Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Πώς πραγματικά είναι η ζωή στη Βόρεια Κορέα! Θα ζούσατε εκεί;

Την καθημερινή ζωή στη Βόρεια Κορέα αποτύπωσε στο φακό του ο Γερμανός φωτογράφος Christian Petersen-Clausen, αποκαλύπτοντας το μείγμα εθνικής υπερηφάνειας και πανταχού παρόντος μιλιταρισμού που τη χαρακτηρίζει.

Ο φωτογράφος, που ζει στην Κίνα, ταξίδεψε σε μια από τις πιο απομονωμένες χώρες στον κόσμο φωτογραφίζοντας σχεδόν τα πάντα.

Παρότι η φωτογραφική περιήγησή του ήταν κατευθυνόμενη και ο οδηγός του γνώριζε την προπαγάνδα του κράτους, σημειώνει η Daily Mail, ο Christian φωτογράφισε και ορισμένες στιγμές έξω από αυτή: δυο παιδιά που κρατούνταν χέρι χέρι, μητέρα που έβγαζε την κόρη της φωτογραφία, ακόμα και έναν παραδοσιακό γάμο.

Ο Christian ενθουσιάστηκε με τη Βόρεια Κορέα καθώς είχε ζήσει αρκετά χρόνια στη Γερμανία όταν ακόμα υπήρχε το τείχος του Βερολίνου κι έτσι τον απασχολούσε το πώς αυτός ο διαχωρισμός επηρέασε τη χώρα.

Όπως και στη Γερμανία, η Κορέα χωρίστηκε στα δύο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με τις ΗΠΑ να κυριαρχούν στο νότο και τους Σοβιετικούς στο βορρά.

Ο Christian επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα στην εθνική εορτή της 15ης Αυγούστου και κατέγραψε τις εκδηλώσεις, τον κόσμο να χορεύει στους δρόμους ενώ καταστήματα, τράπεζες, ακόμα και κυβερνητικές υπηρεσίες ήταν όλα κλειστά.

Βρήκε τη Βόρεια Κορέα εντελώς διαφορετική από άλλα μέρη της Ασίας, καθώς και οι ίδιοι οι πολίτες δεν είναι συνηθισμένοι να βλέπουν ξένους. Περιγράφει πως τον κοιτούσαν «σαν να ήταν ο Έλβις και να είχε μόλις κατέβει από άλλο πλανήτη».

Εντυπωσιάστηκε με την πρόσβαση σε πληροφορίες από τον «έξω κόσμο» και από το πόσοι περνούσαν λαθραία στικάκια USB με κινεζικές σαπουνόπερες και ξένα μίντια.

Είδε ανθρώπους στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ να χρησιμοποιούν smartphone συνδεδεμένα στο ελεγχόμενο από το κράτος Intranet, τηλέφωνα που δεν μπορούν να καλέσουν αριθμούς σε άλλες χώρες. Του είπαν ωστόσο πως θα μπορούσε να βρει κινεζικές ή νοτιοκορεάτικες κάρτες sim.

«Έξυπνα κινητά υπάρχουν αλλά στη Βόρεια Κορέα θεωρούνται σύμβολα στάτους και είναι σχεδόν άχρηστα χωρίς το ίντερνετ», εξήγησε στο Vice News. Ο οδηγός του του είπε πως ορισμένοι έχουν τα κινητά στη ζώνη τους αλλά αυτά δεν έχουν κάρτα sim γιατί δεν είχαν αρκετά λεφτά για να την αποκτήσουν.

«Το να δείχνεις πιο πλούσιος από ό,τι είσαι συμβαίνει ακόμα κι εκεί», λέει.

Έξω από την πρωτεύουσα είδε ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, όπου μπορούσαν φύτευαν φυτά που θα μπορούσαν να φαγωθούν.

Οι φωτογραφίες του Peterson-Clausen θα συμπεριληφθούν στο ημερολόγιο του 2016 που θα κυκλοφορήσει το NK News, ειδησεογραφικό σάιτ που εστιάζει στη Βόρεια Κορέα.

Το ημερολόγιο κοστίζει 24,99 δολάρια και τυπώνονται μόνο 500.

chrositamasn1

chrositamasn2

chrositamasn3

chrositamasn4

chrositamasn5

chrositamasn6

chrositamasn8

chrositamasn9

chrositamasn10

chrositamasn11

chrositamasn12

chrositamasn13

chrositamasn14

chrositamasn7

You might also like