Σάλος με ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση – Για ποιους καταργείται: Νηπιαγωγεία, σχολεία, φροντιστήρια
Ποιες αλλαγές γίνονται στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση;
Απόλυτη σύγχυση επικρατεί σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο συνεδρίασε την Κυριακή. Ενώ αρχικά εκδόθηκε ανακοίνωση, η οποία ανέφερε πως επανεξετάζεται η μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία (σε πρώτη φάση), ωστόσο λίγο αργότερα, νέα διορθωτική ανακοίνωση απάλειψε εντελώς το συγκεκριμένο θέμα!
Ωστόσο, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, τα οποία αναφέρονται και στις δύο ανακοινώσεις, είναι η συγκρότηση επιτροπής για την παρακολούθηση του έργου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η διερεύνηση για την κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπλέον, εγκρίθηκαν και οι βασικές κατευθύνσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατίθεται αύριο, Δευτέρα, στη Βουλή.
Ειδικότερα το ΚΥΣΟΙΠ στην πρώτη ανακοίνωση ανέφερε πως αποφάσισε:
«1. Συγκροτείται επιτροπή για την παρακολούθηση του έργου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ταμείου Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων.
2. Το μέτρο της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται, με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του. Ως πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε η μη εφαρμογή του στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
3. Το Υπουργείο Οικονομικών θα διερευνήσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τρόπους κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην ειδική αγωγή.
4. Εγκρίθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του προσχέδιου του προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο συντάχθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθεί αύριο, Δευτέρα, στη Βουλή».
Η νέα ανακοίνωση αναφέρει:
«1. Εγκρίθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του προσχέδιου του προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο συντάχθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.
2. Εξουσιοδοτήθηκε το υπουργείο Οικονομίας να διερευνήσει τρόπους άμεσης κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην ειδική αγωγή, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πέραν εκείνων που ήδη καλύφθηκαν από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
3. Συζητήθηκαν οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με στόχο την παρακολούθηση του εγχειρήματος και την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση. Στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων)».