Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Τα βασανιστήρια με στόχο το αδυνάτισμα τη δεκαετία του ΄50 – Τηλεοπτικές οδηγίες για υπέρβαρους!

Η μανία με το αδυνάτισμα δεν είναι καινούρια μόδα. Οι καλοκαιρινές διακοπές και οι βόλτες στην παραλία προκαλούσαν τρόμο ήδη από τη δεκαετία του ’50.

Γυναίκες, αλλά και πολλοί άντρες, δοκίμαζαν τα πάντα για να μειώσουν το βάρος τους. Χιλιάδες άνθρωποι ακολουθούσαν «μαγικές» δίαιτες που υπόσχονταν τεράστια απώλεια βάρους χωρίς πείνα και ταλαιπωρία. Ακόμα και γιατροί, όπως φαίνεται και στο βίντεο, συνιστούσαν σε γυναίκες να χάσουν 5 κιλά μέσα σε μία εβδομάδα.

Μάλιστα ο γιατρός προειδοποίησε την κυρία ότι στο τέλος της εβδομάδας μπορεί να έχει ζαλάδες, αλλά «μπρος στα κάλλη, τι ‘ναι ο πόνος». Τις τελευταίες δεκαετίες βέβαια, κανείς γιατρός δεν θα επέτρεπε σε ασθενή του να χάσει περισσότερο από ενάμιση κιλό τη βδομάδα, εκτός αν επρόκειτο για ιδιαίτερη περίπτωση. Όμως το 1958, όταν κυκλοφόρησε το παρακάτω βίντεο, δεν υπήρχαν τέτοιοι περιορισμοί.

Διαφημίζονταν ακόμα και διαιτητικά χάπια, όπως τα “SlimO”, που βοηθούσαν τον κόσμο να ελέγξει την πείνα του.

Για όσους ήταν διατεθειμένοι να χύσουν ιδρώτα για να αποκτήσουν το ιδανικό κορμί, υπήρχαν και ειδικά μηχανήματα «βασανιστηρίων», όπως ο τροχός.

Στο βίντεο το περιγράφει ως εξής: «Ο τροχός ήταν ένα όργανο βασανιστηρίων στο παρελθόν, αλλά και τώρα εξακολουθεί να θυμίζει το ίδιο. Τεντώνει τους σπόνδυλους, τονώνει το μυϊκό σύστημα, αλλά και το ηθικό των κοριτσιών αρκεί να θυμηθούν να το κλείσουν εγκαίρως». Για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του τροχού, το βίντεο ακολουθεί μία καλλίγραμμη κοπέλα που δίχως αμφιβολία, χρωστάει την αξιοζήλευτη κορμοστασιά της στο μηχάνημα.

Την ίδια περίοδο, άρχισε να διαδίδεται η δίαιτα του Άτκινς, που υποσχόταν αδυνάτισμα με την κατανάλωση λιπαρών φαγητών. «Θέλετε να αδυνατίσετε;», ρωτούσε η λεζάντα στο βίντεο, «Τότε φάτε λίπη!» Ο δημοσιογράφος στο βίντεο ρωτάει τον δόκτωρ Μακάρνες, συγγραφέα του βιβλίου «Eat fat and grow slim», αν η δίαιτα βασίζεται σε καινούρια θεωρία.

Ο γιατρός απαντάει: «Ναι, είναι καινούρια σήμερα, αλλά παλαιότερα, που δεν υπήρχε γεωργία και άμυλο στο φαγητό μας, όπως πατάτες, ψωμί και δημητριακά, όλοι ζούσαν κυνηγώντας και έτρωγαν κρέας και λίπη. Και εκείνες τις μέρες, πιστεύω, ήταν όλοι λεπτοί».

Όταν ο δημοσιογράφος κάνει την κρίσιμη ερώτηση: «Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα των χοντρών;», ο Μακάρνες συμβουλεύει να σταματήσουν να τρώνε άμυλο και ζάχαρη.

Αν τρώνε μόνο τις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων, θα αδυνατίσουν σίγουρα.

You might also like