Πώς θα κερδίσετε έως και 60€ το μήνα από το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ
Πως θα κερδίσετε έως 60€ το μήνα από το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ;
Σε ισχύ είναι από την 1η Νοεμβρίου ως και τις 30 Απριλίου 2016, το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα της ΔΕΗ, που αφορού τους πελάτες που κάνουν χρήση του οικιακού τιμολογίου με χρονοχρέωση Γ1Ν με τμηματικό ωράριο. Πως μπορείτε να αποκτήσετε και εσείς νυχτερινό τιμολόγιο και πόσα κερδίζετε;
Για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών το τμηματικό ωράριο είναι 15:00-17:00 και 02:00-08:00.
Για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών το τμηματικό ωράριο είναι 15:30-17:30 και 02:00-08:00.
Πως μπορείτε να αποκτήσετε νυχτερινό τιμολόγιο;
Νυκτερινό τιμολόγιο μπορεί να αποκτήσει οποιοσδήποτε καθώς δεν υπάρχουν εισοδηματικοί ή άλλοι περιορισμοί.
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που ακολουθούν να σας δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ενώ ο πίνακας που δημοσιεύουμε –και ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ με τελευταία την εκτόξευση του ΕΤΜΕΑΡ- θα σας πείσει για την αναγκαιότητα του μέτρου:
Ποιο είναι το ωράριο εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου;
Εξαρτάται από το αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι. Στο διάστημα από την 1η Μαίου έως την 31η Οκτωβρίου, το φθηνό τιμολόγιο ισχύει από τις 23:00 έως τις 07:00. Για το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου, η χαμηλότερη χρέωση ισχύει από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:30 έως τις 17:30. Η αλλαγή πλησιάζει οπότε καλό είναι να προετοιμαστείτε.
Πως μπορώ να διαπιστώσω αν έχει ενεργοποιηθεί το «νυχτερινό»;
Συνήθως ο ηλεκτρολόγος εγκαθιστά μια φωτεινή ένδειξη στον πίνακα η οποία σας ειδοποιεί. Αν δεν την διαθέτετε, κοιτάξτε το…ρολόι σας.
Αν δεν έχω «νυχτερινό» τι πρέπει να κάνω για να το αποκτήσω;
Καταρχήν πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες στο σπίτι σας αν δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή. Ο ηλεκτρολόγος θα πρέπει να τοποθετήσει ένα καλώδιο το οποίο θα συνδέει το ρολόι της ΔΕΗ με τον πίνακα στο εσωτερικό του σπιτιού σας (σ.σ ειδικά σε παλαιές πολυκατοικίες αυτό μπορεί να είναι επίπονο). Μετά την εγκατάσταση, ο ηλεκτρολόγος θα χορηγήσει μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ότι έγινε η συγκεκριμένη εγκατάσταση. Αυτή τη βεβαίωση θα την πάτε στη ΔΕΗ όπου και θα καταθέσετε τη σχετική αίτηση μαζί με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
Αστυνομική ταυτότητα
Αίτηση χορήγησης μειωμένου τιμολογίου
34 ευρώ (συν ΦΠΑ) για τη συμμετοχή σας στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται η ΔΕΗ.
Μπορούν και οι ενοικιαστές να ενεργοποιήσουν το «νυχτερινό»;
Ναι αλλά απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη δεδομένου ότι –όπως προαναφέρθηκε- θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο ρολόι της ΔΕΗ αλλά και στο πίνακα του ηλεκτρικού.
Πως μπορώ να αυξήσω την κατανάλωση που πραγματοποιείται ενώ ισχύει το νυκτερινό τιμολόγιο;
Κάποιες συσκευές δουλεύουν όλο το 24ωρο οπότε ούτως ή άλλως θα κερδίσετε (π.χ ψυγείο, καταψύκτης, συσκευές σε αναμονή κλπ). Μπορείτε να μεγιστοποιήσετε το όφελος αν επιλέξετε τη λύση του προγραμματισμού λειτουργίας των συσκευών μέσω χρονοδιακόπτη.
Πόσο συμφέρει;
Στο βασικό ερώτημα «ποιους συμφέρει το νυκτερινό;», η απάντηση είναι εύκολη: Σχεδόν όλους. Υπάρχουν βεβαίως και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Η ίδια η ΔΕΗ εντοπίζει την περίπτωση κατά την οποία το νυχτερινό τιμολόγιο μπορεί να αποδειχτεί ασύμφορο: Όταν η συνολική κατανάλωση είναι μικρότερη από 150 KWh. Που σημαίνει ότι σε σπίτι που χρησιμοποιείται σπάνια, ενδεχομένως το νυχτερινό να μην σας χρειάζεται. Τι λέει όμως ο κανόνας; Στον πίνακα που δημοσιεύεται, έγιναν οι απαραίτητοι υπολογισμοί για να προκύψει το όφελος. Στηρίχτηκαν στα ακόλουθα δεδομένα:
· Όλοι οι υπολογισμοί έγιναν για μια μονοφασική παροχή
· Στους υπολογισμούς περιλαμβάνονται το κόστος της κατανάλωσης αλλά και όλες οι επιπλέον χρεώσεις (κόστος χρήσης δικτύου μεταφοράς, Ειδικό τέλος ΑΠΕ, ειδικός φόρος κατανάλωσης, ΦΠΑ)
· Για τον υπολογισμό του κόστους με το νυχτερινό τιμολόγιο, ελήφθη υπόψη ότι ο καταναλωτής θα καταφέρει να μεταφέρει στο «νυχτερινό» το 40% της συνολικής κατανάλωσης.
Τι προκύπτει; Ένας ιδιοκτήτης ο οποίος συνήθως καταναλώνει 1800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, πληρώνει 334 ευρώ στη ΔΕΗ. Αν μεταφέρει το 40% της κατανάλωσης (720 κιλοβατώρες) στο νυχτερινό τιμολόγιο, η χρέωση θα πέσει στα 276 ευρώ. Δηλαδή, θα προκύπτει όφελος 58 ευρώ ανά τετράμηνο.
Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση του νοικοκυριού αλλά και όσο μεγαλύτερο το ποσοστό της κατανάλωσης που θα μεταφερθεί στις ώρες του οικονομικού τιμολογίου, τόσο μεγαλύτερο είναι και το κέρδος. Για πολύ μεγάλα σπίτια που καταναλώνουν ακόμη και 4000 κιλοβατώρες το τετράμηνο (σ.σ μπορεί να είναι και μικρά σπίτια που θερμαίνονται με ρεύμα εξαιτίας της πολύ υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης) το όφελος από το νυκτερινό μπορεί να φτάσει και στα 190 ευρώ το τετράμηνο.