Serfare.com
Take a fresh look at your lifestyle.

Νέα τροπή στην υπόθεση Γιακουμάκη – Τι λέει η ιατροδικαστική έκθεση …

Καρκινοβατεί η έρευνα για την αποκάλυψη των δολοφόνων του Βαγγέλη Γιακουμάκη, καθώς εννέα μήνες μετά τον χαμό του παιδιού δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη οι φυσικοί αυτουργοί που οδήγησαν τον 20χρονο στον βάλτο της λίμνης κάτω από τα όρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, και μάλιστα κόβοντας του τις φλέβες, για να εμφανίσουν τη μυστηριώδη υπόθεση ως «αυτοκτονία».

Οι δολοφόνοι γνώριζαν πως ο σπουδαστής ήταν αριστερόχειρας, γι’ αυτό και φρόντισαν να χαράξουν τον καρπό του δεξιού χεριού του με τον κρητικό σουγιά που είχε στο δωμάτιο του. Τα «Παραπολιτικά» δημοσίευσαν το συμπέρασμα της ιατροδικαστικής έκθεσης που συνέταξε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεόδωρος Βουγιουκλάκης.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην έκθεση του, που παρέδωσε στις εισαγγελικές Αρχές στις 8 Απριλίου του 2015, ως «αιτία θανάτου» δεν προσδιορίζεται επ’ ουδενί η αυτοχειρία, όπως άκομψα και σκόπιμα διέρρεε τότε από ανώτερο αξιωματικό, για να υποβαθμιστεί το περιστατικό και να δικαιολογηθεί η απραξία του για τον κακό συντονισμό των ερευνών.

Συγκεκριμένα, επί 38 ημέρες οι… επιφορτισμένοι με το έργο αυτό αστυνομικοί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τα ίχνη του εξαφανισμένου παιδιού. Ο κ. Βουγιουκλάκης γράφει χαρακτηριστικά στην έκθεση του ότι: «Ως υπογράφων ιατροδικαστής, εκτέλεσα στις 15 Μαΐου 2015 νεκροψία-νεκροτομή επί πτώματος ανδρός με τα παρακάτω στοιχεία, για να γνωματεύσω σχετικά με την αιτία θανάτου: Κατηγορηματική διάγνωση της αιτίας και του τρόπου του θανάτου δεν είναι δυνατή, καθ’ όσον η μη ανεύρεση ανατομικών δομών, ιδίως του τραχήλου, δεν επιτρέπει τον επιστημονικό έλεγχο τους, ώστε να τεθεί η διάγνωση με ασφάλεια».

Στην ιατροδικαστική έκθεση υπάρχει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που μπορεί να δώσει διαφορετική διάσταση στις ακριβείς συνθήκες θανάτου του παιδιού. Ο καθηγητής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης κάνει λόγο «για μη ανεύρεση του τραχήλου», ώστε να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Ο κ. Βουγιουκλάκης υπονοεί ασφαλώς το «υοειδές οστό», το κοκκαλάκι δηλαδή του λαιμού που βρίσκεται στον σκελετό του λάρυγγα και που εργαστηριακά προδίδει αν προηγήθηκε ή όχι στραγγαλισμός. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, η περίπτωση το παιδί να δολοφονήθηκε μέσα στη Σχολή και στη συνέχεια να μεταφέρθηκε στον βάλτο, με τους δράστες να σκηνοθετούν την αυτοκτονία με τον σουγιά και το κόψιμο των φλεβών. Ο τράχηλος κατασπαράχθηκε εξ ολοκλήρου από τα αδέσποτα ζώα, όπως και άλλα μέλη του άψυχου κορμιού του Βαγγέλη.

Ο άτυχος σπουδαστής εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015, βρέθηκε σκοτωμένος ύστερα από 38 ημέρες, στις 15 Μαρτίου, κάτω από τη Γαλακτοκομική Σχολή και η δίωξη για ανθρωποκτονία κατ’ αγνώστων ασκήθηκε έπειτα από τρεις μήνες – συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου. Ή έρευνα ανατέθηκε στην ανακρίτρια Ιωαννίνων, αλλά στην πορεία εκείνη έμεινε έγκυος, με αποτέλεσμα, λόγω της κατάστασης της, να καταστεί αδύνατο το πέρας της επίπονης διαδικασίας, με κλήτευση μαρτύρων, για μια μάλιστα «σύνθετη» υπόθεση δολοφονίας και με βασικούς υπόπτους πέντε ορεσίβιους Κρητικούς συμφοιτητές του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Και ενώ ο φάκελος της δικογραφίας μεταβιβάστηκε εκ νέου μόλις πριν από λίγες ημέρες σε νέο ανακριτή, έρχεται ο κ. Δημήτρης Μπούκας, συνήγορος της οικογένειας Γιακουμάκη, να υποβάλει -λόγω της σοβαρότητας- νέο αίτημα για τον ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή, όπως είχε γίνει και στην πολύκροτη υπόθεση του Αλεξ στη Βέροια. Το περασμένο Σαββατοκύριακο η οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη επέλεξε να μεταβεί από το Ρέθυμνο στον Κατσίκα Ιωαννίνων για να τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, με τη συμπλήρωση των εννέα μηνών από τον θάνατο του. Η επιλογή αυτή των τραγικών γονιών του άτυχου παιδιού ερμηνεύτηκε ως ένα μέσο πίεσης, αλλά και δυσφορίας ως προς την εξέλιξη των ερευνών, που έχουν βαλτώσει…

Ο Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, πάντως, θεωρείται κορυφαίος πανεπιστημιακός ιατροδικαστής, έχοντας μάλιστα διεθνές κύρος. Δεν είναι τυχαίο πως το 2001 κλήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο από τον ΟΗΕ, όπου και διενήργησε πάνω από εβδομήντα νεκροτομές, μετά την αποκάλυψη ομαδικών τάφων. Η πολυσέλιδη έκθεση του κατατέθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης λίγο πριν από την έναρξη της δίκης, με βασικό κατηγορούμενο τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More