Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Πώς το Brexit οδηγεί και σε Grexit, ποια τα σενάρια …

Γιατί φοβάται η ελληνική κυβέρνηση Grexit σε ενδεχομενικό Brexit;

Δύο σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη φέρνει το ενδεχόμενο Brexit από την ΕΕ και κανένα από τα δυο δεν είναι θετικό για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, είτε επικρατήσουν διαλυτικές τάσεις στην ΕΕ είτε οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αποφασίσουν ότι χρειάζεται «περισσότερη Ευρώπη» για να αντιμετωπιστούν οι διαλυτικές τάσεις, οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι αρνητικές.

Εάν, αντιθέτως, οι Βρετανοί δεν ψηφίσουν το Brexit, εκτιμάται ότι το κύμα ανακούφισης θα υπερκεράσει τις ανησυχίες για το μέλλον της Ευρώπης, οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν εδραιωθεί πλέον από όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια της κρίσης και ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Βρετανία.

Είναι ενδεικτικό ότι στην κυβέρνηση δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο ενός Brexit, καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στην Ευρώπη και το πρώτο καρυδότσουφλο που θα έμπαινε σε κίνδυνο θα ήταν η Ελλάδα επαναφέροντας μνήμες ημερών όπου πρώτη λέξη ήταν το Grexit.

Στη κυβέρνηση συγκεκριμένο επιτελείο το τελευταίο διάστημα παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις γύρω από το δημοψήφισμα στη Βρετανία καθώς έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το αποτέλεσμα θα παίξει σημαντικό ρόλο και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα.

Ο λόγος είναι ότι το σύνολο των σχεδιασμών για την Ελλάδα έχει βασιστεί στις θετικές συνέπειες από τη σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων με τους δανειστές και την προσδοκώμενη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

You might also like