Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Λίστα σοκ με επτά νέα μέτρα

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν συμφωνηθεί και τα νέα προαπαιτούμενα, δήλωσε στα «Π» υψηλόβαθμος παράγοντας της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι το πόσο βαρύ θα είναι το «πακέτο» θα εξαρτηθεί από το πόσο θα θελήσουν να πιέσουν την κυβέρνηση οι επικεφαλής του κουαρτέτου κι αυτό με τη σειρά του θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα και πόσο πειστικά προχωράνε οι αλλαγές στα μείζονα θέματα, κυρίως στο Ασφαλιστικό, στη φορολογία και βέβαια στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στην πραγματικότητα οι επικεφαλής των κλιμακίων, που αναμένονται μέσα στα επόμενα 24ωρα στην Αθήνα, θα αποφασίσουν επί τόπου πόσα από τα βασικά παραδοτέα του Οκτωβρίου -και είναι πολύ βαριά- θα πάρουν τη σφραγίδα του προαπαιτούμενου, βάζοντας στη ζυγαριά τα όσα έχουν εφαρμοστεί από τη συμφωνία του Αυγούστου.

Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι ήδη υπάρχει σχετική ανησυχία, αν όχι δυσφορία, για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πεδίο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ από τις Βρυξέλλες εξακολουθούν να δηλώνουν άγνοια για τα ισοδύναμα που επικαλείται η Αθήνα, προκειμένου να αποφύγει την εφαρμογή δύσκολων αλλά συμφωνημένων μέτρων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κεντρικό ρόλο στη διαχείριση του ελληνικού φακέλου φαίνεται ότι παίρνει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες απαλλάχθηκε από το «βάρος» της εποπτείας άλλων χωρών και πλέον έχει την αποκλειστική ευθύνη του ελληνικού προγράμματος. Με δεδομένο, δε, ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου θα παραμείνει ως μέλος της ομάδας εποπτείας αλλά χωρίς να έχει βαρύνοντα ρόλο λόγω της μη ενεργού συμμετοχής του Ταμείου στην παρούσα φάση, ο Ιρλανδός τεχνοκράτης φαίνεται ότι θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την πρώτη και πιο κρίσιμη αξιολόγηση.

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ.

Η ελληνική πλευρά σε κάθε περίπτωση θέλει να αποφύγει τα δύσκολα, ωστόσο μετά από τα… εύκολα των 48 προαπαιτούμενων, έρχεται η ώρα του λογαριασμού, με επτά βασικά παραδοτέα, που φαντάζουν… βουνό:

1. Η δεύτερη φάση του Ασφαλιστικού, που φέρνει ανατροπές για τις επόμενες γενιές, διαγράφοντας κεκτημένα και δεδομένα δεκαετιών, αλλάζοντας το χάρτη των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, συρρικνώνοντας περαιτέρω τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και προδιαγράφοντας «μαύρη» εξέλιξη για τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Πρόκειται για ένα από τα θέματα στο οποίο αναφέρθηκαν τουλάχιστον οκτώ φορές ο Γ. Ντάισελμπλουm, ο Π. Μοσκοβισί, ο Κ. Ρέγκλινγκ και ο Μ. Κερέ μετά από το τελευταίο Eurogroup. Επί της ουσίας η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει και να κάνει πράξη τις προβλέψεις του νέου Μνημονίου για στενότερη σύνδεση εισφορών- παροχών, τον υπολογισμό των εισφορών του ΟΑΕΕ με βάση το πραγματικό εισόδημα, την εναρμόνιση των εισφορών με τα ισχύοντα στο ΙΚΑ (τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ), την κατάργηση όλων των Φόρων Υπέρ Τρίτων.

2. Η εύρεση και νομοθέτηση ισοδύναμων για την απόφαση του ΣτΕ με ετήσιο κόστος περί τα 2 δισ ευρώ. Πρόκειται για την απόφαση που χαρακτήρισε αντισυνταγματικές τις μειώσεις συντάξεων του 2012 και ήδη αναζητείται φόρμουλα για να ξεπεραστεί το εμπόδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται μοντέλο ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε όταν ανατράπηκε, πάλι από το ΣτΕ, η μισθολογική πολιτική για τους ένστολους, δηλαδή να έρθουν νέες διατάξεις που θα προβλέπουν μικρότερες μειώσεις συντάξεων. Ωστόσο ακόμα κι έτσι χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος πάνω από 1 δις ευρώ ετησίως

3. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ με άμεση εφαρμογή για περίπου 70.000 συνταξιούχους από το Μάρτιο του 2016

4. Η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, με αυξημένους συντελεστές λόγω της ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς. Ήδη το σενάριο της ενιαίας κλίμακας εγκαταλείφθηκε και αναζητείται φόρμουλα έτσι ώστε η μετατόπιση των βαρών πάνω από τις 30.000 ευρώ να συνδυαστεί με την πρόβλεψη αφορολογήτου 12.000 ευρώ.

5. Η αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια. Η διάταξη που προβλεπόταν στο Μνημόνιο (ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ στο 15% από 11% σήμερα και για τα μεγαλύτερα στο 35% από 33% σήμερα) αποσύρθηκε κακήν κακώς από το πολυνομοσχέδιο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έρθει νέα κλίμακα, με περισσότερα κλιμάκια, που θα αποδίδει 200 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση είναι ότι οι συντελεστές θα είναι κοντά στους συντελεστές της υπό διαμόρφωση φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς- συνταξιούχους, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει και ανώτατος συντελεστής που θα φτάνει ή θα ξεπερνά το 48%

6. Η αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες. Από το 13% ο συντελεστής θα ανέβει στο 20% σε πρώτη φάση κι εν συνεχεία θα σκαρφαλώσει στο 26%, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προβλέψεις του Μνημονίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών αναζητά διόδους διαφυγής, είτε μέσω της ενίσχυσης των μικρών αγροτών είτε μέσω της αναγνώρισης περισσότερων εκπιπτόμενων δαπανών έτσι ώστε να περιορίζεται ο φόρος είτε μέσω της εφαρμογής της βαριάς φορολογίας μόνο σε όσους δεν θα χαρακτηρίζονται με συγκεκριμένα κριτήρια “κατ’ επάγγελμα αγρότες”.

7. Η ψήφιση νέου Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο και η επέκταση του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με μειώσεις αποδοχών για τους νεοεισερχόμενους, κατάργηση των αποκαλούμενων προσωπικών διαφορών και bonus μόνο σε συνάρτηση με τις θέσεις ευθύνης και την απόδοση, κάτι που αυτομάτως φέρνει το υπουργείο Οικονομικών απέναντι σε εφοριακούς και τελωνειακούς. Η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τον επόμενο μήνα, δηλαδή όσο θα διαρκεί η αξιολόγηση, θα πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά το «ψαλίδισμα» των αποδοχών και σε ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίες θα εφαρμοστούν το 2017.

You might also like