Serfare.com
Take a fresh look at your lifestyle.

ΙΚΑ: Εμπλοκή στην καταβολή των συντάξεων. Γιατί δεν πληρώθηκαν οι δικαιούχοι;

Εμπλοκή παρουσιάστηκε στη διαδικασία καταβολής συντάξεων του ΙΚΑ σε ορισμένους δικαιούχους.

Όπως αναφέρθη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η εμπλοκή που προέκυψε οφείλεται στη καθυστέρηση της μεταφοράς των δανεικών για τις συντάξεις από το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων.

Κανονικά οι συντάξεις θα έπρεπε να βρίσκονται στο λογαριασμό των δικαιούχων από τις μεσημεριανές ώρες πράγμα το οποίο δε συνέβη.

Από το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και όχι από το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) εκταμιεύθηκε τελικά το ποσό των 150.000.000 ευρώ που απαιτούνταν για την πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου του ΙΚΑ, καθώς η Alpha Bank μετά από εισήγηση της νομικής της υπηρεσίας αρνήθηκε να εφαρμόσει την υπουργική απόφαση του Εργασίας που προέβλεπε τον αναγκαστικό δανεισμό του ΙΚΑ από το ΕΤΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα στην οποία είναι τοποθετημένα τα διαθέσιμα του ΕΤΑΤ (συνολικά 350 εκατ. ευρώ) επικαλέστηκε την ανάγκη ύπαρξης απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΤ και όχι υπουργικής απόφασης για να προχωρήσει στην εκταμίευση των 150 εκατ. ευρώ.

Αρχικά, επιδιώχθηκε η διενέργεια νέου ΔΣ του Ταμείου, όμως τελικά, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την ΤτΕ βρήκαν τα απαιτούμενα κεφάλαια και η διαδικασία πληρωμής των συντάξεων ξεκίνησε. Καθώς βέβαια υπήρξε σημαντική καθυστέρηση, εκτιμάται ότι οι συνταξιούχοι θα μπορέσουν να εκταμιεύσουν τις συντάξεις τους από τα ATM των τραπεζών, πιθανότατα μετά τις 20:00 .

Είχε προηγηθεί η εξαιρετικά επείγουσα υπουργική απόφαση, με την οποία το υπουργείο Εργασίας θα προχωρούσε στον δανεισμό του ΙΚΑ με 150 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΤΑΤ.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην απόφαση, η κίνηση αυτή γίνεται με δεδομένη την ανάγκη έγκαιρης καταβολής των συντάξεων του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ μηνός Ιουλίου 2015 στην προβλεπόμενη ημερομηνία 29.06.2015. Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι πριν την 29η Ιουνίου 2015 μεσολαβεί χρονικό διάστημα δύο αργιών (Σαββατοκύριακο) και έτσι ο κύριος όγκος των εισπράξεων του ΙΚΑ– ΕΤΑΜ από ασφαλιστικές εισφορές ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ θα εισπραχθεί στις 29 και 30 Ιουνίου.

Αναλυτικά, το δάνειο ύψους 150.000.000,00 ευρώ, από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) προς το ΙΚΑ, είναι έντοκο, χορηγείται μέσα στο πλαίσιο των όρων και προϋποθέσεων που ορίζεται για το σκοπό αυτό από τις διατάξεις της παρ.9 του άρθρ. 4 του Ν.3586/2007 «Θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΦΕΚ Α΄, 151), όπως αυτές αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις της παρ. Γ΄ του άρθρ.46 του Ν.3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» (ΦΕΚ Α΄, 115).

Το δάνειο θα αποπληρωθεί από το ΙΚΑ εντόκως, στον Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, η δε διάρκεια του ορίζεται από 26/06/2015 έως 30/06/2015.

Το επιτόκιο, με το οποίο βαρύνεται το δάνειο, αντιστοιχεί με το ποσοστό απόδοσης του «Κοινού Κεφαλαίου Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων» (Κοινό Κεφάλαιο) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης του Κοινού Κεφαλαίου.

Λόγω του κατεπείγοντος δίνεται εντολή στα αρμόδια όργανα του ΕΤΑΤ να μεταφερθεί το ανωτέρω ποσό σε λογαριασμό του ΙΚΑ– ΕΤΑΜ με Ν. 549003-05 και IBAN GR 79 0110 0400 0000 0405 4900 305 στις 26.06.2015 και το αργότερο έως τις 13.00.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί προσπάθεια έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΤΑΤ, προκειμένου η απόφαση να ληφθεί από τα μέλη του Ταμείου των τραπεζοϋπαλλήλων, όμως λόγω έλλειψης απαρτίας η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε.

Με αφορμή μάλιστα δημοσιεύματα, οι συναρμόδιοι αναπληρωτές υπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, χθες, με κοινή τους δήλωση επέμεναν ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν στην ώρα τους.

Με ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ αντέδρασε στην υπουργική απόφαση χαρακτηρίζοντάς την παράνομη.

loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More