Serfare.com
Take a fresh look at your lifestyle.

ΕΝΦΙΑ: Κόβονται οι απαλλαγές – Ποιοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν για πρώτη φορά

Στα τέλη Οκτωβρίου θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ενώ με τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο νέο φόρο θα υπαχθούν φορολογούμενοι που σήμερα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ή καταβάλουν πολύ μικρό φόρο, όπως οι αγρότες.

Σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επεσήμανε την ανάγκη να πληρώνουν όλοι ανάλογα με τις δυνάμεις τους, ενώ τόνισε ότι οι νόμιμοι φορολογούμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από το περιουσιολόγιο, το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο πάταξης της φοροδιαφυγής και όχι επιβολής φορολογίας.

Αυτό μεταφράζεται πως το νέο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνουν τόσο όσοι αυτοί που σήμερα απαλλάσσονται όσο και οι αγρότες.

Μάλιστα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αποκάλυψε ότι είναι υπό επεξεργασία τροποποιήσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2016, ώστε να αυξηθεί η φορολογητέα βάση, αναφερόμενος ειδικότερα στην ακίνητη περιουσία Ελλήνων στο εξωτερικό.

Υπέρ της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου και μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε πραγματικά ενιαίο φόρο ακινήτων (ένας φόρος ανά ακίνητο και όχι δύο), σε συνδυασμό με τα κατάλληλα φορολογικά και διοικητικά κίνητρα, που θα οδηγήσει άμεσα σε απογείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και των συναλλαγών επί ακινήτων τάσσεται η ΠΟΜΙΔΑ, όπως επισημάνθηκε σήμερα σε δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε.

Στις θέσεις της ΠΟΜΙΔΑ περιλαμβάνονται επίσης, όπως αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση:

– Η αναβίωση της κτηματαγοράς η οποία σήμερα διαθέτει μόνον πωλητές ακινήτων, και κανένα αγοραστή. Αυτή θα φέρει κυριολεκτική «νεκρανάσταση» της αξίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας η οποία έχει σήμερα ουσιαστικά «κατεδαφιστεί» όχι τόσο από την κατάσταση της οικονομίας, όσο από την βαρύτατη διπλή φορολογία του ΕΝΦΙΑ.

– Η μείωση των απαιτούμενων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων κατά τη σύνταξη συμβολαίων, κι όχι επαναφορά ήδη καταργημένων, όπως το πιστοποιητικό των ΟΤΑ.

– Φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για την επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα της ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των υπαρχόντων κτιρίων και πρωτίστως των διατηρητέων, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

– Η λειτουργία του περιουσιολογίου για την αποκάλυψη της φοροδιαφυγής και όχι για την επιβολή νέων φόρων, τελικά και πάντοτε και μόνον στην ακίνητη περιουσία…

Η αποφυγή οποιασδήποτε άλλης επιβάρυνσης της φορολογίας των μισθωμάτων, ώστε να μπορεί να καταβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ.

– Η αποποινικοποίηση αδυναμίας πληρωμής ΕΝΦΙΑ, εξόφληση με ακίνητη περιουσία.

Ο Κωστής Χατζηδάκης από τη Νέα Δημοκρατία στάθηκε στην απελευθέρωση των μισθώσεων που έγινε επί υπουργίας του, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου περιουσίας, ώστε να καταλήξουμε σε ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολογίας των ακινήτων ενώ σημείωσε ότι “μια και φαίνεται πως θα κάνουμε κυβέρνηση συνεργασίας, ας την κάνουμε σε υγιείς βάσεις και μία απ’ αυτές πρέπει να είναι το άνοιγμα της επιχειρηματικότητας, ώστε το κράτος να έχει υγιή φορολογικά έσοδα και να μειωθεί η πίεση στην ακίνητη ιδιοκτησία”.

Η εκπρόσωπος της ΛΑ.Ε. Νάντια Βαλαβάνη τάχθηκε υπέρ της θέσπισης αφορολόγητου ορίου για τις μικρές περιουσίες, συνέστησε προσοχή στον τρόπο μείωσης των αντικειμενικών αξιών, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα από συναλλαγές ώστε να γνωρίζουμε ποιές είναι οι πραγματικές τιμές και επεσήμανε τον κίνδυνο το επόμενο διάστημα να ανατραπούν ευνοϊκές ρυθμίσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης πρότεινε ο συμπληρωματικός φόρος περιουσίας να λογίζεται ως προκαταβολή για το φόρο μεταβίβασης και τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ να εκχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γρηγόρης Λιονής ανέφερε ότι το φορολογικό πλαίσιο επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης στα χέρια των μεγάλων ομίλων στους οποίους ανήκουν οι μεγάλες περιουσίες και φοροαπαλάσσονται με διάφορους τρόπους με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι μικροϊδιοκτήτες.

Η Κατερίνα Βαμβακούση από τους Ανεξάρτητους Έλληνες τόνισε ότι η φορολογία πρέπει να επιβάλλεται στις πραγματικές αξίες των ακινήτων και ζήτησε να θεσσμοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Τα έσοδα του κράτους πρέπει να προσαρμόζονται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, τόνισε ο επικεφαλής της Δημιουργίας Ξανά Θάνος Τζήμερος. Χαρακτήρισε δε παράλογο, αντιαναπτυξιακό και ανήθικο τον ΕΝΦΙΑ και ζήτησε την κατάργησή του.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

loading...
You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More