Οι Πανθέοι: Ο ξεχωριστός ρόλος της Κάτιας Δανδουλάκη
Οι Πανθέοι: Η Κάτια Δανδουλάκη, αγαπημένη και εξαιρετική ηθοποιός, έχει διαγράψει μία τεράστια πορεία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, αφήνοντας το στίγμα της σε όλους τους ρόλους που έχει κληθεί να υποδυθεί.
Οι Πανθέοι: Ο ξεχωριστός ρόλος της Κάτιας Δανδουλάκη
Φέτος είναι πρωταγωνίστρια της νέας, δραματικής σειράς του ΣΚΑΪ, «Οι Πανθέοι», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη.
Για την Κάτια Δανδουλάκη δεν είναι η πρώτη φορά που συναντά την οικογένεια των «Πανθέων». Το 1977 ήταν επίσης πρωταγωνίστρια στην πρώτη μεταφορά του βιβλίου στην τηλεόραση. Για δύο χρόνια, (1977-1979) είχε τον ρόλο της Μάρμως, που μπαίνει στην οικογένεια των Πανθέων ως νύφη και γίνεται η «πέτρα του σκανδάλου».
Στη νέα σειρά του ΣΚΑΪ, ερμηνεύει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο, αυτόν της Χρυσοστόμης Πανθέου. Η Χρυσοστόμη αντιτίθεται με όλους τους τρόπους στο γάμο του αδερφού της με μία πολύ μικρότερή του.
Τι λέει όμως η ίδια η Κάτια Δανδουλάκη για τους Πανθέους, τον ρόλο της Μάρμως και την πρόταση που δέχτηκε να ενσαρκώσει τη Χρυσοστόμη;
«Για μένα Οι Πανθέοι ήταν ένα ορόσημο. Ο ρόλος της Μάρμως ήταν ένας κομβικός ρόλος, ένας ρόλος που σημάδεψε τη μετέπειτα επαγγελματική μου πορεία.
Και είναι ένα μυθιστόρημα που σημάδεψε και την αγάπη μου για την τηλεόραση, γιατί είναι ένα εξαιρετικά γραμμένο βιβλίο, με καταπληκτικούς χαρακτήρες και με εξαιρετική πλοκή, η οποία δεν είναι μόνο μία πλοκή για να την παρακολουθήσει κανείς με ενδιαφέρον αλλά έχει και την κοινωνική και πολιτική απήχηση και τη σπουδαία ανάλυση χαρακτήρων που κάνει ο Τάσος Αθανασιάδης.
Όλα αυτά συνέτειναν στο γεγονός ότι Οι Πανθέοι είναι από τις πιο ευτυχισμένες επαγγελματικές μου στιγμές, που ήταν και ουσιαστικά στην αρχή της καριέρας μου.
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και έρχεται η στιγμή της τωρινής πρότασης. Ήξερα ότι θα γίνει η σειρά σε παραγωγή του Γιάννη Καραγιάννη και όταν μου το είχε αναφέρει είχα πει ότι είναι μία σειρά που θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον να τη δει κανείς με μία φρέσκια ματιά.
Πριν 3-4 μήνες με πήρε τηλέφωνο ο πολύ αγαπημένος μου Σπύρος Μιχαλόπουλος, ένας σκηνοθέτης που τον εκτιμώ και τον θαυμάζω απεριόριστα, καθώς έχουμε δουλέψει μαζί σε πάρα πολλά και μου πρότεινε τον ρόλο της Χρυσοστόμης.
Ενθουσιάστηκα για εκείνον όταν μου είπε ότι θα έκανε τους Πανθέους γιατί έχω τεράστια αγάπη, σεβασμό και εμπιστοσύνη στο ταλέντο του και το γούστο του και για το ότι θα έχει την ευθύνη μίας τόσο μεγάλης και γοητευτικής παραγωγής.
Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα μπορούσα να έχω κάποιο ρόλο στη νέα παραγωγή, γιατί στο παρελθόν δεν βλέπαμε ο ένας τις σκηνές του άλλου και δεν γνώριζα την εξέλιξη των χαρακτήρων των καταπληκτικών ηθοποιών που ενσάρκωναν τους υπόλοιπους ρόλους.
Θυμάμαι ότι ήταν εξαιρετική η Αλέκα Παΐζη, που έπαιζε τότε τη Χρυσοστόμη, αλλά δεν θυμόμουν καθόλου τον ρόλο, και δεν ήμουν σίγουρη ότι θα μπορούσα να το κάνω.
Ο Σπύρος Μιχαλόπουλος με παρότρυνε να το δω σοβαρά γιατί πλέον ένα κλασικό μυθιστόρημα το βλέπουμε με τη σημερινή ματιά του 2023. Όπως μου είπε: “Η Χρυσοστόμη είναι μια γυναίκα, ανύπαντρη.
Η ανύπαντρη γυναίκα της τότε εποχής, που για διάφορους λόγους ο Τάσος Αθανασιάδης την είχε κρατήσει έτσι και έχει μια ζωή που αναπτύσσεται: για ποιο λόγο έμεινε ανύπαντρη, τι είναι αυτό που σημάδεψε τη ζωή της, πώς πήρε τα ηνία της οικογένειας, πώς κρατάει τις ισορροπίες μέσα σ’ αυτήν – είναι ουσιαστικά το αντίπαλο δέος του ερωτικού τριγώνου, του Ανδρέα, της Μάρμως και του Κίτσου.
Αυτός είναι ο τρόπος που βλέπουμε τη Χρυσοστόμη και γι’ αυτό και απευθυνόμαστε σε σένα”. Ήταν ένα ευχάριστο σοκ, όταν το άκουσα, γιατί η Χρυσοστόμη είναι ο ίδιος χαρακτήρας του βιβλίου αλλά με διαφορετική διαχείριση.
Έχει άλλη ανάπτυξη πια ο ρόλος, ήταν αλλιώς σε μια εβδομαδιαία σειρά.
Τώρα, για τις ανάγκες μίας καθημερινής σειράς πρέπει να αναπτυχθούν διαφορετικά οι σχέσεις, πάντα όμως με σεβασμό στο πνεύμα του συγγραφέα.
Έχουμε καινούργια δεδομένα και αυτό είναι που έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση γοητευτική, γιατί εκτός το ότι θα είμαι το αντίπαλο δέος και η αρνητική στάση απέναντι στη Μάρμω που είχα λατρέψει σα ρόλο, πρέπει να υποστηρίξω το γεγονός για ποιό λόγο είναι αρνητική.
Κατάλαβα γιατί ήταν αντίθετη και πολύ σωστά ήταν αντίθετη. Ναι μεν σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, αλλά ακόμα και τώρα όταν ένας άνθρωπος ερωτεύεται και αγαπά με ουσιαστικό τρόπο όπως ο Ανδρέας Πανθέος τη Μάρμω, που είναι 30 χρόνια μικρότερή του, όλοι αναρωτιούνται πόσο θα κρατήσει. Τυχαίνει στην προσωπική μου ζωή να έχω ακριβώς την ίδια εμπειρία.
Μπορεί η διαφορά μας να ήταν 30 χρόνια, αλλά η σχέση μας κράτησε μία ολόκληρη ζωή και μάλιστα πολύ ευτυχισμένη ζωή. Κανένας δεν πίστευε ότι η σχέση του Ανδρέα και της Μάρμως θα κρατήσει, όπως και στη δική μου περίπτωση.
Αυτή τη στιγμή, έχω στις αποσκευές μου έναν πολύ ουσιαστικό λόγο για να αγαπήσω τη Μάρμω ακόμη περισσότερο, μέσα από την αντίδραση που έχει η Χρυσοστόμη.
Γιατί η Μάρμω αγάπησε ουσιαστικά, όμως αυτό είναι κάτι που η Χρυσοστόμη δεν ξέρει. Έβλεπε ότι θα μπορούσε να είναι μία επικίνδυνη σχέση. Είμαι σίγουρη πως η διαχείριση των χαρακτήρων γίνεται με εξαιρετικό σεβασμό από όλη την ομάδα, από την παραγωγή, από τον σκηνοθέτη και όλους όσοι επέλεξαν μία εξαιρετικά προσεγμένη διανομή.
Πραγματικά με συγκινεί να βλέπω τόσο “βάσανο” για να αποφασιστεί ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος για τον εκάστοτε ρόλο, γιατί βασίστηκαν πάρα πολύ σε εσωτερικές διαδρομές των χαρακτήρων. Και αυτό για μένα ήταν μεγάλη εγγύηση. Γι’ αυτό δέχτηκα με χαρά να υποδυθώ τη Χρυσοστόμη.
Στην αρχή τα ‘χασα, μετά γοητεύτηκα και τώρα πραγματικά το κάνω με μεγάλη συγκίνηση και εύχομαι από την καρδιά μου να έχει την απήχηση που είχε τότε και ακόμη μεγαλύτερη. Τρέφω μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό για κάθε ένα από τους συνεργάτες, τους σκηνοθέτες, εκτός από τον Σπύρο Μιχαλόπουλο που ηγείται της ομάδας, και για κάθε έναν από τους καταπληκτικούς ηθοποιούς.
Νιώθω απίστευτη χαρά γι’ αυτό το καινούργιο ταξίδι για κάτι τόσο, μα τόσο αγαπημένο, όπως είναι Οι Πανθέοι.»
Η τηλεοπτική ιστορία ξαναγράφεται και η Κάτια Δανδουλάκη ετοιμάζεται να αφήσει ξανά το καλλιτεχνικό της αποτύπωμα, αυτή τη φορά ως Χρυσοστόμη Πανθέου.