Επιστρέφει το GREXIT: Ανάλυση της Goldman Sachs για το χρέος που κόβει την ανάσα
Ποια η ανάλυση της Goldman Sachs για το Grexit που κόβει την ανάσα;
Όπως φαίνεται το Grexit όχι μόνο δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι αλλά τις τελευταίες μέρες έχει επιστρέψει δυναμικά, καθώς στις 20 Ιουλίου η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 2,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
Αναμασάται από το ξένο Τύπο, ενώ η Goldman Sachs το λέει ανοιχτά.
«Come back of Grexit» είναι ο τίτλος της τελευταίας της ανάλυσης, όπου επισημαίνεται ότι η αποπληρωμή των χρεών με νέα… χρέη δεν είναι ποτέ η απάντηση. «Καθώς οι διαπραγματεύσεις θα σέρνονται και οι αρνητικές ειδήσεις θα πληθαίνουν, μπορεί αυτές να αποτελέσουν αιτία για τους επενδυτές να κρατηθούν προσωρινά μακριά από τοποθετήσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα», προσθέτει η Goldman Sachs.
Οι πολιτικές εντάσεις είναι πιθανόν να αυξηθούν τους επόμενους μήνες τονίζει ο εν λόγω οίκος εκτιμώντας έτσι πως οι ελπίδες για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα πραγματοποιηθούν αλλά αντίθετα, το πιο πiθανόν είναι να υπάρξει καθυστέρηση ων διαπραγματεύσεων έως τον Ιούλιο, συμπέφτοντας με το δημοψήφισμα για το Brexit.
Η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel το έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές. Η Γερμανία δεν θα δεχτεί νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
«Κατά τη δική της ανάγνωση απλά δεν επιτρέπεται νομικά εντός της ευρωζώνης».
Αυτό αναφέρει σήμερα ο δημοσιογράφος της Die Zeit, Mark Schieritz, ο οποίος εκτιμά ότι πιθανές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, τις οποίες θα δεχτεί η Γερμανία, θα περιλαμβάνουν μείωση του επιτοκίου, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και σύνδεση των τοκοχρεωλυσίων με την ανάπτυξη.
Στις αποφάσεις του περασμένου έτους άνοιξαν κάποιες δυνατότητες και τώρα θα πρέπει καταρχήν να επιχειρηθεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Ως προς το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, ο ίδιος αναφέρει πως αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό και εξαρτάται από τον όγκο του ακόμη προς διαπραγμάτευση πακέτου των μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο θεωρεί ότι θα γίνει χωρίς ονομαστική διαγραφή χρέους, δηλαδή θα υπάρξουν κατά κύριο λόγο ελαφρύνσεις πληρωμών, επιμηκύνσεις χρόνου αποπληρωμής και μειώσεις επιτοκίων, ενώ σε πραγματική αξία θα υπάρξει μία σημαντική ανακούφιση των υποχρεώσεων αποπληρωμής.