Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Πόσο νερό να πίνω την ημέρα;

Γνωρίζετε για ποιο λόγο είναι απαραίτητο να πίνετε νερό; Πώς βοηθάει το νερό τις λειτουργίες του οργανισμού; Πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί πόσο σημαντικό είναι το νερό για το ανθρώπινο σώμα.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Περίπου το 70% του σώματος αποτελείται από νερό και ένα όργανο του σώματος που στηρίζεται στην επαρκή πρόσληψη νερού είναι τα νεφρά. Οι νεφροί αν και δεν παίρνουν την κατάλληλη προσοχή, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, είναι αυτά που είναι υπεύθυνα για πολλές λειτουργίες και βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας.

Γιατί πρέπει να πίνουμε νερό;

Το νερό είναι απαραίτητο για όλα τα κύτταρα και όργανα του σώματος, προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά. Χρησιμοποιείται επίσης για τη λίπανση των αρθρώσεων, την προστασία της σπονδυλικής στήλης και άλλων ευαίσθητων ιστών, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και βοηθάει στη διέλευση της τροφής διαμέσου του πεπτικού σωλήνα.

Παρά το γεγονός ότι ένα μέρος του νερού που απαιτείται προσλαμβάνεται μέσω των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (σούπες, ντομάτες, πορτοκάλια), το μεγαλύτερο μέρος του προσλαμβάνεται από το πόσιμο νερό.

Καθημερινά υπάρχουν απώλειες υγρών από το σώμα, οι οποίες και πρέπει να αποκατασταθούν. Εκτός από τα ούρα και τον ιδρώτα απώλεια υγρών έχουμε και με την αναπνοή. Το πόσιμο νερό είναι η καλύτερη πηγή υγρών για το σώμα. Το γάλα και οι χυμοί είναι επίσης καλές πηγές, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το αλκοόλ και τον καφέ, λόγω της διουρητικής δράσης τους. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκάσουν το σώμα να χάσει περισσότερα υγρά, μέσω της αυξημένης διούρησης (ούρα).

Η συνιστώμενη ποσότητα νερού που πρέπει να πίνει κάποιος ανά ημέρα ποικίλλει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με ορισμένους παράγοντες, όπως η ηλικία, διάφορα νοσήματα και το βαθμό της σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα καθολικά συμφωνημένο όριο για το ποσό που πρέπει να καταναλώνεται. Σε γενικές γραμμές ένας υγιής άντρας πρέπει να πίνει περίπου 2,5 και μία υγιής γυναίκα περίπου 2 λίτρα νερό ημερησίως.

You might also like