Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Νέο μακελειό στο Μάλι: Τζιχαντιστές εισέβαλαν σε ξενοδοχείο – 6 νεκροί, 138 όμηροι

Ποιο το νέο μακελειό των τζιχαντιστών στο Μάλι; Ποια η κατάσταση της ομηρείας σε πολυτελές ξενοδοχείο; Πώς κινδύνεψε ένας Έλληνας;

Η εισβολή 10 τζιχαντιστών στο ξενοδοχείο του Μπαμάκο «Radisson Blu», με την ομηρία περίπου 138 τουριστών και εργαζομένων, είχε ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να υπάρχουν 3 νεκροί όμηροι και από το μεσημέρι και 3 νεκροί τζιχαντιστές.

Ειδικές δυνάμεις του Μάλι αλλά και Γάλλοι άνδρες έχουν μπει στο λόμπι του ξενοδοχείου, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι οδεύουν οι υπόλοιποι τζιχαντιστές βρίσκονται στους τελευταίους ορόφους του «Radisson».

Αρχικά υπήρχαν 170 όμηροι, αλλά όσοι μπορούσαν να διαβάσουν το Κοράνι αφέθησαν ελεύθεροι από τους δράστες. Οπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ βρίσκονται μέσα στο ξενοδοχείο και 6 Αμερικανοί πολίτες, όπως και αρκετοί Κινέζοι.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μια ομάδα Αφρικανών τζιχαντιστών με την ονομασία «Αλ Μουραμπιτούν» που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και δρουν στο Μάλι, τη Νιγηρία και Λιβύη. Οπως αποκάλυψε στο Reuters ένας εκ των ομήρων που απελευθερώθηκαν, άκουσε τους δράστες να μιλάνε αγγλικά.

Όπως μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ, οι ένοπλοι έχουν μαζέψει τους ομήρους στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου και τους έχουν ξαπλώσει στο πάτωμα.

Στις 17:00 ανακοινώθηκε από τον Guardian ότι οι εθνικότητες των 58 από τους 80 ομήρους που απελευθερώθηκαν είναι:

20 Ινδιάνοι
12 Γάλλοι
7 Αλγερινοί
6 Αμερικάνοι
6 Τούρκοι
4 Κινέζοι
2 Γερμανοί
2 από Γουϊνέα

Σύμφωνα με την Daily Mail στο ξενοδοχείο την ώρα της επίθεσης, βρίσκονταν:

30 άτομα προσωπικό του ξενοδοχείου
20 Ινδιάνοι
10 Κινέζοι
7 Αλγερινοί εκ των οποίων οι 6 διπλωμάτες
6 Τούρκοι προσωπικό της αεροπορικής Turkish airline
2 Μαροκινοί
2 Ρώσοι, προσωπικό τηςαεροπορικής Ulyanovsk airline
Ο τραγουδιστής από την Γουινέα Sekouba Bambino
Αγνωστος αριθμός Γάλλων, συμπεριλαμβανομένων και 12 μελών πληρώματος της αεροπορικής Air France
Ευρωπαίοι πολίτες εκτιμάται επίσης ότι βρίσκονταν στο ξενοδοχείο

Νωρίτερα, ο Φρανσουά Ολάντ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση και την αληλλεγγύη μας στο Μάλι και να ζητήσω απ’όλους τους Γάλλους υπήκοους στην περιοχή να είναι προσεκτικοί»

Η αλυσίδα ξενοδοχείων Rezidor, η οποία κατέχει το ξενοδοχείο Radisson Blu στην πρωτεύουσα Μπαμάκο του Μαλί της Αφρικής, ενημερώθηκε για την επίθεση και εξέδωσε, νωρίτερα, ανακοίνωση: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, 2 άτομα κρατούν ομήρους 140 πελάτες και 30 εργαζομένους». Ωστόσο, με βάση νεότερες πληροφορίες, έχουν απελευθερωθεί περίπου 80 άτομα από το ξενοδοχείο.

Το γαλλικό σάιτ Rtl αναφέρει ότι δυνάμεις του γαλλικού στρατού έσπευσαν στο σημείο. Σύμφωνα με το αφρικανικό σάιτ Jeune Afrique, βαριά οπλισμένα άτομα μπήκαν στο ξενοδοχείο φθάνοντας με ένα όχημα που είχε διπλωματικές πινακίδες. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου δήλωσε στο ίδιο σάιτ ότι η πληρότητα είναι στο 90% και ότι στην πλειοψηφία τους οι πελάτες είναι ξένοι. Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες του Μάλι, υπάρχουν ήδη πολλοί νεκροί.

Ένας Έλληνας που ζει στο Μάλι και κάθε πρωί γυμνάζεται στο ξενοδοχείο Radisson, περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τις στιγμές που βίωσε μετά την επίθεση των τζιχαντιστών.

Ο Μιχάλης Σκαπούλης κατάφερε να διαφύγει από την ομηρία και μίλησε στο BBC.

«Μένω σε ένα συγκρότημα κοντά στο Radisson τα τελευταία χρόνια. Και κάθε μέρα γυμνάζομαι από τις 06:00 έως τις 08:00 στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου. Συνήθως βλέπω 6-8 ανθρώπους αλλά σήμερα επικρατούσε μια περίεργη ησυχία. Ήταν μόνο δυο άνθρωποι, έφυγαν και αυτοί και ανησύχησα κάπως. Είχαμε τη μουσική δυνατά οπότε δεν άκουσα πυροβολισμούς», είπε ο κ. Σκαπούλης.

«Έφυγα από το γυμναστήριο και προσπάθησα να φτάσω στο λόμπι. Άνοιξα σιγά σιγά την πόρτα και είδα σφαίρες στο πάτωμα. Έκλεισα την πόρτα, γύρισα στο γυμναστήριο και από εκεί, βγήκα έξω. Έξω από το ξενοδοχείο, υπήρχε αστυνομία, που με συνόδευσαν στο σπίτι μου».

You might also like