Γιατί φτωχότερες χώρες της ΕΕ απορρίπτουν νέα διάσωση της Ελλάδας;
Γιατί φτωχότερες χώρες της ΕΕ απορρίπτουν νέα διάσωση της Ελλάδας;
Πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, η Milda, Λετονή συνταξιούχος παρακολουθεί τις ειδήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα και δεν νιώθει και πολλή συμπόνοια για τους «συναδέλφους» της Έλληνες συνταξιούχους.
«Δεν μπορούν να ζήσουν με 120 ευρώ την εβδομάδα;», διερωτάται αναφερόμενη στο ποσό που δόθηκε στους συνταξιούχους χωρίς κάρτα. «Η ζωή είναι λιγότερο ακριβή εκεί κάτω. Είναι πιο ζεστά, δεν χρειάζεται να πληρώνουν για θέρμανση, χειμωνιάτικες μπότες και τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι φτηνότερα. Τέλος πάντων, αν δανείστηκαν όλα αυτά τα λεφτά πρέπει να τα επιστρέψουν, αυτό πιστεύω», λέει στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Η μεγάλη ελληνική κρίση, σημειώνει το άρθρο, συχνά περιγράφεται ως μάχη ανάμεσα στους Έλληνες ήρωες και τους σκληρούς της λιτότητας του Βερολίνου. Στην πραγματικότητα ωστόσο είναι οι φτωχότερες χώρες της ΕΕ που έχουν αντιμετωπίσει και τα ίδια κρίση, κατάπιαν το φάρμακο της λιτότητας και επιβίωσαν, τα οποία είναι πιο εχθρικά απέναντι σε άλλη μια διάσωση της Ελλάδας.
Από τη Σλοβακία ως τη Λετονία και τη Λιθουανία, οι πιεσμένοι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι που βγάζουν μετά βίας 500 ευρώ το μήνα δεν καταλαβαίνουν γιατί η Ελλάδα προκρίνεται για περισσότερη χαλαρότητα.
Η Milda παίρνει σύνταξη 293 ευρώ το μήνα, πολύ κάτω από το μισό της μέσης σύνταξης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Guardian. Όταν η Λετονία πέρασε παρόμοια κρίση το 2009, επέβαλε μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό και αυξήσεις στη φορολογία στο 15% του ΑΕΠ σε διάρκεια τριετίας. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% και η ανεργία ξεπέρασε το 20%. Ο πληθυσμός μειώθηκε.
Τα μέτρα αυτά θεωρήθηκαν αμφιλεγόμενα τότε και πολλοί εκτίμησαν πως θα οδηγήσουν στην καταστροφή. Ο Πωλ Κρούγκμαν έγραφε τότε: «η Λετονία είναι η νέα Αργεντινή».
Το δεύτερο μισό του 2010 ωστόσο η οικονομία πέρασε και πάλι στην ανάπτυξη και από το 2011 έως το 2013 η Λετονία ήταν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων χωρών στην ΕΕ. Παρά το γεγονός πως το νόμισμα δεν υποτιμήθηκε, οι εξαγωγές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, 60% παραπάνω από το επίπεδο που βρίσκονταν πριν την κρίση.
Οπότε στη Λετονία υπάρχει γενικά η άποψη «Αν εμείς τα καταφέραμε γιατί δεν μπορούν οι Έλληνες;». Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας είπε πρόσφατα πως οι Λετονοί δεν καταλαβαίνουν τους Έλληνες. Η Milda είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Στη γειτονική Λιθουανία οι πολιτικοί αγωνίζονται να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους γιατί μια χώρα που έσφιξε το ζωνάρι θα πρέπει τώρα να πληρώσει για μια που δεν θέλει να το σφίξει. Η πρόεδρος της χώρας είναι μεταξύ εκείνων που έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά της παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα.
Η μέση σύνταξη στη Λιθουανία είναι 242,10 ευρώ μεικτά- σε σύγκριση με τα 700 ευρώ της Ελλάδας. Ο μέσος μισθός στη Λιθουανία είναι 699,80 ευρώ μεικτά και 543,60 ευρώ καθαρά, και πάλι κάτω από τον ελληνικό μέσο όρο.
Το μέσο επίπεδο των επιδομάτων ανεργίας κυμαίνεται στα 175 ευρώ. Οι αριθμοί αυτοί εξηγούν γιατί οι Έλληνες δεν έχουν και πολλή συμπόνοια για τους Έλληνες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας είπε πως η παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα «δεν θα είναι δημοφιλής απόφαση» στη χώρα του. «Δεν θα έχουμε ενθουσιώδη στήριξη, ειδικά αν ρωτήσουμε την κοινή γνώμη», τόνισε. «Εκφράζουμε αλληλεγγύη ακόμα κι αν χρειάζεται οικονομική βοήθεια μια χώρα πιο πλούσια ή πιο αναπτυγμένη οικονομικά. Συμφωνούμε να συμμετάσχουμε στους μηχανισμούς βοήθειας από τη στιγμή που η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη είναι κοινό όφελος που θα πρέπει να διατηρήσουμε. Ωστόσο τονίζουμε πως η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μονόδρομη. Η χώρα που δέχεται τη βοήθειά μας θα πρέπει να είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, πλήρως και εγκαίρως. Η Ελλάδα βρίσκεται σε στραυροδρόμι. Ο ένας δρόμος οδηγεί στην οικονομική άβυσσο. Ο άλλος είναι πολύ πολύπλοκος αλλά έχει μια πιθανότητα να λύσει τα οικονομικά προβλήματα παραμένοντας στην ευρωζώνη. Με τη βοήθεια της ευρωζώνης, φυσικά».
Ο Valentinas Mazuronis, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος που είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού. λέει πως η Λιθουανία δεν πρέπει να δώσει άλλα λεφτά στην Ελλάδα. «Είναι ώρα να πούμε στοπ. Ούτε ένα σεντ στην Ελλάδα μέχρι να αρχίσουν πραγματικά μεταρρυθμίσεις», τόνισε, σημειώνοντας πως περαιτέρω βοήθεια θα πρέπει να δοθεί μόνο αν η Ελλάδα πάρει πραγματικά μέτρα αντί για «χόκους πόκους».