Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Πως ένα ντοκιμαντέρ μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση ενός φυλακισμένου;

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Netflix κυκλοφόρησε την νέα σειρά ντοκιμαντέρ “Making a Murderer“, που… βασίζεται σε αληθινές ιστορίες εγκλημάτων και κατάφερε να εκνευρίσει εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι τα έβαλαν με το σύστημα δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες τηλεθεατές του ντοκιμαντέρ, να ξεκινήσουν μια καμπάνια στα Change.orgκαι WhiteHouse.gov, ζητώντας από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την απελευθέρωση ενός φυλακισμένου.

fylakismenos-1

Το 10 επεισοδίων ντοκιμαντέρ ασχολείται με την υπόθεση του Steven Avery και του 16χρονου ανηψιού του Brendan Dassey, οι οποίοι το 2007 βρέθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία της Teresa Halbach. Ο πρώτος από τους δυο καταδικάστηκε σε ισόβια, με υποστηρικτές του να υποστηρίζουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του είναι πλαστά και αποτελούν δημιούργημα της αστυνομίας, καθώς οι αρχές ήθελαν να τον βάλουν και πάλι στη φυλακή.

Σημειώνεται πως, ο Avery είχε ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης 18 ετών, για έναν βιασμό που δεν διέπραξε ποτέ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας νομικός “πόλεμος” ανάμεσα σε αυτόν και στην αστυνομία.

Παράλληλα, ο Ken Kratz, ένας από τους εισαγγελείς που καταδίκασε τον Avery επιτέθηκε στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ, υποστηρίζοντας ότι κάνουν τον Steven να μοιάζει συμπαθητικός και αθώος. Από την πλευρά τους οι Laura Ricciardi και Moira Demo, που σκηνοθέτησαν το “Making a Murderer” απέρριψαν τις κατηγορίες.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι ζητούν από την κυβέρνηση του Ομπάμα την απελευθέρωση του Avery.

Μάλιστα, οι υποστηρικτές του απαιτούν από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δώσει χάρη στον κατηγορούμενο, που πέρασε το 18 χρόνια από τη ζωή του εντός των φυλακών, για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. Ωστόσο, είναι απίθανο να καταφέρουν να πείσουν τον Ομπάμα, παρά τη διαδικτυακή εκστρατεία που έχουν οργανώσει.

You might also like