Σύνταξη στα 67 για όλους
Σε «συμπληγάδες» βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς πρέπει να κλείσει το «μέτωπο» του ασφαλιστικού με τους δανειστές να διαμηνύουν ότι η προώθηση του ασφαλιστικού έχει καθυστερήσει, την αντιπολίτευση να γυρίζει την πλάτη και τα συνδικάτα να πιέζουν με απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις με πρώτη αυτή του ασφαλιστικού, το οποίο χαρακτήρισε «το πιο ακριβό στην Ευρώπη», ενώ ο Ντέκλαν Κοστέλο της ΕΕ τόνισε ότι αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για την αγορά, και θα πρέπει να ενταχθεί συνολικά.
Κρίσιμη αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος που θα συζητήσει το θέμα καθώς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός.
Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ αρνείται να συμμετάσχει στο διάλογο για το ασφαλιστικό, που όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός θα γίνει στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) χαρακτηρίζοντας το διάλογο παρελκυστικό, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακά τερτίπια που υποτιμούν τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών.
«Με διαδικασίες fast track- αναφέρει η ΓΣΕΕ-φέρνουν τον οδοστρωτήρα του ασφαλιστικού, εφαρμόζοντας το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο. Έρχονται σήμερα «με το ψαλίδι στο ένα χέρι και το τιμόνι του οδοστρωτήρα στο άλλο χέρι», να περικόψουν και να ισοπεδώσουν ότι απέμεινε από την κοινωνική ασφάλιση».
Μάλιστα με επιστολή της προς τις εργοδοτικές οργανώσεις η ΓΣΕΕ τις καλεί να απέχουν και εκείνες από το διάλογο.
Οι περικοπές των κύριων συντάξεων που θα αποτελέσουν μονόδρομο αν οι δανειστές δεν εγκρίνουν τα εναλλακτικά σχέδια της κυβέρνησης θα πλήξουν κυρίως τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ και του ΟΑΕΕ.
Στο υπουργείο Eργασίας συνεχίζεται η προσπάθεια το ποσοστό αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις να μην μειωθεί κάτω από το επίπεδο ασφαλείας του 65% την ώρα που οι θεσμοί επιμένουν ότι το ποσοστό αναπλήρωσης για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις αθροιστικά δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 56%.
Όσο για τις επικουρικές για να καλυφθεί το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθούν κλιμακωτά 6%-10% οι συντάξεις πάνω από τα 165 ευρώ. Αν αποφασιστεί το μαχαίρι να βγει μόνο για τις υψηλότερες συντάξεις οι περικοπές θα ξεπεράσουν το 15%.
Η μείωση στις επικουρικές θα επέλθει και ως απόρροια της κατάργησης κάθε δυνατότητας ενίσχυσης του ενιαίου επικουρικού με κρατικούς πόρους καθώς όπως αναφέρεται και στο σχέδιο προϋπολογισμού έτους 2016 «ορίζεται η ένταξη από 1-9-2015 όλων των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με χρηματοδότηση αποκλειστικά από ίδιες εισφορές».