Υποστράτηγος ομολογεί: Για αυτό δεν καταρρίπτουμε τους Τούρκους στο Αιγαίο…
Τις πρώτες μέρες μετά την είσοδό μου στη ΣΣΕ πριν 33 χρόνια θυμάμαι τον τεταρτοετή διπλανό μου να μου λέει «Άσσε οι λέξεις που πρέπει να μάθεις πρώτα είναι Μάλιστα – Όχι – Διατάξτε». Κάτι ανάλογο γινόταν σε όλους τους πρωτοετείς τουλάχιστον την εποχή που εγώ ήμουν Εύελπις. Γιατί μου ήλθαν σήμερα αυτές οι σκέψεις;
Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τους Τούρκους έχουν γραφεί πολλά άρθρα και σχόλια σχετικά με συγκρίσεις ανάλογης αντιμετώπισης από την πλευρά μας σε περιπτώσεις παραβιάσεων – παραβάσεων Τουρκικών Α/Φ. Είναι αλήθεια ότι όταν διαβάζει κανείς την είδηση «ζηλεύει» «θυμώνει» αλλά και «λυπάται» για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία και το θράσος της με τις δηλώσεις περί δήθεν προάσπισης της ακεραιότητάς της. Από την άλλη διαπιστώνει κανείς μια ηττοπάθεια δικής μας στην καθημερινή προκλητικότητα της Τουρκικής πλευράς η οποία επιχειρεί την αλλαγή του status quo και εφαρμόζει ανενόχλητη την αναθεωρητική της πολιτική, βασιζόμενη στην ποσοτική υπεροπλία της. Την τελευταία φορά που είχαμε πτώση Τουρκικού Α/Φ η οποία θεωρήθηκε από την Άγκυρα ως …”κατάρριψη” από Ελληνικό ήταν το 1996. Μετά την υποτιθέμενη “κατάρριψη” για μεγάλη χρονική περίοδο υπήρξε μηδενικός ή μικρός αριθμός παραβάσεων – παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με στοιχεία από το 2007 μέχρι τις αρχές του 2015, τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν συνολικά 9.982 φορές τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο. (Το 2007 οι παραβιάσεις ήταν 1.289, το 2008 ήταν 1.288, το 2009 ήταν 1.678, το 2010 ήταν 1.239, το 2011 ήταν 962, το 2012 ήταν 646, το 2013 ήταν 636 και το 2014 ήταν 2244)…
Γιατί εμείς δεν απαντάμε με ανάλογο τρόπο όπως έκαναν οι Τούρκοι ; Επειδή η ισορροπία ισχύος μεταξύ μας έχει ανατραπεί προ πολλού. Ποιος φταίει γι΄ αυτό ; Μήπως φταίμε εμείς, μήπως εσείς, μήπως φταίει και ο Χατζηπετρής; Φταίει το ΝΑΤΟ και οι μεγάλες δυνάμεις γιατί ανέκαθεν χαϊδεύουν τα αυτιά της Τουρκίας για τους δικούς τους λόγους ; Φταίνε οι Ελληνικές κυβερνήσεις για την πολιτική του κατευνασμού που ακολουθείται επί σειρά ετών με αποτέλεσμα να αυξάνει την προκλητικότητα των γειτόνων ; Σίγουρα φταίνε όλοι αυτοί.
Μήπως όμως φταίμε και εμείς οι στρατιωτικοί ;
Οι προϋπολογισμοί των τριών Γενικών Επιτελείων, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία χρόνια έχουν περικοπεί δραματικά. Οι λειτουργικές δαπάνες και οι δαπάνες εξοπλισμών, φέρονται μειωμένες κατά 46% και 65% αντίστοιχα σε σχέση με τον Π/Υ του 2010 και οι ΕΔ είναι υποχρεωμένες να παρουσιάσουν περικοπές τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων τον επόμενο χρόνο.
Η στελέχωση των Μονάδων βρίσκεται σε τραγικά επίπεδα λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής για μείωση της θητείας και καθημερινά τις απογυμνώνουμε περισσότερο για να ικανοποιήσουμε τα «κοινωνικά» αιτήματα και όλα αυτά προς άγραν ψήφων των ψηφοφόρων της εκάστοτε κυβέρνησης. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καθημερινά να δίνουν αγώνα, μέρα και νύχτα, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για να αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα προβλήματα ώστε να διατηρήσουν το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων στο επιθυμητό επίπεδο. Επειδή είχα την τιμή πρόσφατα να διοικήσω Σχηματισμό πρώτης γραμμής αλλά και τα προηγούμενα χρόνια της στρατιωτικής μου καριέρας ως Διοικητής Μονάδας, Συκροτήματος και Ειρηνευτικής αποστολής είχα διαπιστώσει ότι οι προϊστάμενοι στα ανώτατα επίπεδα της στρατιωτικής ιεραρχίας ΔΕΝ θέλουν να ακούσουν τα προβλήματα ή αν τα ακούσουν δεν μεταφέρουν την πραγματική εικόνα στους πολιτικούς προϊσταμένους για ευνόητους λόγους.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι είχε εκδοθεί δγη από το ΓΕΣ στις επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας να μην αναφερόμαστε σε προβλήματα επάνδρωσης γιατί το θέμα είναι γνωστό, καθώς επίσης τα προβλήματα που θα αναφερθούν να υποβάλλονται στο προϊστάμενο κλιμάκιο για να εγκριθούν. Όταν κάποια στιγμή αναφέρθηκα σε προβλήματα παρουσία υφισταμένων μου και λοιπών ομοιοβάθμων συναδέλφων μου έγιναν υποδείξεις ότι καλό θα είναι αυτά να μην αναφέρονται παρουσία άλλων αλλά κατ΄ ιδίαν. Αμφιβάλλω αν αυτό γίνεται σε οποιοδήποτε άλλο οργανισμό, υπηρεσία, υπουργείο, κ.λπ. Παραίτηση σε επίπεδο αρχηγού έχουμε να δούμε από την εποχή του κ. ΖΙΑΖΙΑ….Και σκέφτομαι αυτό το τρίπτυχο του Μάλιστα – Όχι – Διατάξτε που μάθαμε ως Ιετείς Ευέλπιδες με ποιο τρόπο σηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής μας καριέρας και πόσο επηρέασε την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι ΕΔ ;