Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Ποιοι γιγάντωσαν το «τέρας» του ISIS; – Ντοκουμέντα, ιστορία, ανάλυση σε βίντεο!

Η πολυτάραχη Μέση Ανατολή, η «σκακιέρα» του γεωπολιτικού παιχνιδιού των μεγάλων δυνάμεων, και η διαρκής εμπλοκή τους στα εσωτερικά των χωρών αυτών, αποτέλεσαν τη… μαγιά που φούσκωσε αυτό που σήμερα σπείρει τον τρόμο σε ολόκληρη την Ευρώπη και πιθανότατα να είναι το επίκεντρο ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου: Το Ισλαμικό Κράτος.

Το άκουσμά του προκαλεί ανατριχίλα: Παλιοί στρατιωτικοί ηγέτες που βρίσκονταν στο πλευρό του Σαντάμ Χουσεΐν μαζί με το πάλαι ποτέ παρακλάδι του ριζοσπαστικού σουνιτικού Ισλάμ και της Αλ Κάιντα στην περιοχή της Συρίας ένωσαν τις δυνάμεις τους, θεωρώντας εν πολλοίς την Αλ Κάιντα μετριοπαθή!

Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια μάχης, ο πόλεμος της Συρίας έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 250.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 12 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αν και ξεκίνησε ως εμφύλιος πόλεμος, έχει μετατραπεί γρήγορα σε κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Είναι ένας πόλεμος που έχει διχάσει το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής, και στον οποίο ενεπλάκησαν τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλά είναι τα σενάρια για το παρασκήνιο πίσω από την άνοδο του ISIS. Η οργάνωση μοιάζει σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ και μετά το αιματοκύλισμα στο Παρίσι οι Ευρωπαίοι δεν αισθάνονται πια το ίδιο ασφαλείς.

Στο βίντεο του Vox.com με τίτλο «Syria’s war: Who is fighting and why» παρουσιάζονται οι πρωταγωνιστές του πολέμου στη Συρία, επιχειρώντας να συνδεθεί το παζλ από την αρχή του πολέμου στη Συρία μέχρι και σήμερα και πώς έφτασαν τα πράγματα έως εδώ.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, το Ισλαμικό Κράτος, ο ρόλος της Τουρκίας, τα πλούσια κράτη του Κόλπου, οι αντάρτες, η Ρωσία, οι Κούρδοι, οι ΗΠΑ. Όλα ξεκίνησαν το 2011…

Ποιες είναι οι ομάδες που μάχονται κατά του Άσαντ

You might also like