Πως βγήκε η φράση: Ήθελε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο!
Η φράση ξεκινάει από παροιμία και είναι πολύ παλιότερη, αλλά έγινε γνωστή από το παρακάτω επεισόδιο: «Η ιστορία του τηλεγραφικού σύρματος στην Ελλάδα διανθίζεται με αρκετά κωμικά επεισόδια, από τα οποία το πιο αστείο είναι εκείνο που συνέβη τον Δεκέμβρη του 1858.
Πλησίαζε Πρωτοχρονιά και η βασίλισσα Αμαλία είχε παραγγείλει στη Γερμανία μερικά δώρα για τους αυλικούς της. Επειδή όμως αργούσαν να έρθουν, έστειλε τον γραμματέα της, Μαναράκη, στον Πειραιά, για να ρωτήσει τηλεγραφικά στη Σύρα, μήπως είχε φτάσει εκεί το ατμόπλοιο της γραμμής, που θα έφερνε τα δώρα. Το τηλεγράφημα έφυγε αμέσως για τον προορισμό του, αλλά η απάντηση που ήρθε σε λίγο έλεγε: «Και την πίτα θέλεις γερή και τον σκύλο χορτάτο. Εδώ χαλάει ο κόσμος, βρέχει και χιονίζει».
Διαβάστε: Πώς βγήκε η φράση Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει;
Έκπληκτος ο τηλεγραφητής είπε τα καθέκαστα στον Μαναράκη. Εκείνος διέταξε τότε να ξανακαλέσουν. Αυτή η απάντηση, που ήρθε, ήταν ακόμα πιο αναιδής: «Όχι μονάχα θα φάω την πίτα, αλλά και τη σκύλα σου. Παράτησε με, βλάκα!» Ο Μαναράκης έγινε έξω φρενών, έσπευσε να εκθέσει τα διατρέξαντα στον υπουργό Εσωτερικών, Χριστόπουλο, και να διατάξει την αντικατάσταση του ασεβήσαντος στη βασιλική εντολή υπαλλήλου. Αλλά τι είχε συμβεί;
Ο τηλεγραφητής της Σύρας είχε αφήσει ανοιχτή τη γραμμή με τον τηλεγραφικό σταθμό του ακρωτηρίου της ‘Ελλης -στην Καλλίπολη- και ο χειριστής του δεύτερου σταθμού, που μιλούσε τυχαία την ώρα εκείνη με τον τηλεγραφητή της Σύρας -ο οποίος του είχε αφήσει μια λαγωνική σκυλίτσα και μια πίτα, για να τα παραλάβει αργότερα- έδινε τις περίεργες εκείνες απαντήσεις, νομίζοντας ότι τις λαβαίνει ο φίλος του.
Φυσικά η παρεξήγηση δεν είχε συνέπειες, γιατί, όταν άκουσε την αστεία αυτήν ιστορία η βασίλισσα Αμαλία, ξέσπασε σε δυνατά γέλια. «Τον φτωχό!», είπε, «ήθελε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Οι Ιταλοί λένε: «Θέλει και την κατσίκα να σώσει και το λάχανο».