Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Lady Godiva: Ο θρύλος της γuμνής κόμισσας

Πρόκειται για τον μύθο της Lady Godiva, ο οποίος έχει επιβιώσει για περίπου μια χιλιετία. Και είναι από τους πιο δημοφιλείς, αν όχι ο δημοφιλέστερος, στις αγγλοσαξονικές χώρες. Περισσότερο ακόμα και από εκείνον του Ρομπέν των Δασών και του τέρατος του Λοχ Νες.

Lady Godiva: Ο θρύλος της γuμνής κόμισσας

Το γιατί ο συγκεκριμένος μύθος επέζησε τόσα πολλά χρόνια έχει πολλές εξηγήσεις. Αν δεν γνωρίζετε τον θρύλο, τότε να τον σας τον πούμε. Η κόμισσα Godiva, πιο γνωστή ως Lady Godiva, ήταν σύζυγος του άρχοντα του Κόβεντρι, Leofric. Ο άρχοντας αποφάσισε κάποια στιγμή να επιβάλλει έναν δυσβάσταχτο φόρο στους κατοίκους της πόλης. Η Lady Godiva αντέδρασε και τον παρακάλεσε να σταματήσει την επιβολή αυτού του φόρου.

Ο Leofric, σίγουρος πως δεν θα το κάνει, της είπε πως θα την σταματήσει αν κυκλοφορήσει γuμνή στην αγορά του Κόβεντρι, μέσα στους δρόμους της πόλης. Η Lady Godiva δεν δίστασε και είπε πως θα το κάνει. Πριν όμως, φρόντισε να ειδοποιήσει όλους τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και κλειστά παράθυρα, ώστε να μην θιγεί η αξιοπρέπειά της.

Βγήκε λοιπόν ολόγuμνη στους δρόμους πάνω σε ένα άλογο. Ο κόσμος την αγαπούσε πολύ και άκουσε την παράκλησή της. Όλοι είχαν κλειστεί στα σπίτια τους και κανένας δεν την είδε. Κανένας; Όχι. Ένας άντρας που λεγόταν Tom και ήταν ράφτης, δεν μπόρεσε να αντισταθεί. Και μέσα από μια τρύπα «πήρε μάτι» την γuμνή Lady Godiva που γυρνούσε στους δρόμους του Κόβεντρι πάνω στο άλογο. Από τότε ο «ματάκιας» στα αγγλικά λέγεται «Peeping Tom».

Την ιστορία πιστεύεται ότι την έγραψαν δυο καλόγεροι, οι οποίοι την άκουσαν περνώντας από την πόλη, στον δρόμο τους για το Λονδίνο. Η Lady Godiva ήταν πραγματικό πρόσωπο. Γεννήθηκε το 990 μ.Χ. και είχε την φήμη μιας ιδιαίτερα γενναιόδωρης γυναίκας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις για την αξιοπιστία της ιστορίας. Η αναπαραγωγή της άλλωστε ξεκίνησε σχεδόν έναν αιώνα μετά, κάτι που δείχνει ότι σίγουρα θα είχε αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν πρόκειται για αληθινή ιστορία και όχι για θρύλο. Ακόμα και αν κάποια γυναίκα βγήκε όντως γuμνή πάνω σε άλογο στο Κόβεντρι, δεν ξέρουμε αν αυτή ήταν η Lady Godiva.

Το ρολόι στο Κόβεντρι αναπαριστά την «βόλτα» της Lady Godiva και τον «Peeping Tom». Στο κέντρο της πόλης υπάρχει το άγαλμά της, ενώ κάθε χρόνο εδώ και 20 χρόνια, διοργανώνεται το Coventry Godiva Festival. Τόσο δημοφιλής είναι ο μύθος της.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής;

Μάλλον γιατί πρόκειται για μια γενναία και ανιδιοτελή πράξη προς όφελος όλου του λαού του Κόβεντρι. Λογικά, όπως συνέβη και με τον θρύλο του τέρατος του Λοχ Νες, η αναπαραγωγή του έγινε για λόγους τουριστικούς ή απλά για να επιβιώσει μια όμορφη ιστορία. Άλλωστε λέγεται ότι ο περιβοήτος «ματάκιας», προστέθηκε πολύ αργότερα στην πλοκή της.

You might also like