Γιατί οι μουσουλμάνες πριγκίπισσες και βασίλισσες δεν φοράνε μαντίλα
Γιατί οι μουσουλμάνες πριγκίπισσες και βασίλισσες δεν φοράνε μαντίλα;
Οι μουσουλμάνες πριγκίπισσες και βασίλισσες δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι γαλαζοαίματες του μουσουλμανικού κόσμου είναι το ίδιο δραστήριες με εκείνες της Αγγλίας, της Ισπανίας ή της Δανίας.
Οι περισσότερες διακρίνονται για το έργο τους, στον πολιτισμό και στην παιδεία στις χώρες τους, με μεγάλη παρουσία στη φιλανθρωπία. Αυτό που τις διακρίνει είναι η απόλυτη δυτική εξωτερική τους εμφάνιση, χάρη στην οποία δίνουν μια γεύση εκσυγχρονισμού σε χώρες όπου η γυναίκα δεν έχει σπουδαία θέση.
Ορισμένες φορές δεν μπορούν να το αποφύγουν: τότε βλέπουμε αυτές τις βασίλισσες, τις πριγκήπισσες, τις Πρώτες Κυρίες, τα μέλη της βουλής, τις υπουργούς Εξωτερικών, διάσημες δημοσιογράφους, ακόμη και βεντέτες του κινηματογράφου των μουσουλμανικών χωρών να φοράνε άλλοτε hijab (γενική λέξη για το πέπλο), άλλοτε το tchador (μαύρο πέπλο που φοράνε οι γυναίκες στο Ιράν), άλλοτε το jilbab (μακρύ ρούχο), το niqab (πέπλο) ή και μπούργκα (πέπλο που βλέπεις μόνο τα μάτια).
Ωστόσο, οι γαλαζοαίματες εμφανίζονται συνήθως χωρίς κανένα πέπλο και μαντήλι, κυκλοφορούν εντελώς ελεύθερα και θυμίζουν πανέμορφες γυναίκες της Δύσης.
Σήμα κατατεθέν αυτής της συμπεριφοράς είναι η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, η οποία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το Ισλάμ δεν επιβάλλει το πέπλο και τη μαντήλα στις γυναίκες. Η στάση της είναι καθαρά πολιτική και οι δηλώσεις της είναι ενδεικτικές.
«Το να επιβάλλεις το πέπλο σε μια γυναίκα είναι αντίθετο με τις αρχές του Ισλάμ» δηλώνει σε όλους τους τόνους η βασίλισσα Ράνια και καλεί «όλους τους μετριοπαθείς να υψώσουν τη φωνή και να ακουστούν».
«Το Ισλάμ δεν επιβάλλει ούτε να είναι θρησκόληπτος, ούτε να ντύνεσαι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το να επιβάλλεις το πέπλο σε μια γυναίκα είναι αντίθετο με τις αρχές του Ισλάμ» ήταν η ακριβή της δήλωση στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
«Στον αραβικό κόσμο πολλοί άνθρωποι είναι καταπιεσμένοι. Είναι πολλοί αυτοί που πνίγονται στο θυμό γιατί τους κατηγορούν ότι είναι βίαιοι άνθρωποι. Πρέπει να υψώσουμε το ανάστημα, να εξηγήσουμε ποιοί είμαστε και σε τι πιστεύουμε», πρόσθεσε η Ράνια της Ιορδανίας στην ίδια συνέντευξη.