Fuel Pass 2: Τα 8 βήματα της αίτησης
Fuel Pass 2: Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για να κάνεις την αίτησή σου για το Fuel Pass 2; – Αναλυτικά η διαδικασία…
Table of Contents
Fuel Pass 2: Τα 8 βήματα της αίτησης
Προθεσμία μέχρι τις 29 Αυγούστου έχουν οι δικαιούχοι του Fuel Pass 2 προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα Vouchers.gov.gr, η οποία από χθες είναι ανοιχτή για όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων, ανεξαρτήτως του λήγοντος ΑΦΜ τους. Περισσότερες από 1.000.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί ήδη από πολίτες που επιθυμούν να λάβουν το επίδομα καυσίμων.
Ειδικότερα, σχετική ανάρτηση έκανε και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι μπορούμε να συμπληρώσουμε την αίτησή μας vouchers.gov.gr.
Η νέα επιδότηση καυσίμων αφορά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ οι δικαιούχοι μπορούν και αυτή τη φορά να πάρουν τα χρήματα είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Στην πρώτη περίπτωση το επίδομα είναι 15 ευρώ υψηλότερο.
Ποια οχήματα καλύπτει το πρόγραμμα
- Τρίκυκλα φορτηγά
- Επιβατικά Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ – ΤΑΞΙ)
- Φορτηγά
- Δίκυκλα
- Επιβατικά οχήματα
- Τρίκυκλα επιβατικά
- Ελκυστήρες
- Επιβατικά Μικτά
Ποια τροχοφόρα δεν καλύπτει το πρόγραμμα
- Ημιρυμουλκούμενο
- Λεωφορείο
- Φορτιζόμενο Ρυμουλκό
- Επικαθήμενο
- Ρυμουλκό και Ρυμουλκούμενο (συρμός)
- Αυτοκινούμενος οικίσκος (τροχόσπιτο)
- Ελκυστήρ και επικαθήμερο
- Τραινάκι τουριστικό
- Ρυμουλκούμενο
- Ρυμουλκούμενο βαγόνι
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ήδη υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση, πριν την προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης, αφού λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2021.
Ήδη, χιλιάδες δικαιούχοι του fuel pass 2 έχουν υποβάλει την αίτηση τους στην ειδική πλατφόρμα στο gov.gr και περιμένουν να πάρουν τα χρήματα του επιδόματος καυσίμων είτε στην τράπεζα είτε στην ψηφιακή κάρτα.
Μετά την υποβολή της αίτησης, οι δικαιούχοι που θα εισέρχονται στην πλατφόρμα θα ενημερώνονται για την εξέλιξή της, ώστε να υπολογίσουν πότε θα πιστωθούν τα χρήματα είτε στην ψηφιακή κάρτα είτε στην τράπεζα.
Συγκεκριμένα τα στάδια της αίτησης έχουν ως εξής:
- Επεξεργασία από δικαιούχο
- Απορριφθείσα
- Υπό έλεγχο
- Προς αποστολή στο τραπεζικό ίδρυμα
- Προς επεξεργασία από τραπεζικό ίδρυμα
- Εγκριθείσα
Στο τελευταίο στάδιο «εγκριθείσα» θα έχετε δει το ποσό που δικαιούστε πιστωμένο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο vouchers.gov.gr, η αποστολή των αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις της δράσης προς τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα γίνεται το πρωί κάθε εργάσιμης ημέρας (εξαιρούνται ημέρες επίσημων και τραπεζικών αργιών) και ανα λάβουμε υπόψιν το Fuel Pass 1 αυτό γίνεται μέσα σε 3 ημέρες από την αίτηση.
Μέχρι πότε οι αιτήσεις
Από σήμερα, 03/08, ανοιχτές είναι οι αιτήσεις για όλα τα ΑΦΜ, ωστόσο, πρέπει να προσέξετε ότι η παραγωγική λειτουργία της ειδικής εφαρμογής εκκινεί την 01η.08.2022 και λήγει την 01η.09.2022.
Βήμα- βήμα η διαδικασία
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία είναι ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε στην πρώτη φάση του Fuel Pass. Αναλυτικά:
1. Ο δικαιούχος εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://vouchers.gov.gr/ με τους κωδικούς Taxisnet.
2. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και ανανεώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, ώστε να είναι έγκυρα και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.
3. Επιλέγει αν επιθυμεί την έκδοση voucher ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό συμπληρώνοντας το iban που θέλει να του πιστωθεί το ποσό.
4. Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα.
5. Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας: α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και
λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του, στην οποία πιστώνεται το ποσό επιδότησης καυσίμων.
6. Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επαλήθευσης των στοιχείων του αιτούντα, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής αντλεί πληροφορίες για το όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο και τον ιδιοκτήτη του με την χρήση των εξής διαδικτυακών υπηρεσιών:
- Στοιχεία οχήματος και προφίλ κατόχου από την Α.Α.Δ.Ε.,
- Στοιχεία Τελών Κυκλοφορίας από την Α.Α.Δ.Ε.,
- Εύρεση ασφάλισης οχημάτων (Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης),
- Στοιχεία εισοδήματος και κατοικίας για την επιδότηση καυσίμων από την Α.Α.Δ.Ε, για τον έλεγχο ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος, μοτοσικλέτας-μοτοποδηλάτου, ασφάλισης, πληρωμής τελών κυκλοφορίας και τον έλεγχο του δηλωθέντος οικογενειακού εισοδήματος κυκλοφορίας και τον έλεγχο του δηλωθέντος οικογενειακού εισοδήματος
Τι πρέπει να προσέξεις για την υποβολή αιτήσεων
- Το όχημα πρέπει να είναι σε κυκλοφορία, ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας
- Κάθε όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
- Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα, μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.
- Για το Fuel Pass 2 λαμβάνονται υπόψη οι δηλώσεις του φορολογικού έτους 2021. Έτσι, όσοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμη φορολογική δήλωση, θα πρέπει να το έχουν κάνει μέχρι τις 29 Αυγούστου, οπότε και «κλείνει» η πλατφόρμα και μένουν εκτός της ενίσχυσης.