Serfare.com
Take a fresh look at your lifestyle.

Τελεσίγραφο εκβιασμού: Ή Μνημόνιο ή φεύγετε!

Επιμένει στη σκληρή στάση η Γερμανία – «Είμαστε έτοιμοι για Grexit» δήλωσε ο Γιουνκέρ – Τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Κυριακή

Κανένα νόημα φαίνεται πως δεν είχε για τους δανειστές η απόφαση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Οι δανειστές επέμειναν στην αδιάλλακτη στάση τους ζητώντας από την Ελλάδα πολυετές πρόγραμμα με μεγάλες απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό.

Η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συζήτηση 3ου προγράμματος στο ESM» και επανέλαβε την ετοιμότητα της ευρωζώνης να προστατεύσει το ευρώ.

«Περιμένουμε μέχρι Πέμπτη η ελληνική κυβέρνηση να έχει υποβάλλει λεπτομερέστατες προτάσεις», είπε η καγκελάριος επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα θα προϋποθέτει ότι αυτό θα είναι πολυετές.

«Υπάρχουν ελάχιστες μέρες για το πώς θα πάμε παρακάτω. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε την υποχρέωση να υποβάλει αίτημα στον ΕSM αύριο. Η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής θα γίνει με τους 28 ηγέτες, επειδή το θέμα της Ελλάδας δεν αφορά πλέον μονάχα την ευρωζώνη», είπε η κ. Μέρκελ σε αυστηρό ύφος.

«Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά υπάρχουν και οι λαοί άλλων 18 χωρών στην ευρωζώνη», σημείωσε η καγκελάριος και υπογράμμισε ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα από αυτά που έχει καταθέσει η Αθήνα.

«Απειλητικός» εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ λέγοντας πως δεν «αποκλείσει καμία υπόθεση» και ότι έχει προετοιμαστεί ακόμα και σχέδιο εξόδου Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Όπως εξήγησε, «η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα. Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

«Εγώ σθεναρά απορρίπτω τις κατηγορίες ότι είμαστε τρομοκράτες που δεν σεβόμαστε τον ελληνικό λαό. Είμαι σθεναρά υπέρ της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης» τόνισε εν συνεχεία ο πρόεδρος της Κομισιόν, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει πού το πάει.

Παράλληλα, υποστήριξε πως διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι «έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε το θέμα του χρέους τον Οκτώβριο, όχι τώρα».

«Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις μέχρι τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Στην συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως δεν αποκλείεται και το μαύρο σενάριο (απουσίας συμφωνίας έως την Κυριακή), επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, πως «οι αρχές της Ευρωζώνης θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Ο κ. Τουσκ τόνισε πως μετά το δημοψήφισμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί να παρουσιάσει πρόγραμμα, σημειώνοντας πως, το αργότερο έως την Πέμπτη, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσκομίσει λεπτομερείς προτάσεις που θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς και θα προωθηθούν στο Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε πως η τελική προθεσμία λήγει την Κυριακή, διαμηνύοντας πως «αν κάποιος νομίζει ότι μια χρεοκοπία αποκλείεται να συμβεί αυταπατάται» και πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το μαύρο σενάριο (μη επίτευξης συμφωνίας έως την Κυριακή).

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ώρες που μας μένουν για να συμφωνήσουμε τη Κυριακή», είπε Ματεό Ρέντσι, τονίζοντας ότι πρέπει να δουν αναλυτικά τις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα.

Ο ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι οι θα ξανασυναντηθούν την Κυριακή, αλλά οι 28 και όχι οι 19 ηγέτες.

«Η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής θα είναι η τελευταία για την Ελλάδα. Ελπίζω να είναι ένα ευτυχές τέλος».

Στην εκτίμηση ότι εξακολουθεί να υπάρχει έδαφος και περιθώριο για συμφωνία, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε απόψε (07/07) και να παρουσιάσει τις οριστικές της προτάσεις άμεσα «καθώς δεν έχουμε άλλον διαθέσιμο χρόνο», προέβη ο Φρανσουά Ολάντ.

«Το διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων είναι μεγάλο και αφορά στη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η Γαλλία είναι υπέρμαχος της παραμονής της Ελλάδας και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Από τη στιγμη΄που το θέλουν και τα ελληνικά κόμματα, θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες και οριστικές προτάσεις από τις ελληνικές Αρχές. Πάνω σε αυτές τις προτάσεις θα συζητήσουμε στο επόμενο Eurogroup, θα τις εξετάσουμε και εν συνεχεία θα υπάρξει συνάντηση των αρχηγών κρατών και των κυβερνήσεων. Αυτή εκτιμώ ότι μάλλον θα γίνει την Κυριακή», δήλωσε αρχικά ο Γάλλος πρόεδρος και συνέχισε:
«Η παραμονή των Ελλήνων στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά πρόβλημα ευρωπαϊκό. Τι μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη στους λαούς της. Αναφέρομαι σε τρεις κατευθυντήριες γραμμές.

Πρώτα από όλα πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα. Αυτό αφορά κυρίως τους Έλληνες. Δεύτερον, αλληλεγγύη.

Για να υπάρξει βέβαια αλληλεγγύη, πρέπει να υπάρχει και ευθύνη. Και τέλος, οφείλουμε να είμαστε τάχιστοι. Χάθηκε πολύς χρόνος στις διαπραγματεύσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που το χρονοδιάγραμμα πρέπει να τηρηθεί από πλευράς Ελλάδας».

Ο κ. Ολάντ ολοκλήρωσε λέγοντας:

«Απόψε δεν μπορούσαμε να πάρουμε αποφάσεις. Εξετάσαμε άλλα ζητήματα. Από εδώ και στο εξής δεν έχουμε περιθώριο να ξοδέψουμε άλλο χρόνο. Ο ελληνικός λαός υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας. Απόψε τέθηκε το χρονοδιάγραμμα κι επαναλαμβάνω πρέπει να τηρηθεί από την πλευρά των ελληνικών Αρχών».

«Η Κυριακή είναι μέρα αποφάσεων» δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι ηγέτες της Ευρώπης «έχουμε Plan B, το οποίο όμως δεν το επιθυμούμε»

Νωρίτερα, ο κ. Φάιμαν σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, προειδοποίησε για την εφαρμογή «Plan B».

loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More