό είναι απολύτως αναγκαίο.