Φυτά εσωτερικού χώρου για το σπίτι σας!

Φυτά εσωτερικού χώρου: Αν θέλεις να διακοσμήσεις ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα ή να θέλεις να ομορφύνεις τον χώρο εργασίας σου, αυτά είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν στην σκιά!

Φυτά εσωτερικού χώρου για το σπίτι σας!

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα παράθυρα έχουν βόρειο προσανατολισμό (οπότε ο χώρος έχει επαρκές φως για λίγες ώρες), όπου είναι πολύ μικρά ή να είναι σε τέτοιο σημείο που να μην επιτρέπουν την τοποθέτηση φυτών. Ευτυχώς υπάρχουν φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν στην σκιά και σε χαμηλό φωτισμό και κάποια από αυτά θα δούμε παρακάτω.

Το Αδίαντο ή Πολυτρίχι είναι είδος φτέρης με το παρατσούκλι «η κόμη της Αφροδίτης», γιατί τα φύλλα πέφτουν σαν μαλλιά. Θέλει συχνό πότισμα με μικρή ποσότητα νερού. Εξαιρετικό για διακόσμηση.

Ας δούμε λοιπόν 8 φυτά που δεν χρειάζονται ήλιο για να επιβιώσουν! Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται είτε για φυτά που φυτρώνουν στο έδαφος δασών με τα μεγάλα δέντρα να τα διατηρούν μόνιμα στην σκιά ή για φυτά που σε κάποια στιγμή της εξέλιξης υπήρξαν παρασιτικά (φυτρώνοντας κοντά σε ρίζες ή ακόμα και πάνω σε άλλα φυτά). Αυτά τα φυτά μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ήλιο, αλλά χρειάζονται ηλιακό φως. Δηλαδή δεν θέλουν απευθείας τις ακτίνες του ήλιου, αλλά προτιμούν να βρίσκονται σε ένα σχετικά φωτεινό δωμάτιο.

Φυτό Δράκαινα

Φυτά εσωτερικού χώρου
Φυτά εσωτερικού χώρου

Η Δράκαινα με όλα της τα είδη είναι ένα από τα φυτά που μπορείς να διατηρήσεις υπό σκιά. Ορισμένα από τα 50 είδη αρέσκονται και στην ημισκιά, αλλά συνήθως μακριά από τις ακτίνες του ήλιου. Θέλει κλάδεμα ανά περιόδους και προσοχή στο πότισμα, ώστε να μην πέφτει μεγάλη ποσότητα νερού και σαπίσουν οι ρίζες.

Φυτό Βρομέλια

Η Τιλάνσια Cyanea ανήκει στην οικογένεια των Βρομελιών, φυτών ενδημικών της Νότιας Αμερικής.

Οι Βρομέλιες είναι ένα από τα είδη φυτών που φυτρώνουν παρασιτικά πάνω σε άλλα φυτά. Είναι τροπικό φυτό και τα περισσότερα είδη όπως η Βρομέλια Τιλάνσια (κόστος 8-10 ευρώ) ανθίζουν μια φορά στην ζωή τους, κρατάνε το λουλούδι για ένα χρόνο και πεθαίνουν. Όμως προλαβαίνουν να κάνουν 2 με 3 μικρά που μπορείς να δοκιμάσεις να μεταφυτέψεις πριν πεθάνει το μητρικό φυτό και σταματήσουν να τρέφονται. Αντίστοιχα ψάξε και για την μεγαλύτερη Aechmea fasciata ή οποία είναι επίσης πανέμορφη αλλά και σπάνια. Θέλει πότισμα περίπου κάθε 10 μέρες με 2 εβδομάδες. Φυτά εσωτερικού χώρου

Βγάζει 2 με 3 υπέροχα μωβ άνθη πάνω στο ροζ στέλεχος, τα οποία και διατηρεί για αρκετό καιρό.

Φυτό Χαμαιδωρέα

Η χαμαιδωρέα είναι ένα είδος υβρίδιο ανάμεσα σε φοίνικα και μπαμπού. Είναι από τα δημοφιλέστερα διεθνώς!

Η Χαμαιδωρέα (δώρο από το έδαφος!) είναι ένα είδος μπαμπού-φοίνικα που φτάνει μέχρι και τα 3 μέτρα ύψος. Αντέχει ακόμα και στην πιο σκοτεινή γωνιά του σπιτιού, χωρίς όμως να ανθίζει. Σε μέτρια φωτεινότητα ανθίζει την Άνοιξη. Ο απευθείας ήλιος της προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα. Είναι το πιο δημιοφιλές είδος φοίνικα για διακόσμηση εσωτερικού χώρου. Θέλει ξηρή ατμόσφαιρα, οπότε τοποθέτησε το φυτό σχετικά κοντά σε καλοριφέρ.

Φυτό Πάπυρος Ομπρέλα

Ο Πάπυρος ομπρέλα ανήκει και αυτός στην ευρύτερη οικογένεια των φοινικοειδών.

Ο Πάπυρος Ομπρέλα κατατάσσεται και αυτός στα είδη του φοίνικα, αλλά επιβιώνει και σε εξωτερικό σκιερό χώρο. Είναι εύκολο φυτό στην συντήρηση, αλλά και στην ανάπτυξη. Αν βρίσκεται σε γλάστρα χωρίς κασπώ, καλό είναι να έχεις πάντα το πιατάκι της γλάστρας με νερό!

Φυτό Σανσεβέρια ή Φυτό φίδι

Το φυτό ή σανσιβέρια είναι από τα φυτά που συναντάμε συχνότερα σε εισόδους πολυκατοικιών.

Η Σανσεβέρια ή Φυτό φίδι (στο εξωτερικό λέγεται και Γλώσσα της Πεθεράς Mother-in-law’s Tongue!) θέλει πότισμα μόλις μια φορά τον μήνα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό. Προτιμάται πολύ συχνά ως φυτό για γραφείο, του αρέσει ο ξηρός αέρας και απομακρύνει την φορμαλδεΰδη, το τριχλωροαιθυλένιο, το βενζόλιο και το ξυλόλιο.

Φυτό Φιλόδενδρο Μονστερα

Η οικογένεια των φιλόδενδρων είναι μεγάλη με εξίσου δημοφιλή μέλη!

Το Φιλόδενδρο είναι ένα φυτό που προσαρμόζεται εύκολα σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό. Υπάρχει σε ποικιλίες αναρριχητικού και θάμνου, ενώ ξεχωρίζει το Philodendron Monstera με τα εντυπωσιακά φύλλα του. Τα εικονιζόμενα είναι μόλις λίγα από την μεγάλη αυτή οικογένεια. Κράτησε την λέξη προσαρμόζεται· εννοούμε ότι αντέχει τόσο στον ήλιο, όσο και στην σκιά. Φυτά εσωτερικού χώρου

Φυτά εσωτερικού χώρου
Φυτά εσωτερικού χώρου

Το φυτό μονστερα είναι αντιπροσωπευτικό της οικογένειας των φιλοδενδρων, μεγαλώνει πολύ και είναι πανέμορφο!

Φυτό Φτέρη

Η σούπερ ανθεκτική φτέρη αγαπάει την υγρασία, οπότε ειδικεύεται σε…καταλήψεις μπάνιων και κουζίνας.

Η γνωστή σε όλους μας Φτέρη, μπορεί να επιβιώσει ακόμα και σε μπάνια με μικρά παράθυρα, οπότε είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Δεν της αρέσει ο ήλιος, αλλά δεν θα πει όχι σε ένα σφηνοπότηρο ξύδι 1 φορά το δίμηνο, μιας και απαιτεί όξινο έδαφος. Θέλει καλή στράγγιση, αλλά αγαπά την υγρασία. Μπορεί να επιβιώσει μονάχα με πότισμα με ψεκαστικό και νερό μια φορά την εβδομάδα.

Αυτά τα 8 φυτά είναι μόλις κάποια από αυτά που προτιμώνται ως φυτά εσωτερικού χώρου.

Τα λίλιουμ και τα υπόλοιπα είδη κρίνου, οι κισσοί, το σπαθίφυλλο, η ζάμια και δεκάδες άλλα φυτά, έχουν τις ίδιες ικανότητες επιβίωσης σε σκιά, μακριά από τον ήλιο.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More