Ποιες αποδείξεις φέρνουν απαλλαγή φόρου
Ποιες αποδείξεις φέρνουν απαλλαγή φόρου;
Ολοένα και πιο πίσω φαίνεται ότι πηγαίνει ο σχεδιασμός για το νέο φορολογικό πλαίσιο, τη στιγμή που οι αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ανέφεραν ότι η υποβολή των δηλώσεων θα ξεκινήσει τον Μάρτιο.
Πλέον, ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς θα ανοίξει η εφαρμογή στο Taxisnet για μια διαδικασία η οποία φαίνεται να συνδέεται με την αξιολόγηση. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η τελευταία πηγαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα, ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο γίνεται όλο και μεγαλύτερος, την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με τις αποδείξεις και τη σύνδεση του αφορολογήτου με το «πλαστικό» χρήμα, στο πλαίσιο ενεργειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Η τελική πρόταση για τις αποδείξεις έχει κατατεθεί στους θεσμούς, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στο παρά πέντε. Μέχρι στιγμής, πάντως, για την απαλλαγή φόρου έως 2.100 ευρώ οι φορολογούμενοι καλούνται να συγκεντρώνουν τα σχετικά παραστατικά για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από:
δικηγόρους, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, συμβολαιογράφους, συνεργεία αυτοκινήτων
ιατρούς, εφόσον οι δαπάνες αυτές δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα
σούπερ μάρκετ, ψιλικατζίδικα, λαϊκές αγορές, περίπτερα
ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητή και σταθερή τηλεφωνία
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, πλοία, αεροπλάνα, τρένα.
Παράλληλα, οι πολίτες καλούνται να συγκεντρώνουν αποδείξεις από:
δόσεις δανείων και δόσεις ενοικίων
φάρμακα
ασφάλιστρα αυτοκινήτων, αγορά καυσίμων
κοινόχρηστα.
Στον αέρα οι φοροεπιβαρύνσεις
Την ίδια στιγμή, άγνωστο παραμένει αν τα σενάρια του Υπουργείου Οικονομικών για επιβολή αυξημένων επιβαρύνσεων σε όσους εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση εισόδημα άνω των 30.0001 ευρώ θα γίνουν πραγματικότητα.
Με βάση τα όσα έχουν έρθει στη δημοσιότητα, η φορολογική κλίμακα που σχεδιάζει να καθιερώσει το υπουργείο προβλέπει συντελεστές:
22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ (διατηρείται ο ίδιος συντελεστής)
32% για το τμήμα του εισοδήματος από 25.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ – σχεδιάζεται, δηλαδή, μείωση του ισχύοντος κλιμακίου (από 25.001 έως 42.000 ευρώ)
42% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 ευρώ έως 65.000 ευρώ – με άλλα λόγια, για όσους βρίσκονται σε αυτήν την κλίμακα η φοροεπιβάρυνση θα αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες
50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 65.000 ευρώ (από 42% σήμερα).
Η νέα κλίμακα θα είναι κοινή για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις αλλά και για τους αγρότες. Ωστόσο, θα προβλέπεται έμμεσο αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 9.500 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Αντίθετα, τα εισοδήματα που αποκτούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
Από την άλλη μεριά, ως αντιστάθμισμα στο ασφαλιστικό για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, η κλίμακα θα αναπροσαρμοστεί στο 22% από 26% σήμερα.