Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Κοτζιάς: Ούτε ένα σεντ δεν πρόκειται να χάσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ από το δάνειο στην Ελλάδα!

Τη διαβεβαίωση ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα σεντ από… το δάνειό τους προς την Ελλάδα έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται σήμερα στην ουγγρική εφημερίδα Népszabadság.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισκέφτηκε σήμερα την Βουδαπέστη όπου συμμετείχε στην πενταμελή συνάντηση για ενεργειακά θέματα.

«Ας αφήσουμε τους φτωχούς ανθρώπους – Σύμφωνα με τον Κοτζιά οι Ελληνες θέλουν να πληρώσουν το χρέος» αναφέρει στον τίτλο της η εφημερίδα παραθέτοντας την δήλωση του υπουργού ότι «εντός της εβδομάδας η Ελλάδα πρόκειται να καταβάλει την δόση των 450 εκατομμυρίων Ευρώ προς το ΔΝΤ».

«Τα περασμένα πέντε χρόνια -προσθέτει ο κ. Κοτζιάς- παρά την μεγάλη κρίση τα πληρώσαμε όλα. Μερικά κράτη-μέλη της ΕΕ και ορισμένα θεσμικά κοινοτικά όργανα όπως για παράδειγμα η ΕΚΤ είχαν μεγάλα οφέλη. Αυτές οι χώρες πάντα παραπονιούνται: «ότι χάνουμε τα χρήματά μας και δίνουμε πολλά στους Ελληνες. Οχι, όχι δεν δώσανε πολλά. Δάνειο μας παραχωρήσανε το οποίο εμείς αποπληρώνουμε με επιτόκιο 4 ή 5%».

Ο υπουργός Εξωτερικών διαχώρισε τη διαμάχη Αθήνας-Βρυξελλών σε δύο σκέλη, της πολιτικής και του χρέους, τονίζοντας ότι «η πολιτική των αυστηρών μέτρων δεν έχει μέλλον» γεγονός που κατά την άποψή του «αποδεικνύεται από το ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2008 ήταν στο 109% επί του ΑΕΠ, ενώ σήμερα έχει φθάσει στο 178% σε συνδυασμό και με την εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας».

«Υποστηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που βοηθάνε στην ανάπτυξη της Οικονομίας, τα αυστηρά μέτρα όμως όχι», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς προχωρώντας σε έναν σαφή διαχωρισμό. Ο ίδιος, ως μέτρα που πρέπει να επισπευθούν, τονίζει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την πάταξη της διαφθοράς και την φορολόγηση των ολιγαρχών στην Ελλάδα.

«Να σας πω ένα παράδειγμα» πρόσθεσε ο ίδιος: «Τα τηλεοπτικά κανάλια που περιήλθαν το 1989 σε ιδιωτικά χέρια δεν έχουν μέχρι σήμερα πληρώσει στο κράτος για τις άδειες λειτουργίας. Και στους διεθνείς δανειστές μας συνηθίζω να εξηγώ ότι πολλά χρήματα μπορούν να μαζευτούν από πολλά μέρη, αλλά όχι από τους φτωχούς ανθρώπους, αναφέροντας επίσης ως «πηγές εσόδων» την φορολόγηση των καταθέσεων πολλών πλούσιων Ελλήνων που έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό».

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι σε όσους μας λένε «δεν θέλετε να αποπληρώσετε το χρέος, εμείς τους απαντάμε ότι πρόκειται για ακριβώς το αντίθετο: επιθυμούμε μιας νέας μορφής κοινοτική πολιτική, ώστε να υπάρξει αύξηση της Οικονομίας και να μπορέσουμε να πληρώσουμε πιο εύκολα».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στον κίνδυνο πολιτισμικού ρατσισμού από στερεότυπα και χαρακτηρισμούς όπως «τεμπέληδες, κλέφτες, που τους αρέσει να ζουν με τα χρήματα των άλλων» εις βάρος των Ελλήνων που εμφανίζονται στις μέρες μας σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

You might also like