Η γνώση του διαδικτύου στα μάτια σου!

Eμπάργκο τέλος: Ήρθαν οι Ρώσοι – “Ανάσες” στην Ελληνική οικονομία!

Eμπάργκο τέλος: Ήρθαν οι Ρώσοι ειδικοί για τον… έλεγχο των ελληνικών εταιρειών με σκοπό από τον επόμενο μήνα να ξεκινήσουν οι εξαγωγές των ελληνικών γεωργικών προϊόντων στη Ρωσία.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της ρωσικής αγοράς στη Ελλάδα, Ουγγαρία, Ινδία και Κύπρο. Eμπάργκο

Ο υπεύθυνος ρωσικός οργανισμός, «Rosselhoznadzor», ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 τον έλεγχο των προμηθευτών των γεωργικών προϊόντων στις προαναφερθείσες χώρες αναφέρει ο Alexei Alekseenko.

Ο έλεγχος των προμηθευτών στις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν προγραμματισμένος για τις αρχές Απριλίου, αλλά στη συνέχεια η ημερομηνία άλλαξε. Ο έλεγχος περιλαμβάνει όλες τις γεωργικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για προμήθειες στη ρωσική αγορά. Eμπάργκο

«Περίπου 24 εταιρείες θα ελεγχθούν στην Ελλάδα, αρκετές στην Ουγγαρία, ενώ στην Ινδία τέσσερις ή πέντε εταιρείες. Η Κύπρος ζήτησε για τεχνικούς λόγους λίγο χρόνο, ώστε να ελέγξει τις εταιρείες της Νήσου, ώστε να ξεκινήσει ο έλεγχος στις 27 Απριλίου, για περίπου έξι έως οκτώ εταιρείες », δήλωσε ο Alexeenko.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο έλεγχος θα πρέπει να λήξει στις 30 Απριλίου. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα δημοσιευθούν αμέσως στις χώρες, καθώς και τα τελικά αποτελέσματα θα είναι έτοιμα μέσα σε λίγες ημέρες μετά την επιθεώρηση.

Η Ρωσία τον Αύγουστο του 2014 περιόρισε τις εισαγωγές προϊόντων διατροφής από τις χώρες που είχαν επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της, μεταξύ άλλων και των τριών χωρών από την ΕΕ.

Η απαγόρευση περιελάμβανε, το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά, λουκάνικα, το ψάρι, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ορισμένα άλλα προϊόντα. Ωστόσο, ορισμένες χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Ουγγαρία, στράφηκαν προς τη Μόσχα με το αίτημα να ακυρωθεί ή ακόμη και να μειωθεί το εμπάργκο.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μελετάται η δυνατότητα αυτή και για την Κύπρο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρωσία στις αρχές Απριλίου, δήλωσε ότι οι αγρότες στην Ελλάδα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω των ρωσικών κυρώσεων.

Με τη σειρά του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η απαλλαγή από την επιβολή κυρώσεων για μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι εύκολη, υπάρχει όμως διέξοδος με τη δημιουργία σύμπραξης ελληνο-ρωσικών εταιρειών.

Η ρωσική ηγεσία φαίνεται ότι προτιμά την άρση των περιορισμών όχι έναντι χωρών συνολικά, αλλά έναντι μικτών εταιρειών, επικαλούμενη τη συμμετοχή της στον ΠΟΕ και τις τυχόν ενστάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν από άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού.

You might also like