Όλα τα σχέδια για τη νέα φορολογική κλίμακα – Τι θέλουν οι δανειστές –Τι θέλει η κυβέρνηση
Να πληρώσουν οι λίγοι –περίπου το 4-5% των φορολογουμένων που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ- πιο πολλά.
Αυτή είναι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας.
Οι δανειστές δεν συμφωνούν και αντιπροτείνουν: να μοιραστούν τα φορολογικά βάρη σε όλους μέσα από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των μισθωτών και των συνταξιούχων από το επίπεδο των 9550 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Τι προκύπτει; Άλλη μια σύγκρουση δύο διαφορετικών «κόσμων»: ο κόσμος που εκπροσωπούν οι θεσμοί, προτιμά το να πάρεις λίγα από τους πολλούς παρά πολλά από τους λίγους. Τι τελικώς θα ισχύσει;
Η τελική μορφή της φορολογικής κλίμακας θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Το βέβαιο είναι ότι για το θέμα της φορολογικής κλίμακας θα υπάρξει σκληρή κόντρα καθώς το να φορτωθούν πρόσθετα βάρη στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια και ειδικά σε μισθωτούς και συνταξιούχους, είναι κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιδεολογία της κυβέρνησης. Από την άλλη, το να φορτωθούν πρόσθετα βάρη οι λίγοι που δηλώνουν τα εισοδήματά τους είναι επίφοβο για τα φορολογικά έσοδα.
Σε κάθε περίπτωση, το αφορολόγητο θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων καθώς πέρα από το σενάριο απευθείας περικοπής του, υπάρχει και το θέμα των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Τα σχέδια που καταστρώνει το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στο αφορολόγητο της κλίμακας –αυτή είναι η πιο δαπανηρή φορο-έκπτωση που εξακολουθεί να προβλέπει η νομοθεσία μετά το «κουτσούρεμα» των εκπτώσεων που έγινε τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά …επιθετικά.
Προβλέπεται:
1. Το ποσοστό του εισοδήματος που θα πρέπει να καλυφθεί με «ηλεκτρονικές» συναλλαγές (πληρωμές μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, εμβάσματα μέσω τραπεζικών λογαριασμών, e-banking κλπ) θα φτάνει ακόμη και πάνω από το 50% ανάλογα με το ποιες δαπάνες θα αναγνωρίζονται.
2. Από την υποχρέωση πραγματοποίησης των «ηλεκτρονικών πληρωμών» θα εξαιρούνται τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών τα οποία βέβαια θα έχουν υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων στη φυσική μορφή τους.
3. Όποιος φορολογούμενος δεν καλύπτει τον στόχο θα χάνει μέρος του αφορολόγητου. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1000 ευρώ καταναλωτικών δαπανών που δεν θα πραγματοποιείται με πιστωτική κάρτα, η φορολογική επιβάρυνση θα αυξάνει κατά τουλάχιστον 100 ευρώ ενώ η μέγιστη «ποινή» θα φτάνει στα 2100 ευρώ.
Ειδικά για το 2016, και δεδομένου ότι έχουν χαθεί ήδη οι πρώτοι μήνες του έτους (ακόμη και να περάσει άμεσα η διάταξη, η εφαρμογή στην πράξη θα καθυστερήσει για αρκετές εβδομάδες) αναμένεται ότι θα λαμβάνονται υπόψη και οι χάρτινες αποδείξεις. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ο αρμόδιος για τα έσοδα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει ήδη απευθύνει δημόσια έκκληση για συλλογή αποδείξεων ακόμη και στη φυσική μορφή τους.
Με το μέτρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα βγει κερδισμένο σε κάθε περίπτωση. Σε περίπτωση συμμόρφωσης των πολιτών αναμένεται αύξηση στα έσοδα από τον ΦΠΑ ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος λόγω ψαλιδίσματος του αφορολογήτου. Με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη τόνωση των εσόδων, στο τραπέζι έπεσε και πρόταση για «ψαλίδισμα» της φορολογικής έκπτωσης με ή χωρίς αποδείξεις ειδικά για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.
Υπενθυμίζεται ότι με το ισχύον καθεστώς, η έκπτωση φόρου ξεκινάει από τα 2100 ευρώ για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 21.000 ευρώ και στη συνέχεια πέφτει κατά 100 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ εισοδήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκπτώσεις μερικών εκατοντάδων ευρώ, δικαιούνται ακόμη και αυτοί που δηλώνουν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις της τάξεως των 30.000-35.000 ευρώ. Η πρόταση εξετάζεται ακόμη και εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που απαιτούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ειδικά για την περίοδο 2017-2018.