Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Πούτιν-Τσίπρας: Τι συμφώνησαν κάτω από το τραπέζι. Ενοχλημένες οι ΗΠΑ

Τι συμφώνησαν Πούτιν–Τσίπρας κάτω από το τραπέζι που ενόχλησε τις ΗΠΑ;

Φαίνεται πως οι συμφωνίες που υπέγραψαν Τσίπρας-Πούτιν αλλά και όσα συμφώνησαν σε πολιτικό επίπεδο δεν άφησαν αδιάφορες τις ΗΠΑ. Το αντίθετο μάλιστα.

Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών, μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών.

Μεταξύ άλλων υπεγράφησαν Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία).

Επιπλέον, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ υπουργείων, μεταξύ άλλων, στον αγροτικό τομέα, τον τομέα των υποδομών, τον τομέα της μετεωρολογίας, τον τομέα του τουρισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Επίσης, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ρωσικών φορέων: Enterprise Greece – Invest in Russia, ΕΛΠΕ – Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Το πετρελαϊκό… μνημόνιο Πούτιν–Τσίπρα

Μνημόνιο Βασικών Όρων Συναντίληψης για την προμήθεια αργού και πετρελαϊκών προϊόντων υπέγραψαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε» Γρηγόρης Στεργιούλης και ο CEO της Ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας «Rosneft», Igor Ivanovich Sechin, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο πλευρές, προτίθενται να αναπτύξουν διμερή συνεργασία σε ότι αφορά στην προμήθεια αργού πετρελαίου, καθώς και προϊόντων πετρελαίου. Παράλληλα, εκφράζουν την θέληση να ισχυροποιήσουν τη σχέση τους και να καθορίσουν -ύστερα από μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση- τους πιθανούς τομείς για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Στόχος του Μνημονίου, είναι να τεθεί το πλαίσιο για την δρομολόγηση των διαδικασιών συζήτησης, όπου θα εξεταστούν οι επιχειρηματικές δυνατότητες και θα καθοριστούν οι βασικές προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε μελλοντικές συμφωνίες και υπογραφή συμβολαίων.

Από τις δυο εταιρίες θα συσταθεί κοινή Ομάδα Εργασίας η οποία θα συνεδριάζει όσο συχνά απαιτείται, προκειμένου να συντονίζει και να προωθεί τα επόμενα βήματα συνεργασίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και ROSNEFT προτίθενται να μοιραστούν τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές για την παραγωγική διαδικασία, τον προγραμματισμό και την αριστοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων τους.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης έχει ισχύ για περίοδο ενός χρόνου, ενώ με γραπτή συναίνεση των δυο μερών η διάρκεια θα μπορεί να παραταθεί

Νέες προοπτικές για επενδύσεις της Ρωσίας στην Ελλάδα

Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα.

«Συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση και στη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων» λέγοντας ότι οι επενδύσεις της Ρωσίας στην Ελλάδα αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ υπογράμμισε το ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας. Για τον τουρισμό ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις κρατήσεις των Ρώσων τουριστών.

«Αναμένεται 1 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα από την Ρωσία και αν επιλυθεί το θέμα των θεωρήσεων ο αριθμός θα τριπλασιαστεί» πρόσθεσε.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ

Σύμφωνα με διαρροές φαίνεται πως οι ΗΠΑ ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από ορισμένες πτυχές των συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας. Κυρίως, αυτό που προκάλεσε είναι η συμφωνία για το ενεργειακό (κόντρα Southstream-HΠΑ με Northstream-Ρωσία) που αφορά όχι μόνο στο να δίνει η Ρωσία φυσικό αέριο αλλά και πετρέλαιο.

Αυτό καθιστά την Ελλάδα κόμβο-το πόδι της Ρωσίας στην Νότια Ευρώπη, κάτι που δεν είχε προσφέρει η Βουλγαρία σε αντίστοιχες συζητήσεις κάτω από την πίεση των ΗΠΑ.

Ενοχλημένες φαίνεται πως είναι οι ΗΠΑ και από την συζήτηση για την αντιπυραυλική ομπρέλα του ΝΑΤΟ στα Δυτικά σύνορα της Ρωσίας όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε πως η απάντηση θα είναι άμεση, με τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει μια διπλωματική-χλιαρή θέση σε ένα βασικό γεωστρατηγικό και στρατιωτικό ζήτημα.

You might also like