Ηλεκτρονικά Καταστήματα ένας οδηγός αξιοπιστίας για τις online αγορές σας
Ηλεκτρονικά Καταστήματα – Υπάρχουν χιλιάδες συμβουλές για το πως να φτιάξεις ένα eshop, γιατί πρέπει να το φτιάξεις, πως να το προωθήσεις, πως να το λειτουργήσεις κ.ο.κ. Σκοπός μας είναι, να δημιουργήσουμε έναν οδηγό για τους καταναλωτές, πως να επιλέξεις στην Ελλάδα το καλύτερο eshop για τις αγορές σου.
Table of Contents
Ηλεκτρονικά Καταστήματα
Η ανάγκη αυτής της ανάρτησης και οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν προήρθαν από μια σημαντική έρευνα που πραγματοποιήσαμε τον τελευταίο χρονικό διάστημα, για την νομοθεσία και τις διατάξεις εθνικές ή ευρωπαικές που διέπουν το ηλεκτρονικό εμπόριο στην χώρα μας, τους τρόπους και τις ευθύνες που έχουν οι μηχανές σύγκρισης τιμών αλλά και τις πρακτικές που συναντήσαμε σε πολλά eshops.
Πολλές πρακτικές μας απασχόλησαν μετά την έναρξη εφαρμογής της ΠΟΛ.1150/17 και την έκδοση τιμολογίων με μηδενικό ΦΠΑ, ενώ άλλες έχουν αναδειχθεί πολλαπλά από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο όπως η κυκλική απάτη με το ΦΠΑ. Χωρίς να είμαστε οι ειδικοί ή οι νομικοί, προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε το κουβάρι αυτό με την οπτική γωνία του καταναλωτή και του τελικού χρήστη. Κάποιες πληροφορίες λοιπόν μπορεί να μην είναι πλήρεις, όπως είπαμε δεν είμαστε λογιστές, ούτε δικηγόροι. Ηλεκτρονικά Καταστήματα
Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και σίγουρα κερδίζει καθημερινά μεγαλύτερα εμπορικά μερίδια χρόνο με τον χρόνο.
Δυστυχώς το νομικό πλαίσιο ή η εφαρμογή των Ευρωπαικών Οδηγιών καθυστερούν στην χώρα μας, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουμε δυσλειτουργίες και προβλήματα που μειώνουν την αξιοπιστία και την ακόμη μεγαλύτερη αποδοχή του στην Ελλη νική αγορά.
Η κρίση έσπρωξε πολλούς να ασχοληθούν εντονότερα με το ηλεκτρονικό εμπόριο, πολλές φορές όμως τα eshops είναι πρόχειρα στημένα, έχουν σοβαρές ελλείψεις και κακή εξυπηρέτηση. Ηλεκτρονικά Καταστήματα
Σκοπός του οδηγού είναι να βοηθήσει τον e-καταναλωτή στις αγορές του αξιολογώντας καλύτερα τα ηλεκτρονικά καταστήματα, με βάση τα δεδομένα της χώρας μας:
- ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΜΑΙ; Όταν επισκέπτεστε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, αναζητήστε τα εταιρικά στοιχεία του (Επωνυμία Εταιρίας ή Ονοματεπώνυμο Επαγγελματία, ΑΦΜ , αριθμός Γενικό Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), διεύθυνση, τηλέφωνο και email. Εμφανίζονται; όπως προβλεπει και ο κώδικας καταναλωτικής δεοντολογίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο (ΦΕΚ.969/2017). Αν δεν εμφανίζεται ΓΕΜΗ ή/και ΑΦΜ τότε διαγράψτε το από τις επιλογές σας. Τόσο απλό! Το να μην εμφανίζει κάποια επιχείρηση την ταυτότητά της, υποκρύπτει οτιδήποτε από απλή απόκρυψη, παράλλειψη, έλλειψη επαγγελματισμού, υποκρύπτοντα εμπορικά συμφέροντα μέχρι απάτη και φοροδιαφυγή.
- ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ; Διαβάστε τους όρους χρήσης, τα κόστη αποστολής, τους όρους τεχνικής υποστήριξης και επιστροφών σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Σε πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα οι όροι αυτοί αποτελούν ένα απλό copy & paste που τοποθέτησε ο προγραμματιστής και σχεδιαστής του eshop και δεν τα έχει διαβάσει ούτε ο ιδιοκτήτης του eshop. Χρειάζεται εμπειρία για να ξεχωρίσετε τους όρους που έχουν προσεκτικά γραφτεί, από τους απλούς όρους μόνο για να υπάρχουν. Όταν π.χ. διαβάζετε ότι οι όροι χρήσης αφορούν το ΧΧΧΧΧΧ.gr και όχι την εταιρία με την οποία πραγματικά κάνετε συναλλαγή, θα πρέπει να είστε διπλά επιφυλακτικοί. Η μη ανάρτηση μιας ορθής συμφωνίας χρήσης πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Μπορεί να σας βοηθήσει και μια συγκριτική ματιά από ένα μεγάλο ηλεκτρονικό κατάστημα (στην Ελλάδα ή το εξωτερικό).
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ; ΕΓΓΥΗΣΗ; Όλες οι τιμές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν όλους τους φόρους (π.χ. ΦΠΑ) και όποιες έξτρα χρεώσεις θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες χωρίς κρυφά κόστη. Οι όροι και οι τρόποι πληρωμής, τα έξοδα αποστολής ή επιστροφής του προιόντος, οι εγγυήσεις και τα πλήρη τεχνικά ή μοναδικά χαρακτηριστικά του προιόντος να είναι εμφανή. Σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τους όρους αποστολής, επιστροφής και εγγυήσεων και μετά να ολοκληρώσεται μια αγορά. Πολλές φορές λόγω παραεισαγωγής ενός είδους χωρίς την επίσημη έγκριση του κατασκευαστή υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε εκτεθειμένοι μετά την αγορά. Εδώ θυμηθείτε τον κανόνα «τα γραπτά μένουν!», αν δεν αναφέρεται στους όρους, ζητήστε ένα email επιβεβαίωσης για την τεχνική κάλυψη & τις εγγυήσεις των ειδών που επιλέξατε να αγοράσετε. Υπάρχει πάντα «η ευθύνη του πωλητή» για πραγματικά ελαττώματα και έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων, σύμφωνα με τα άρθρα 534 επ. Αστικός Κώδικας (δηλ. ο πωλητής είναι υπεύθυνος για την εγγύηση!). Τέλος, καλό είναι να ελέγχουμε την υποχρεωτική αναφορά για διαθεσιμότητα και ημερομηνία παράδοσης ενός είδους.
- ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ; Όλοι μας έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα αναιτιολόγητης και αζήμιας υπαναχώρησης για χρονικό διάστημα 14 ημερών. Το αζημίως βέβαια δικαίωμα δεν σημαίνει ότι έχουμε δικαίωμα να δοκιμάζουμε π.χ. ένα είδος ή να το επιστρέφουμε χωρίς συσκευασία ή χωρίς το κόστος μεταφορικών επιστροφής (περισσότερα στην Ευρωπαική Οδηγία 6/2014 υπάρχει στο τέλος). Καλό είναι να ελέγχουμε τους όρους του ηλεκτρονικού καταστήματος για το δικαίωμα υπαναχώρησης, αν μας δίνεται φόρμα εξάσκησης του δικαιώματος όπως και η δυνατότητα αναφοράς για την επίλυση καταναλωτικής διαφοράς αν προκύψει κάποιο πρόβλημα. Δηλαδή το eshop θα πρέπει να προσφέρει link ή φόρμα για αποστολή αιτήματος σε πλατφόρμα επίλυσης καταναλωτικών διαφορών (άρθρο 8 του Κώδικα Δεοντολογίας).
- ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ; Το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι υποχρεωμένο να έχει εμφανώς αναρτημένο και εύκολα προσβάσιμο τον «Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο» (στο τέλος της ανάρτησης θα τον βρείτε ολόκληρο) και μάλιστα το προσωπικό της επιχείρησης πρέπει να είναι ενημερωμένο και να πληροφορεί τον καταναλωτή για την ύπαρξή του. Κανονικά θα έπρεπε να αποτελεί το βασικό κριτήριο για την ένταξη μιας επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου στις πλατφόρμες σύγκρισης τιμών. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει παρα το ότι πέρασε ένας χρόνος.
Ηλεκτρονικά Καταστήματα
- Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ, ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ! Θεωρήστε την πρώτη επαφή σημαντική και προσπαθήστε να είστε αυστηροί (στείλτε με email απορίες, πάρτε ένα τηλέφωνο ρωτήστε τι συμβαίνει με εγγυήσεις και επιστροφές, ξεκαθαρίστε όρους που δεν καταλαβαίνετε από την συμφωνία χρήσης κ.ο.κ.). Κάντε μια μικρή πρώτη δοκιμαστική παραγγελία και αξιολογήστε το αποτέλεσμα. Εκτός από την δική σου εμπειρία θα βρεις για το υποψήφιο προμηθευτή σου, πληροφορίες στο διαδίκτυο με μια απλή αναζήτηση με το όνομα του καταστήματος. Διάβασε τις κριτικές και μην θεωρείς ποτέ την τιμή ως το βασικό κριτήριο επιλογής σου.
- ΨΑΞΤΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ: Ένας εύκολος τρόπος για να βρεις ένα προιόν είναι η αναζήτηση μέσα από τις πλατφόρμες σύγκρισης τιμών που φιλοξενούν έναν μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών καταστημάτων, όχι όμως όλα. Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα επιλέγουν διαφορετικό τρόπο προβολής, αναζητήστε σε μηχανές αναζήτησης (Google, Bing, DuckDuckGo) με λέξεις κλειδιά το προιόν και την λέξη «αγορά» , «τιμή» ή σε κοινωνικά δίκτυα. Θα εκπλαγείτε με τις επιλογές που υπάρχουν και τα διαμάντια που θα βρείτε. Εδώ θα βρείτε μια λίστα επιχειρήσεων που έχουν επίσημα δηλωθεί στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ως επίσημα ηλεκτρονικά καταστήματα στην χώρα μας, χωρίς αυτό να διασφαλίζει κάτι (η λίστα είναι αρκετά δύσκολη να ταυτοποιηθεί με τα domain και παλιά όπως ελέγξαμε).
Μπορούμε να αναφέρουμε πολλές ακόμη προδιαγραφές που θα πρέπει να τηρεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, για παράδειγμα: να υποστηρίζει https ασφαλές πρωτόκολλο σύνδεσης, να σέβεται τα προσωπικά δεδομένα, να μην τα μοιράζεται με τρίτους τα δεδομένα σας, να προσφέρει την δυνατότητα διαγραφής των στοιχείων σας ή της εξαγωγής τους για μεταφορά σε άλλο κατάστημα (όπως πλέον θέλει το GDPR), να προσφέρει ασφαλής τρόπους πληρωμής κ.ο.κ. Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε σελίδες που ζητούν πολλά προσωπικά στοιχεία. Εάν παρατηρήσετε ότι σας ζητούν πολλές πληροφορίες για κάποιον προϊόν που θέλετε να αγοράσετε, καλό θα ήταν να κλείσετε αμέσως τη σελίδα. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σας ζητηθεί να συμπληρώσετε την ταυτότητα ή τους κωδικούς της τράπεζάς σας…
Ο καταναλωτής θα πρέπει να ισοροπήσει επιλογές μεταξύ της χαμηλότερης τιμής και της αξιοπιστίας και συμμόρφωσης του ηλεκτρονικού καταστήματος που επιλέγει για τις αγορές τους. Εκτός από την ανάγνωση των κριτικών ή αξιολογήσεων για ένα κατάστημα, θα πρέπει πρώτα αυτός να ελέγξει την συμμόρφωση και την αξιοπιστία ενός καταστήματος και αυτό ενισχύει την υγεία στην αγορά μακροπρόθεσμα. Ηλεκτρονικά Καταστήματα
Έχουμε διαβάσει και απαξιωτικές κριτικές για τα ελληνικά eshops. Διαφωνούμε, μην απαξιώνεται τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα σε σχέση με άλλα του εξωτερικού που ενδεχόμενα έχουν φθηνότερα κάποια προιόντα. Μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές οι οικονομικές διαφορές συνήθως οφείλονται στους φόρους της χώρας. Ξεχωρίστε και ενισχύστε αυτά που θα σας προσφέρουν πραγματική συνδυαστική αξία σε σχέση με την απόλυτη τιμή αγοράς. Ηλεκτρονικά Καταστήματα
Θα χαρούμε να μοιραστούμε μαζί σας άλλες συμβουλές ή απορίες στα σχόλια.
Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 31619 οικ./2017 ΦΕΚ 969/Β/22-3-2017
Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο
ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Έχοντας υπόψη:
Α. Τις διατάξεις:
1. Το ν. 2251/1994 (ΦΕΚ 191/Α/1994), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ιδίως τα άρθρα 3-4Θ.
2. Το π.δ. 131/2003 (ΦΕΚ 116/Α/2003) – Προσαρμογή του ελληνικού δικαίου στην οδηγία 31/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και ιδίως το άρθρο 15 αυτού.
3. Το π.δ. 10/2017 (ΦΕΚ 23/Α/2017) – Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας.
4. Την κοινή υπουργική απόφαση 70330 οικ/2015 – Ρυθμίσεις σχετικά με προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας, σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2013/11/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2013 για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 και της οδηγίας 2009/22/ΕΚ (οδηγία ΕΕΚΔ) και την λήψη συμπληρωματικών εθνικών μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού 524/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2013 για την ηλεκτρονική επίλυση καταναλωτικών διαφορών.
5. Το π.δ. 116/2014 Οργανισμός Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
6. Την υπ’ αριθμ. 625/27-06-2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Γραμματείας Καταναλωτή – Σύσταση και συγκρότηση ομάδας εργασίας, στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, με σκοπό την σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο.
7. Τον ν. 4074/2012 (ΦΕΚ 88/Α/2012) – Κύρωση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες – και ιδιαίτερα τα άρθρα 4 και 9 της Σύμβασης.
Β. Το γεγονός ότι από την έκδοση του παρόντος δεν προκύπτει δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και ύστερα από τις επισημάνσεις των μελών της συσταθείσας ομάδας εργασίας, καταναλωτικών ενώσεων και φορέων της αγοράς, εγκρίνει:
Άρθρο πρώτο
Ο Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο (εφεξής Κώδικας), ο οποίος αποτελείται από τα άρθρα 1-8 έχει ως ακολούθως:
«Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο»
Άρθρο 1 – Σκοπός και Πεδίο Εφαρμογής
1. Ο Κώδικας θέτει τις γενικές αρχές και ορίζει τους ελάχιστους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας και ηθικής συμπεριφοράς, που πρέπει να τηρούνται απέναντι στον καταναλωτή από τις επιχειρήσεις.
2. Εφαρμόζεται στις συναλλαγές στο πλαίσιο των συμβάσεων πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που συνάπτονται μεταξύ καταναλωτών και προμηθευτών έναντι αμοιβής εξ ολοκλήρου διαδικτυακά δηλαδή με ηλεκτρονικά μέσα εξ αποστάσεως χωρίς να είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη φυσική παρουσία των δύο μερών (συναλλαγές B2C).
3. Ο Κώδικας αφορά σε κανόνες αυτορρύθμισης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο που απευθύνεται σε καταναλωτές και ισχύει με την επιφύλαξη της ενωσιακής και ελληνικής νομοθεσίας περί ηλεκτρονικού εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά.
Άρθρο 2 – Ορισμοί
1. Για την εφαρμογή του Κώδικα οι ακόλουθοι όροι έχουν την έννοια που τους αποδίδεται παρακάτω:
α) Ως «επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στο χώρο του «ηλεκτρονικού επιχειρείν»», (εφεξής επιχείρηση) νοούνται νομικά ή φυσικά πρόσωπα με έδρα την Ελλάδα που παρέχουν προϊόντα ή/και υπηρεσίες προς καταναλωτές στην Ελλάδα ή/και στο Εξωτερικό, δραστηριοποιούμενα νομίμως ευθέως ή/και ως μεσάζοντες παροχής υπηρεσιών έναντι αμοιβής άμεσης ή έμμεσης με ηλεκτρονικά μέσα εξ αποστάσεως και κατόπιν προσωπικής επιλογής του καταναλωτή.
6) Ως «με ηλεκτρονικά μέσα εξ αποστάσεως» νοούνται οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που παρέχονται από τις επιχειρήσεις και γίνονται αποδεκτά από τους καταναλωτές μέσω εξοπλισμών ηλεκτρονικής επεξεργασίας η οποία παρέχεται, διαβιβάζεται και λαμβάνεται εξ ολοκλήρου μέσω του Διαδικτύου ή/και κινητών δικτύων/εφαρμογών κειμένου).
γ) Για τους υπόλοιπους όρους ισχύουν οι ορισμοί που υπάρχουν στον ν. 2251/1994, όπως ισχύει, στο π.δ. 131/2003 και στον Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας του άρθρου 7 του ν.3297/2004, όπως ισχύει.
2. Σε περίπτωση αμφιβολίας υπερισχύουν οι ορισμοί της κείμενης νομοθεσίας.
Άρθρο 3 – Γενικές αρχές και υποχρεώσεις των ηλεκτρονικών καταστημάτων
Α. Γενικές αρχές
Ο Κώδικας διέπεται από τις αρχές της προστασίας του καταναλωτή, της διαφάνειας, της αμεροληψίας, της τεχνολογικής ουδετερότητας, της επαγγελματικής δεοντολογίας, της ηθικής συμπεριφοράς και του σεβασμού στην ιδιωτική ζωή, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της προστασίας των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού όπως ειδικότερα αναφέρονται στα άρθρα 4 και 5 του παρόντος. Ηλεκτρονικά Καταστήματα
Β. Ελάχιστα στοιχεία ενημέρωσης του καταναλωτή
1. Η επιχείρηση εξασφαλίζει την προσυμβατική ενημέρωση του καταναλωτή ώστε να είναι δυνατή η πλήρης, ακριβής και σαφής ενημέρωση του για τα ακόλουθα:
i. Πλήρη εταιρική επωνυμία, έδρα, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ, τηλέφωνα επικοινωνίας/ηλεκτρονική διεύθυνση.
ii. Αριθμό καταχώρησης στο ΓΕΜΗ.
iii. Κύρια χαρακτηριστικά των προϊόντων που πωλεί και ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. η συνολική τιμή συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ ή άλλων φόρων, τα έξοδα αποστολής, ή τα τυχόν έξοδα επιστροφής του προϊόντος τυχόν επιπλέον χρεώσεις, τους όρους και τρόπους πληρωμής, τις εγγυήσεις, μέγεθος-διαστάσεις του προϊόντος), καθώς και για τα μέσα πληρωμής.
iv. Διαθεσιμότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων και την προθεσμία, εντός της οποίας ο προμηθευτής αναλαμβάνει να παραδώσει τα αγαθά ή να παρέχει τις υπηρεσίες.
ν. Χαρακτηριστικά των χρεώσεων, πιθανά εκπτωτικά πακέτα ή ειδικές προσφορές.
vi. Όρους υπαναχώρησης από την σύμβαση καθώς και την καταγγελία ή ακύρωση της σύμβασης, όπως ειδικότερα αναφέρεται στο άρθρο 6 του παρόντος.
vii. Τη δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών τους και πληροφορίες για τους αναγνωρισμένους φορείς εναλλακτικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών, τους οποίους οι προμηθευτές δεσμεύονται ή υποχρεούνται να χρησιμοποιήσουν για την επίλυση των διαφορών. Σε περίπτωση απουσίας τέτοιας δέσμευσης ή υποχρέωσής τους, οι προμηθευτές διευκρινίζουν οπωσδήποτε και το εάν θα κάνουν χρήση των σχετικών φορέων.
viii. Τη δυνατότητα για την ηλεκτρονική εναλλακτική επίλυση διαφορών όπως ειδικότερα αναφέρεται στο άρθρο 8 του παρόντος.
ix. Τους όρους εξυπηρέτησης μετά την πώληση, τις τυχόν εμπορικές εγγυήσεις (περιεχόμενο, διάρκεια και έκταση εδαφικής ισχύος), και την ευθύνη του πωλητή για πραγματικά ελαττώματα και έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων, σύμφωνα με τα άρθρα 534 επ. Α.Κ.
x. Την ενδεχόμενη ανάγκη συχνής συντήρησης των προϊόντων ή την ύπαρξη ανταλλακτικών ιδιαίτερα μεγάλου κόστους σε σχέση με την τρέχουσα τιμή των προϊόντων αυτών.
xi. Τον σκοπό της επεξεργασίας, τους αποδέκτες ή τις κατηγορίες αποδεκτών των δεδομένων και την ύπαρξη του δικαιώματος πρόσβασης και αντίρρησης, όπως ειδικότερα αναφέρονται στο άρθρο 5Β/παρ. 5 του παρόντος.
xii. Τους κώδικες δεοντολογίας ή τυχόν σήματα αξιοπιστίας που τους δεσμεύουν.
χiii. Η ανωτέρω πληροφόρηση προς τον καταναλωτή πρέπει να είναι κατανοητή, νόμιμη, αληθής, επικαιροποιημένη, εύκολα προσβάσιμη σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, και επαληθεύσιμη και να γίνεται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε άλλη γλώσσα.
2. Οι όροι της σύμβασης παροχής υπηρεσιών ή και πώλησης προϊόντων πρέπει να είναι αναρτημένοι στον διαδικτυακό τόπο της επιχείρησης σε σημείο στο οποίο εύκολα μπορεί να έχει πρόσβαση ο καταναλωτής.
3. Στις περιπτώσεις υποβολής αιτήματος παραγγελίας από τον καταναλωτή η επιχείρηση υποχρεώνεται να παραδίδει/αποστέλλει άμεσα αποδεικτικό παραλαβής του αιτήματος παραγγελίας το οποίο αναγράφει σαφώς την ημερομηνία παραλαβής και επιβεβαίωση της παραγγελίας.
4. Με ευθύνη της επιχείρησης, καθίσταται σαφής στον καταναλωτή ο χρόνος κατά τον οποίο θεωρείται ότι έχει συναφθεί η σύμβαση, κατά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία Οι βασικοί συμβατικοί όροι θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων διαθέσιμοι στους καταναλωτές και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε η εντολή της παραγγελίας να μην μπορεί να καταχωρισθεί, αν προηγουμένως ο χρήστης δε λάβει γνώση αυτών. Μετά την κατάρτιση της σύμβασης, η επιχείρηση οφείλει να απέχει από κάθε ενέργεια που συνεπάγεται τροποποίηση των όρων της, ιδίως να τροποποιήσει το τίμημα ή να ενημερώσει για μη διαθεσιμότητα του παραγγελθέντος προϊόντος ή παραγγελθείσας υπηρεσίας.
5. Ο καταναλωτής έχει επαρκή ενημέρωση για την πορεία της παραγγελίας του.
6. Η επιχείρηση σε περίπτωση που τυχόν διαπιστώσει ότι ο καταναλωτής δεν είχε σωστή πληροφόρηση ή η σύναψη της σύμβασης δεν έγινε με την ρητή συγκατάθεση του καταβάλλει κάθε προσπάθεια να επιλύσει το ζήτημα σε εύλογο χρόνο.
7. Το προσωπικό των επιχειρήσεων του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου το οποίο έρχεται σε επικοινωνία με τους καταναλωτές για παροχή υπηρεσιών ή και πώληση προϊόντων πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένο για τα ανωτέρω αναφερθέντα και να απαντά στις εύλογες ερωτήσεις των καταναλωτών με σαφήνεια και ακρίβεια.
Γ. Διαφήμιση – Προώθηση
1. Η διαφήμιση και η προώθηση πρέπει να είναι σε συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία.
2. Σε κάθε περίπτωση ενδείκνυται να ισχύουν τα ακόλουθα:
i. Τα διαφημιστικά μηνύματα και όλες οι πληροφορίες που παρέχονται από τις επιχειρήσεις πρέπει να χαρακτηρίζονται (κατά περίπτωση και στο μέτρο του δυνατού δυνάμει του μέσου που χρησιμοποιείται) από σαφήνεια ως προς την ταυτότητα της επιχείρησης, τις ιδιότητες και την τελική τιμή του διαφημιζόμενου προϊόντος, ή εφόσον αυτό δεν είναι δυνατόν, τον τρόπο υπολογισμού αυτής, σε γλώσσα απλή και κατανοητή για τον καταναλωτή, ώστε ο τελευταίος να είναι σε θέση να αξιολογεί τις παρεχόμενες πληροφορίες και να προβαίνει με ασφάλεια στην ορθή κατά την κρίση του απόφαση ως προς την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών.
ii. Οι διαφημίσεις ή άλλες προσφορές να απέχουν από παραπλανητικές ή επιθετικές πρακτικές πριν, κατά τη διάρκεια και ύστερα από εμπορική συναλλαγή που σχετίζεται με συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία, και η οποία άμεσα ή επαγωγικά είναι πιθανό να παραπλανήσει τον καταναλωτή για το προϊόν ή την υπηρεσία που προβάλλεται.
iii. To προσωπικό της επιχείρησης που έρχεται σε άμεση επικοινωνία με τον καταναλωτή δεν παραπλανά ούτε επιδιώκει να παραπλανήσει με κανέναν τρόπο με πράξεις ή παραλείψεις τους καταναλωτές δίνοντας λανθασμένες εντυπώσεις για την παρεχόμενη υπηρεσία ή και προϊόν.
iv. Η επιχείρηση δεν παρέχει ελλιπή ή ανακριβή πληροφορία σχετικά με την δυνατότητα παροχής της υπηρεσίας ή πώλησης του προϊόντος στον καταναλωτή.
ν. Κάθε διαφήμιση και προωθητική ενέργεια που απευθύνονται ειδικά σε κοινό ανήλικων δεν επιτρέπεται να τους υποκινεί, άμεσα ή έμμεσα, σε πράξεις βίας, σε χρήση οινοπνευματωδών ποτών, προϊόντων καπνού, τοξικών ουσιών ή σε οποιασδήποτε μορφής επικίνδυνη για την ασφάλεια και την υγεία τους συμπεριφορά.
vi. Οι επιχειρήσεις τηρούν τους ηλικιακούς περιορισμούς που θέτει η κείμενη νομοθεσία σε ό,τι αφορά την προώθηση και την πώληση συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων.
vii. Κάθε διαφήμιση και προωθητική ενέργεια που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία θα πρέπει να διασφαλίζει την προσβασιμότητα της σε αυτά.
Άρθρο 4 – Προστασία ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού
1. Το προσωπικό της επιχείρησης δεν εκμεταλλεύεται την αδυναμία καταναλωτών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένων, ανήλικων ατόμων, ατόμων που δεν καταλαβαίνουν καλά την ελληνική γλώσσα, είτε ατόμων με αναπηρία. Οι επιχειρήσεις προβαίνουν σε προσεκτικές, ακριβείς και αντικειμενικές περιγραφές των προϊόντων και υπηρεσιών που απευθύνονται ειδικά σε τέτοια άτομα κατά τρόπο εύληπτο, κατανοητό και πλήρως προσβάσιμο σε αυτά, ώστε να μην τα παραπλανούν όσον αφορά το πραγματικό μέγεθος, την αξία, τη φύση, τον σκοπό, την ανθεκτικότητα, την απόδοση και την τιμή του εκάστοτε διαφημιζόμενου προϊόντος ή υπηρεσίας.
2. Ειδικά για τους ανήλικους καταναλωτές οι επιχειρήσεις μεριμνούν – κατά το μέτρο του δυνατού- για την διαμόρφωση των κατάλληλων όρων πρόσβασης στους διαδικτυακούς τους τόπους κατά τα προβλεπόμενα ανά περίπτωση στους ισχύοντες νόμους
Άρθρο 5 – Ασφάλεια συναλλαγών και προστασία προσωπικών δεδομένων
Α. Ασφάλεια συναλλαγών
1. Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν μέριμνα για την ασφάλεια των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).
2. Οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, να χρησιμοποιούν οι ίδιες ή οι συνεργάτες τους κατάλληλα εργαλεία και μέτρα αναλόγως με την κατηγορία και το είδος της επιχειρηματικής τους δραστηριότητα και το είδος των δεδομένων που συλλέγουν και επεξεργάζονται (προσωπικά ή μη) και εφαρμόζουν κάθε κατάλληλο μέτρο, ώστε να παρέχουν την νομίμως προβλεπόμενη ασφάλεια ηλεκτρονικών συναλλαγών (ανάλογη προς τα διάφορα στάδια ολοκλήρωσης αυτών) και δεδομένων (προσωπικών ή μη) που συλλέγουν και επεξεργάζονται, καθώς και να ενημερώνουν τους συναλλασσόμενους για τις βασικές παραμέτρους της χρησιμοποιούμενης ασφάλειας και τήρησης απορρήτου με ειδική μνεία στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας.
3. Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση του απορρήτου των δεδομένων που συλλέγουν και επεξεργάζονται στο μέτρο του νομίμως προβλεπόμενου και αναλόγως με την φύση των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχουν.
Β. Προστασία προσωπικών δεδομένων
1. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διαθέτουν και να εφαρμόζουν κατανοητή, αληθή, νόμιμη, εύκολα προσβάσιμη και επικαιροποιημένη Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και να ενημερώνουν τους καταναλωτές όπως απαιτείται από τη σχετική νομοθεσία και τις οδηγίες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με την εν λόγω Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
2. Δεν επιτρέπεται συλλογή, αποθήκευση ή επεξεργασία των δεδομένων που ο νόμος χαρακτηρίζει ως ευαίσθητα, δηλαδή τα δεδομένα που αφορούν τη φυλετική ή εθνική προέλευση, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, τη συμμετοχή σε ένωση, σωματείο και συνδικαλιστική οργάνωση, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια καθώς και τα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες εκτός αν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που ο νόμος και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ορίζουν.
3. Η συλλογή, επεξεργασία, τήρηση και χρήση των λοιπών προσωπικών δεδομένων γίνεται μόνον όταν αυτό επιτρέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και πάντα σύμφωνα με τους προβλεπόμενους από αυτό όρους.
4. Ειδικότερα αναφορικά με την χρήση «πάσης φύσεως cookies», η εγκατάσταση τους θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά από κατάλληλη ενημέρωση του καταναλωτή και επί τη βάσει της συγκατάθεσης του, σύμφωνα με τον νόμο και τις σχετικές οδηγίες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
5. Σε περίπτωση μη συγκατάθεσης/αποδοχής «cookies», οι επιχειρήσεις επιτρέπουν, εφόσον είναι τεχνολογικά εφικτό, τη συνέχιση της χρήσης της ιστοσελίδας από τον καταναλωτή, χωρίς την αποστολή των cookies.
6. Οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που συλλέγονται δεν γνωστοποιούνται ούτε διαβιβάζονται σε τρίτους, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση ή συγκατάθεση του προσώπου που αφορούν, ή/και στις περιπτώσεις που ο νόμος προβλέπει, σύμφωνα πάντοτε με τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
7. Οι επιχειρήσεις σέβονται την επιθυμία των καταναλωτών να μην περιλαμβάνονται σε αρχεία που έχουν ως σκοπό την πραγματοποίηση μη ζητηθεισών εμπορικών επικοινωνιών με ανθρώπινη παρέμβαση (κλήση) για προώθηση και προμήθεια προϊόντων ή υπηρεσιών, εφόσον το έχουν δηλώσει προς τον φορέα παροχής διαθέσιμης στο κοινό.
8. Οι επιχειρήσεις παρέχουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να επιλέγουν εάν επιθυμούν την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων και κάθε είδους ενημερωτικών δελτίων και σε περίπτωση αποδοχής να έχουν την δυνατότητα ελεύθερης ανάκλησης της συναίνεσης τους και οι επιχειρήσεις να έχουν την υποχρέωση της μη επαναπροώθησης νέων διαφημιστικών μηνυμάτων και κάθε είδους ενημερωτικών δελτίων εφεξής (εκτός αν υπάρξει εκ νέου συγκατάθεση ή πληρούνται εκ νέου οι εκ του νόμου προβλέψεις).
9. Ο καταναλωτής δικαιούται να έχει άμεση πρόσβαση στην πληροφόρηση για τα θέματα των προσωπικών του δεδομένων, να αντιτίθεται στην χρήση αυτών σε μελλοντικές προωθητικές ενέργειες, να ζητά και να επιβεβαιώνει την μερική ή ολική διαγραφή τους από τα αρχεία της επιχείρησης, να ζητά την διόρθωση ή συμπλήρωση τους, να πληροφορείται τον χρόνο και τον τρόπο της αρχικής απόκτησης των προσωπικών του δεδομένων από την επιχείρηση καθώς και να ενημερώνεται για τις εφαρμοζόμενες μεθόδους προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Άρθρο 6 – Δικαίωμα υπαναχώρησης για τους καταναλωτές
1. Ο καταναλωτής έχει αναφαίρετο δικαίωμα αναιτιολόγητης και αζήμιας υπαναχώρησης σύμφωνα με τις διατάξεις της εκάστοτε κείμενης νομοθεσίας.
2. Πριν ο καταναλωτής δεσμευθεί συμβατικώς, ο προμηθευτής πρέπει να τον ενημερώσει, με σαφή, ευκρινή και κατανοητό τρόπο, στη γλώσσα του, για το δικαίωμά του για άσκηση αναιτιολόγητης και αζήμιας υπαναχώρησης εντός της νομίμως προβλεπόμενης προθεσμίας των δεκατεσσάρων (14) ημερών, που αρχίζει από το χρονικό σημείο που καθορίζει κάθε φορά ο νόμος, καθώς και για τους όρους, τις προϋποθέσεις, τις εξαιρέσεις και τη διαδικασία άσκησης του δικαιώματος υπαναχώρησης, αλλά και για τις συνέπειες από την άσκηση, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα κάθε προϊόντος/υπηρεσίας και παρέχοντας του και υπόδειγμα εντύπου υπαναχώρησης.
Άρθρο 7 – Εξυπηρέτηση καταναλωτών
1. Η επιχείρηση εξασφαλίζει ότι διαθέτει κατάλληλους μηχανισμούς (μέσω τηλεφώνου ή/και e-mail) και επαρκές προσωπικό το οποίο ασχολείται με την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, καταβάλλοντας εύλογες προσπάθειες για την ενημέρωση τους σχετικά με τα αιτήματά τους εντός των νομίμων χρονικών ορίων ανά περίπτωση.
2. Όταν η επικοινωνία γίνεται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, η επιχείρηση εξασφαλίζει ότι ο καταναλωτής δεν μένει σε υπερβολική αναμονή και σε κάθε περίπτωση η χρέωση της κλήσης δεν υπερβαίνει τις χρεώσεις που ισχύουν για αστικές κλήσεις.
Όταν η επικοινωνία γίνεται μέσω διαδικτυακής φόρμας επικοινωνίας ή διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της επιχείρησης, λαμβάνεται μέριμνα για την αποστολή απάντησης σε εύλογο χρονικό διάστημα από τη λήψη του σχετικού αιτήματος του πελάτη.
Άρθρο 8 – Ηλεκτρονική Εναλλακτική επίλυση των καταναλωτικών διαφορών
1. Οι επιχειρήσεις ενημερώνουν τους καταναλωτές για τη δυνατότητα εναλλακτικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών που έχουν προκύψει από συμβάσεις ηλεκτρονικής πώλησης προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών κάνοντας χρήση των καταχωρημένων φορέων ΕΕΔ στο Μητρώο σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση 70330/2015.
2. Οι επιχειρήσεις, είτε δεσμεύονται να χρησιμοποιήσουν την ΕΕΔ είτε όχι, παρέχουν με τρόπο ευπρόσιτο, μέσα από τους δικτυακούς τόπους τους, ηλεκτρονικό σύνδεσμο στην πανενωσιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών (πλατφόρμα ΗΕΔ), σε εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 524/2013) μέσω της οποίας οι καταναλωτές υποβάλλουν την καταγγελία τους, προωθώντας αυτή στην συνέχεια στον σχετικό φορέα ΕΕΔ.»
Άρθρο δεύτερο
1. Ο Κώδικας δημοσιεύεται στους διαδικτυακούς τόπους των επιχειρήσεων σε σημείο το οποίο εύκολα μπορεί να εντοπίσει και να έχει πρόσβαση ο καταναλωτής.
2. Ο Κώδικας δεν περιορίζει το δικαίωμα των ενώσεων προμηθευτών να επιβάλουν στα μέλη τους πρόσθετες υποχρεώσεις και πειθαρχικά ή άλλα μέτρα.
3. Το προσωπικό των επιχειρήσεων του κλάδου πληροφορεί τους καταναλωτές για την ύπαρξη του Κώδικα και τους ενημερώνει σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βρουν το κείμενο.
Άρθρο τρίτο
Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα,15 Μαρτίου 2017 — Υπουργός Δήμος Παπαδημητρίου
Νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των καταναλωτών: τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας
Με αφορμή την Eυρωπαϊκή Ημέρα Καταναλωτή στις 14 Μαρτίου 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε εκστρατεία για να ενημερώσει τους καταναλωτές σχετικά με τα δικαιώματα τους, αφού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μόνο το 12% των Ευρωπαίων καταναλωτών γνωρίζουν τα δικαιώματα τους επαρκώς. Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας ήταν ότι οι καταναλωτές πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της ανάκαμψης καθώς αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για την οικονομία της Ευρώπης, με τις δαπάνες τους να ανέρχονται στο 56% του ΑΕΠ της ΕΕ. Όσο μεγαλύτερη δυνατότητα έχουν οι καταναλωτές να λαμβάνουν αποφάσεις με πλήρη επίγνωση, τόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο μπορούν να έχουν στην τόνωση της ανάπτυξης.
Από τις 13 Ιουνίου 2014 θα ξεκινήσει να ισχύει η νέα Οδηγία για τα δικαιώματα των καταναλωτών, η οποία θα εξασφαλίζει μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, ενίσχυση των δικαιωμάτων επιστροφής χρημάτων και καλύτερη προστασία όσον αφορά τα ψηφιακά προϊόντα.
Στην πράξη, η νέα Οδηγία παρέχει 10 κύρια οφέλη:
1) Οι νέοι κανόνες θα εξαλείψουν τις κρυφές επιβαρύνσεις και δαπάνες στο Διαδίκτυο
Στο εξής, οι καταναλωτές πρέπει να επιβεβαιώνουν ρητά ότι καταλαβαίνουν πως η υπηρεσία που τους ενδιαφέρει παρέχεται έναντι πληρωμής.2) Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές
Κατά την παραγγελία του προϊόντος στο Διαδίκτυο, θα αναφέρεται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα το συνολικό κόστος του προϊόντος ή της υπηρεσίας και οι καταναλωτές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν επιπλέον επιβαρύνσεις, αν δεν έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων.3) Απαγόρευση προσημειωμένων τετραγωνιδίων σε ιστότοπους
Κατά τη διάρκεια μιας ηλεκτρονικής αγοράς, μπορεί να σας προταθούν συμπληρωματικές επιλογές, με τη μορφή των καλούμενων προσημειωμένων τετραγωνιδίων. Επί του παρόντος, οι καταναλωτές αναγκάζονται συχνά να αφαιρούν την επιλογή από τα τετραγωνίδια αυτά, εάν δεν επιθυμούν τις συμπληρωματικές υπηρεσίες. Με τη νέα οδηγία, τα προσημειωμένα τετραγωνίδια θα απαγορευθούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.4) Προθεσμία 14 ημερών για να αλλάξετε γνώμη σχετικά με αγορά που κάνατε
Η περίοδος εντός της οποίας οι καταναλωτές μπορούν να υπαναχωρήσουν από σύμβαση πώλησης παρατείνεται σε 14 ημερολογιακές ημέρες (σε σχέση με τη νόμιμη προθεσμία των επτά ημερών που προβλέπει σήμερα το δίκαιο της ΕΕ). Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορούν να επιστρέψουν τα εμπορεύματα, εάν για οποιονδήποτε λόγο αλλάξουν γνώμη.5) Ενίσχυση του δικαιώματος επιστροφής χρημάτων
Από εδώ και στο εξής, ο έμπορος θα είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει το τίμημα του προϊόντος στον καταναλωτή εντός 14 ημερών από την υπαναχώρηση. Στο ποσό της επιστροφής περιλαμβάνεται και το κόστος παράδοσης.6) Θέσπιση τυποποιημένου πανευρωπαϊκού εντύπου για την υπαναχώρηση
Οι καταναλωτές θα προμηθεύονται ένα τυποποιημένο έντυπο υπαναχώρησης, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν εάν αλλάξουν γνώμη και θελήσουν να υπαναχωρήσουν από σύμβαση που έχει συναφθεί εξ αποστάσεως ή κατόπιν επίσκεψης στο σπίτι. Το έντυπο αυτό θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τη διαδικασία υπαναχώρησης για τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί οπουδήποτε εντός της ΕΕ.7) Κατάργηση πρόσθετων επιβαρύνσεων για τη χρήση πιστωτικών καρτών και τηλεφωνικών γραμμών εξυπηρέτησης
Οι έμποροι δεν θα μπορούν πλέον να επιβαρύνουν τους καταναλωτές για τις πληρωμές με πιστωτική κάρτα (ή άλλο μέσο πληρωμής) επιπλέον του κόστους που συνεπάγεται η χρήση αυτών των μέσων πληρωμής. Οι έμποροι που χρησιμοποιούν τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης, δεν θα μπορούν πλέον να χρεώνουν αυτές τις τηλεφωνικές κλήσεις περισσότερο από τη βασική τιμή χρέωσης.8) Σαφέστερες πληροφορίες για το ποιος πληρώνει τα έξοδα επιστροφής των εμπορευμάτων
Εάν ο έμπορος επιθυμεί να αναλάβει ο καταναλωτής -ο οποίος έχει αλλάξει γνώμη- το κόστος επιστροφής των εμπορευμάτων, πρέπει να τον ενημερώσει σαφώς για το θέμα αυτό εκ των προτέρων. Διαφορετικά, θα πρέπει να πληρώσει ο ίδιος τα έξοδα επιστροφής.9) Καλύτερη προστασία των καταναλωτών όσον αφορά τα ψηφιακά προϊόντα
Οι πληροφορίες σχετικά με το ψηφιακό περιεχόμενο θα πρέπει επίσης να είναι σαφέστερες και να περιέχουν στοιχεία σχετικά με τη συμβατότητα του περιεχομένου με το υλικό και το λογισμικό, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή όλων των τεχνικών μέτρων προστασίας, όπως για παράδειγμα τον περιορισμό του δικαιώματος των καταναλωτών να παράγουν αντίγραφα του περιεχομένου.10) Κοινοί κανόνες που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη
– Ενιαίο σύνολο βασικών κανόνων για τις εξ αποστάσεως συμβάσεις (αγορές μέσω τηλεφώνου, ταχυδρομείου ή Διαδικτύου) και τις συμβάσεις εκτός καταστήματος (πωλήσεις έξω από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, π.χ. στον δρόμο ή στο σπίτι) εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού και μειώνουν το κόστος συναλλαγής για τους διασυνοριακούς εμπόρους, κυρίως για τις αγορές μέσω Διαδικτύου.
– Τυποποιημένα έντυπα που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις θα διαθέτουν τυποποιημένα έντυπα σχετικά με τις υποχρεώσεις ενημέρωσης για το δικαίωμα υπαναχώρησης.
– Ειδικοί κανόνες για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν θα ισχύει δικαίωμα υπαναχώρησης για επείγουσες επισκευές και εργασίες συντήρησης. Επίσης, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να απαλλάξουν από ορισμένες απαιτήσεις πληροφόρησης τους εμπόρους τους οποίους οι καταναλωτές καλούν στο σπίτι τους για να πραγματοποιήσουν εργασίες επισκευής και συντήρησης αξίας μικρότερης από 200 ευρώ.Παράλληλα, εγκαινιάζεται το νέο Πρόγραμμα για τους καταναλωτές 2014-2020, το οποίο με κόστος μόλις 5 λεπτά ανά κάτοικο, θα καλύπτει τις νέες κοινωνικές ανάγκες που έχουν εμφανιστεί λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς και τους νέους τρόπους κατανάλωσης. Παρά τον περιορισμένο προϋπολογισμό του, θα προσφέρει υποστήριξη στους καταναλωτές σε όλα τα κράτη μέλη μέσω ενός ευρείου φάσματος έργων· από τον συντονισμό μέτρων επιβολής και τη συγχρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κέντρων καταναλωτών μέχρι την παροχή βοήθειας στις εθνικές αρχές για την επίλυση των παραβιάσεων της νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών.
Το νέο πρόγραμμα θα εστιάζει σε τέσσερις βασικούς τομείς:
– σε μια ενιαία αγορά ασφαλών προϊόντων προς όφελος των πολιτών, και προς το συμφέρον των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και εμπόρων.
– σε μια ενιαία αγορά όπου οι πολίτες εκπροσωπούνται επαρκώς από αποτελεσματικές οργανώσεις καταναλωτών, ικανές να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σημερινού οικονομικού περιβάλλοντος.
– στη διευκόλυνση πρόσβασης σε μηχανισμούς προσφυγής σε περίπτωση προβλημάτων χωρίς να απαιτείται η προσφυγή σε δικαστικές διαδικασίες οι οποίες είναι χρονοβόρες και δαπανηρές τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τον δημόσιο τομέα. Η δυνατότητα ευκολότερης προσφυγής θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών να συμμετάσχουν στην αγορά και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
– σε μια συγκεκριμένη και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των εθνικών φορέων για την υποστήριξη της επιβολής της εφαρμογής των δικαιωμάτων των καταναλωτών καθώς και την παροχή συμβουλών στους καταναλωτές.Περισσότερα για τα δικαιώματά σου ως Ευρωπαίος Καταναλωτής εδώ