Serfare.com
Take a fresh look at your lifestyle.

Πούτιν: Ποια η κίνηση ματ που στοιχίζει 50 δις δολάρια στους Τούρκους

Ποια η κίνηση ματ του Βλαντιμίρ Πούτιν που στοιχίζει 50 δις δολάρια στους Τούρκους;

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στο ρωσικό Φόρουμ «Λαϊκό Μέτωπο», στην Μόσχα, ανακοίνωσε την διακοπή συμβολαίων με 300 τουρκικές οικοδομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Ρωσία, οδηγώντας αυτόματα εκτός εργασίας 87.000 Τούρκους και ανεβάζοντας το κόστος της ζημιάς για την Άγκυρα από τις ρωσικές κυρώσεις στα 50 δισ.δολάρια πλήττοντας έτσι καίρια τη τουρκική οικονομία.

Στην συνέχεια όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν θα προχωρήσει μόνο σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας αλλά και σε αντίποινα σε άλλα πεδία. Έτσι μόνο τυχαία δεν ήταν η άμεση ανακοίνωση του Σ.Λαβρόφ ότι το κουρδικό PYD ή αλλιώς το συριακό PKK θα συμμετάσχει και αυτο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης ανάμεσα στη συριακή αντιπολίτευση και εκπροσώπους του νόμιμης κυβέρνησης της Δαμασκού.

«Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης ανάμεσα στη συριακή αντιπολίτευση και εκπροσώπους της κυβέρνησης της Δαμασκού δεν μπορούν να έχουν αποτελέσματα, εάν το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα δεν προσκληθεί να συμμετάσχει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου.

«Θα ήταν άδικο και αναποτελεσματικό να εμποδίσουμε τους Κούρδους της Συρίας να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

«Χωρίς αυτό το κόμμα, χωρίς τους εκπροσώπους αυτούς, οι συνομιλίες δεν μπορούν να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουμε, δηλαδή μία οριστική πολιτική διευθέτηση» της συριακής σύρραξης, δήλωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι εάν το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης του Σάλεχ Μούσλιμ δεν προσκληθεί, η Ρωσία δεν θα θέσει το βέτο της στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πρόκειται για ένα πραγματικό σοκ για την Άγκυρα καθώς οι Κούρδοι αναβαθμίζονται έξω από τα σύνορά τους μια τυχόν (και πολύ πιθανή πλέον στην μεταπολεμική Συρία) αυτονομία τους στη βορειοδυτική Συρία αυτόματα θα σημάνει «εξάπλωση» των αυτονομιστικών προθέσεων και στα τουρκικά εδάφη, όπου εδώ και έξη μήνες διεξάγεται ένας ιδιότυπος αστικός πόλεμος μεταξύ του ΡΚΚ και του τουρκικού Στρατού, κι όλα τα δυτικά ΜΜΕ επιχείρησαν να αποκρύψουν για να μην έρθει σε δύσκολη θέση η «σύμμαχη» Άγκυρα.

Η συμμετοχή του PYD σε ειρηνευτικές συνομιλίες θα αποτελέσει de facto αναγνώριση ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και λόγο των αδελφών σχέσεών του με το ΡΚΚ το ίδιο θα συμβεί και με τους Κούρδους της Τουρκίας, καθώς δεν θα μπορεί να στηριχθεί πλέον η τουρκική ρητορική. Αντίστοιχη θέση με τον Σεργκέι Λαβρόφ τήρησε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προχθές στη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαχωρίζοντας το PYD από το PKK.

Εν ολίγοις στο ζήτημα των Κούρδων έχει ξεκινήσει ένα «άδειασμα» και από τις ΗΠΑ, διότι βλέπουν ότι το «Κουρδιστάν» θα αποτελέσει μελλοντική πραγματικότητα, και ήδη θέλουν να έχουν φιλικές έως συμμαχικές σχέσεις μαζί τους όπως κάνουν άλλωστε με την οικογένεια Μπαρζανί και τους Κούρδους του Ιράκ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν ζήτησε από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ να παραιτηθεί, ούτε του πρόσφερε πολιτικό άσυλο. «Και στις δύο περιπτώσεις η απάντηση είναι «όχι». Είναι αναληθές…κανείς δεν ζήτησε πολιτικό άσυλο και σε κανέναν δεν προσφέρθηκε κάτι παρόμοιο».

Σημειώνεται ότι χθες σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο ρωσικός στόλος στην ανατολική Μεσόγειο χτύπησε με πυραύλους cruise Kalibr περιοχές δίπλα στα τουρκικά σύνορα, που ελέγχονταν από τους Τουρκμένους οι οποίοι βρίσκοντια σε διαρκή υποχώρηση από τις αλλεπάληλες νίκες του συριακού Στρατού, ο οποίος πρόσφατα «καθάρισε» όλη την επαρχία της Λαττάκειας, και ετοιμάζεται να ξεκινήσει την εκστρατεία της Ιντλίμπ από τρεις κατευθύνσεις ώστε να επιτύχει την περικύκλωσή της.

loading...
You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More