Είμαστε συνήθως προκατειλημμένοι απέναντι σε έναν άπιστο σύντροφο, θεωρώντας πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις πράξεις του.
Η Επιστήμη φαίνεται όμως να δικαιολογεί όσους έχουν την τάση να απατούν –ακόμη και επανειλημμένα– καθώς υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η απιστία είναι θέμα… DNA.
Το νέο βίντεο της δημοφιλούς σειράς AsapScience παρουσιάζει γιατί ορισμένα άτομα έχουν γενετική προδιάθεση στην απιστία.
Σύμφωνα με το βίντεο, το γονίδιο που κωδικοποιεί έναν υποδοχέα της ντοπαμίνης παίζει καθοριστικό ρόλο στην απιστία. Η ντοπαμίνη απελευθερώνεται έπειτα από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως η γυμναστική, το φαγητό και το σ@ξ.
Μελέτη έχει υποδείξει ότι το 50% των ατόμων που διαθέτουν στο DNA τους τη μακρά εκδοχή του εν λόγω αλληλόμορφου γονιδίου είχαν απατήσει το σύντροφό τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για όσους διαθέτουν τη βραχεία εκδοχή του γονιδίου ήταν μόλις 22%. Η πρώτη ομάδα φάνηκε επίσης να είναι πιο επιρρεπής σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές και σε εθιστικές συμπεριφορές, όπως η κατάχρηση αλκοόλ.
Τα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται βαζοπρεσσίνη παίζει επίσης ρόλο στην απιστία. Η βαζοπρεσσίνη επηρεάζει την εμπιστοσύνη, τη συναισθηματική ταύτιση και την οικειότητα. Χαμηλά επίπεδα βαζοπρεσσίνης διαθέτουν τα άτομα με αυτισμό, γι’ αυτό και αντιμετωπίζουν δυσκολίες κοινωνικής ένταξης.