Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Η Ζωή Εν Τάφω – Επεισόδιο 6, 7, 8, 9, 10

Η Ζωή Εν Τάφω – Επεισόδιο 6, 7, 8, 9, 10 Διαβάστε τι θα γίνει στα επεισόδια (περιλήψεις σειράς) της σειράς του ΕΡΤ …

Η Ζωή Εν Τάφω – Επεισόδιο 6, 7, 8, 9, 10

Η Ζωή Εν Τάφω – Επεισόδιο 6

Έπειτα από αρκετές μέρες αναμονής, το πολυπόθητο γράμμα από την Κοντυλένια έφθασε στον Μιχαήλο. Δεν πρόλαβε όμως να το διαβάσει. Μια ξαφνική ριπή του ανέμου το άρπαξε μέσα από τα χέρια του και το πέταξε σε μια πλαγιά του βουνού. Η φάλαγγα της Εθνικής Άμυνας ήταν η πρώτη ελληνική μονάδα που έφτανε στο Μοναστήρι. Οι Γάλλοι αξιωματικοί ενημέρωσαν τους Έλληνες συναδέλφους τους για τις συνθήκες που θα αντιμετώπιζαν στο χαράκωμα. Η Ζωή Εν Τάφω – Επεισόδιο 6, 7, 8, 9, 10

Μόλις έγινε γνωστό πως ο ελληνικός στρατός έφτασε στο Μοναστήρι πολλοί Έλληνες έσπευσαν να χαιρετίσουν τους στρατιώτες. Ανάμεσά τους και μια νεαρή κοπέλα που έφερε σοκολάτες στον Αντώνη. Αργά το βράδυ οι στρατιώτες άρχισαν να μπαίνουν στο χαράκωμα. Τα αμπριά δεν έφταναν για όλους και αρκετοί κοιμήθηκαν στο χώμα. Η ταλαιπωρία και η κούραση από τον ποδαρόδρομο φέρνει γκρίνια στους εθελοντές. Ο Αντώνης μοιράστηκε το ίδιο αμπρί με τον αδελφό του. Αν και ήταν κατάκοπος κάθισε να γράψει δυο λόγια στη Μυρσίνη. Το κερί που φώτιζε το αμπρί του, έγινε αιτία να του κάνει δριμύτατες παρατηρήσεις ο Γάλλος υπαξιωματικός που ήταν υπεύθυνος για την ελληνική μονάδα.

Πριν κοιμηθεί ο Αντώνης έρχεται σ’ επαφή και με μια δυσάρεστη έκπληξη. Ένας μεγάλος προβολέας φώτιζε περιοδικά το ελληνικό χαράκωμα ψάχνοντας να ανακαλύψει στρατιώτες. Με το ξημέρωμα η γκρίνια και η φασαρία μεγάλωσαν. Πέρα απ’ όλα τα άλλα προστέθηκε η έλλειψη νερού. Ο λοχαγός απείλησε πως αν δεν σταματούσαν οι φωνές και οι φασαρίες θα αναγκαζόταν να βάλει φρουρά στη μοναδική βρύση του χαρακώματος.

Ο Αντώνης παρομοίωσε ειρωνικά το χώρο μπροστά απ’ το χαράκωμα με σκηνή θεάτρου που έπαιζε το έργο «Η ζωή κι ο θάνατος για την ελευθερία των λαών». Δράμα για τους ίδιους και κωμωδία γι’ αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Ωστόσο πριν φύγει η μέρα ο λοχαγός αποφάσισε να δώσει στον Κωστούλα ένα γαλόνι. Θα γινόταν πλέον δεκανέας διμοιρίτης. Ο Αντώνης δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία γι’ αυτή την προαγωγή σε αντίθεση με τον αδελφό του τον Κίμωνα που ήταν περήφανος και χαρούμενος για τη διάκριση του αδελφού του…

Η Ζωή Εν Τάφω – Επεισόδιο 7

Δεν ήταν εύκολη η προσαρμογή των στρατιωτών στη ζωή των χαρακωμάτων. Η στενότητα των χώρων, οι δύστροποι αξιωματικοί, οι ξαφνικοί βομβαρδισμοί αλλά και το συνεχές σκάψιμο τη νύχτα και η τοποθέτηση αγκαθωτών συρμάτων, δουλειά επίπονη και πολλές φορές επικίνδυνη, τους απογοήτευσαν, κάποιοι μετάνιωσαν που κατατάχτηκαν, και άλλοι πάλι δεν πειθαρχούσαν και δεν τηρούσαν τους κανόνες ασφαλείας.

Μια ομάδα νεότερων εθελοντών ήρθαν σε αντίθεση με την αυταρχική συμπεριφορά των Γάλλων, που στην ουσία είχαν την πραγματική διοίκηση των χαρακωμάτων του Μοναστηρίου και σταμάτησαν να σκάβουν και να δουλεύουν. Δεν άκουσαν ούτε τις παραινέσεις του Λεωνίδα Γεράκη, του Έλληνα λοχαγού που τους εξηγούσε ωμά πως όσοι δεν σκάβουν για να βαθύνουν το χαράκωμα στην πραγματικότητα σκάβουν τον τάφο τους γιατί είναι εκτεθειμένοι στα πυρά του εχθρού. Η Ζωή Εν Τάφω – Επεισόδιο 6, 7, 8, 9, 10

Έπειτα από έναν έντονο καβγά των νεαρών εθελοντών με τους Γάλλους που κατέληξε σε μια ομαδική συμπλοκή τράβηξε το ενδιαφέρον των εχθρών και χτύπησαν το χαράκωμα. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν όλοι οι Έλληνες και οι Γάλλοι που πήραν μέρος στην συμπλοκή. Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό ήρθε αμέσως στο χαράκωμα ο Έλληνας Μέραρχος για να εμψυχώσει τους στρατιώτες. Μάλιστα επειδή ήταν οι πρώτοι νεκροί αποφάσισε να στείλει τις σωρούς τους στη Μυτιλήνη να ταφούν με επισημότητα. Θα τους συνόδευε και η μπάντα της Μεραρχίας.

Όταν άρχισε να διαδίδεται το γεγονός, η Μυρσίνη στην αρχή ανησύχησε και έτρεξε στον κεντρικό δρόμο που θα περνούσε η πομπή, αλλά όταν έμαθε από πού καταγόταν οι νεκροί συνέχισε τη δουλειά της στο παρθεναγωγείο. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Μιχαήλος. Τραγική ειρωνεία, την ίδια στιγμή έφτανε στην Κοντυλένια, την αγαπημένη του, το τελευταίο γράμμα του που της εξηγούσε πως δεν κινδύνευε πια μια και τον πήρε υπηρέτη του ο Λοχαγός ταμίας και γλίτωσε την πρώτη γραμμή.

Σύντομα οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς και η προπαγάνδα των φιλοβασιλικών οργανώσεων δεν άργησαν να οδηγήσουν πολλούς στρατιώτες στη λιποταξία. Κάποιοι απ’ αυτούς ήταν και απ’ το λόχο του Αντώνη Κωστούλα προς μεγάλη απογοήτευση του λοχαγού…

Η Ζωή Εν Τάφω – Επεισόδιο 8

Ο λοχαγός αναθέτει στον Αντώνη Κωστούλα μια εύκολη σχετικά αποστολή. Μαζί με ορισμένους άλλους στρατιώτες να μεταβούν στο κοντινό δασύλλιο για να κόψουν ξύλα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σαν υποστυλώματα των αμπριών. Η υπηρεσία ολοκληρώθηκε γρήγορα σχετικά και οι στρατιώτες άρχισαν να διηγούνται ιστορίες από την προσωπική τους ζωή… Η Ζωή Εν Τάφω – Επεισόδιο 6, 7, 8, 9, 10

Πρώτος ξεκίνησε ο Αγγελέτος περιγράφοντας με λεπτομέρειες τη γνωριμία του με μια νεαρή μικροπαντρεμένη που η ανάγκη την έσπρωξε το περασμένο φθινόπωρο να δουλέψει σαν μαζώχτρα ελιών στον ελαιώνα του γιατρού Κακουρέλλη. Η γνωριμία τους εξελίχτηκε σε εpωτική σχέση και καθώς η διήγηση προχωρούσε, ο Μπήλιος, φίλος και συγκάτοικος του Αγγελέτου στο ίδιο αμπρί, άρχισε να αναγνωρίζει στη διήγηση του φίλου του την γυναίκα του. Όταν βεβαιώθηκε ότι πράγματι επρόκειτο για την γυναίκα του η αντίδρασή του ήταν άμεση και βiαιη με απρόοπτες εξελίξεις…

Η Ζωή Εν Τάφω – Επεισόδιο 9

Η Μυρσίνη γράφει χαρούμενη ένα γράμμα για τον Αντώνη που θα μεταφέρει ο Αγγελέτος χωρίς να μεσολαβήσει η λογοκρισία. Πηγαίνει την ώρα του ραντεβού στο καφενείο του Απελλή αλλά ο Αγγελέτος δεν εμφανίζεται. Μετά την αποκάλυψη των δραματικών γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατο της Στυλιανούλας φεύγει κατευθείαν για τη μονάδα του. Εκεί πληροφορείται από το λοχαγό ότι αποφασίστηκε η μετάθεσή του σε άλλο λόχο και σε άλλο σύνταγμα για να μη δοθεί συνέχεια στην διένεξή του με τον Μπήλιο.

Ταυτόχρονα ο λόχος του Αντώνη μετατίθεται σε νέο χαράκωμα πλησιέστερα στην πρώτη γραμμή. Είναι ένα χαράκωμα που κάνει πόλεμο και οι στρατιώτες αφήνουν πλέον το σκάψιμο και αφοσιώνονται αποκλειστικά σε πολεμικά καθήκοντα. Στη Μυτιλήνη ο Ίωνας συναντά σ’ ένα κεντρικό καφενείο τη Μυρσίνη, της εξομολογείται τον έpωτα του γι’ αυτήν και την επιθυμία του να παντρευτούν.

Η Μυρσίνη θεωρεί αδιανόητο κάτι τέτοιο αφού γνωρίζει τη σχέση της με τον Αντώνη Κωστούλα. Την ίδια στιγμή ένα περίπολο ελέγχει τους νέους που βρίσκονται εκτός στρατεύματος και τους οδηγεί στο φρουραρχείο για να διαπιστωθεί αν νομίμως δεν υπηρετούν. Ο Ίωνας για να αποφύγει τον έλεγχο εγκαταλείπει την Μυρσίνη και εξαφανίζεται…

Η Ζωή Εν Τάφω – Επεισόδιο 10

Από τη στιγμή που ο λόχος του Αντώνη μετατέθηκε σ’ ένα ενεργό χαράκωμα τα πολεμικά καθήκοντα είναι καθημερινά με αποτέλεσμα να είναι συνεχείς και οι απώλειες σε έμψυχο υλικό. Αυτό οδηγεί σε παραφροσύνη και σε λιποταξία. Ήδη στο Σύνταγμα και στο λόχο εμφανίζονται τα πρώτα περιστατικά.

Οι εντάσεις και οι συνεχείς βομβαρδισμοί μεταβάλλουν και τον ψυχισμό εθελοντών που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό της Εθνικής Άμυνας. Ένας τέτοιος είναι κι ο Γιγάντης. Τον έχει κυριεύσει ο φόβος κι ο πανικός και μένει σ’ ένα αμπρί έξω από το κεντρικό χαράκωμα περιμένοντας πότε θα τον πετύχει ένα θραύσμα από οβίδα για να ησυχάσει για πάντα. Ο Αντώνης και ο Κίμων τον βοηθούν να βαθύνει το ιδιότυπο αμπρί του για να έχει καλύτερη προστασία από τους βομβαρδισμούς που είναι πλέον συχνοί τόσο από ξηρά όσο κι από αέρα.

Ωστόσο μια μέρα ο Γιγάντης εξομολογείται στον Αντώνη πως αποφάσισε να λιποτακτήσει ακολουθώντας μια παρέα από τα «παλιά». Από αγωνιστές που ακολούθησαν τον Βενιζέλο για να ταχθούν με την Αντάντ, δηλαδή τους Αγγλογάλλους και τους συμμάχους τους. Μάλιστα απόρησε πως ήταν δυνατόν κάποτε να διαδηλώνουν φωνάζοντας υπέρ του πολέμου. Ο Αντώνης κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να τον πείσει να μην λιποτακτήσει και στο τέλος τα κατάφερε. Ωστόσο λίγο αργότερα συνέβη ένα περιστατικό που βάρυνε στη συνείδηση του Αντώνη…

Αναμένουμε τα νέα επεισόδια της σειράς Η ζωή εν τάφω – Επεισόδιο 11, 12, 13, 14, 15

Για την αρχική σελίδα « Η ζωή εν τάφω » πατήστε ΕΔΩ

You might also like