Serfare.com
Take a fresh look at your lifestyle.

Εκλογές Σεπτεμβρίου Δημοσκοπήσεις: πόσο εκτινάσσεται ο Λαφαζάνης, ποιοι στα αζήτητα

Τι δείχνουν νεότερες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές τον Σεπτέμβριο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει αρχίσει να χάνει μέρος της εκλογικής του δύναμης, αλλά παραμένει πρώτο κόμμα με διαφορά περίπου 8% από την ΝΔ.

Οι μετρήσεις – δημοσκοπήσεις του Αυγούστου έχουν χαμηλό ποσοστό αξιοπιστίας και είθισται ειδικά 1η με 20 Αυγούστου να μην διενεργούνται σφυγμομετρήσεις λόγω χαμηλών ποσοστών, ωστόσο έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες με στόχο στις 30 Αυγούστου να δημοσιοποιηθούν δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις και μια δημοσκόπηση που όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική εξάγονται ορισμένα πρώτα επισφαλή συμπεράσματα.

1) Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται κάτω από το ποσοστό του στις εκλογές του Ιανουαρίου και κυμαίνεται μεταξύ 33% με 34% έναντι 36,34% που ήταν το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου του 2015.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθαρά πρώτο κόμμα με διαφορά κοντά στο 8% από την ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει προς 3 μέτωπα προς τον κόμμα Λαφαζάνη την Λαϊκή Ενότητα αλλά και προς την ΝΔ και την Χρυσή Αυγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες προς τον Λαφαζάνη κυρίως.
Με βάση ενδείξεις η Λαική Ενότητα θα βρεθεί στο 5% αλλά αυτό το ποσοστό δεν έχει καταμετρηθεί επίσημα.

Έμπειρος δημοσκόπος πάντως δίνει ποσοστό πάνω από 5% στον κόμμα Λαφαζάνη αλλά, όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ακόμη ή αποδεικτικά στοιχεία αξιόπιστα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει οριακά και προς την ΝΔ λόγω των capital controls αλλά και προς την Χρυσή Αυγή η οποία κυρίως λόγω μεταναστευτικού βλέπει να ποσοστά της να αυξάνονται.

Γενικώς πρέπει να τονιστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει χάσει μέρος της δυναμική του, παραμένει καθαρά πρώτο κόμμα αλλά έχει αγγίξει τα εκλογικά του όρια.

Τον ΣΥΡΙΖΑ τον συντηρεί η αίσθηση που επικρατεί την κοινωνία ότι διαπραγματεύτηκε, ωστόσο η αποτυχία στην διαπραγμάτευση, το μεταναστευτικό και….τα καλά λόγια των ευρωπαίων εσχάτων αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει μνημονικό κόμμα…και οι παράγοντες αυτοί δεν θα επιδράσουν θετικά στις εκλογικές του επιδόσεις.

2)Η ΝΔ δεν καταφέρνει να προσεγγίσει το 27,81% που πέτυχε στις 25 Ιανουαρίου του 2015 αλλά είναι αληθές ότι ενώ υπήρχαν δημοσκοπήσεις που έδιναν 18% με 21% στην ΝΔ φαίνεται ότι υπάρχει μια συσπείρωση προσεγγίζοντας το 25%.

Για την ΝΔ η εκτίμηση είναι αρκετά επισφαλής κυρίως γιατί δεν προκύπτει από άμεσο ποσοστό μέτρησης αλλά από αναγωγές.

Οι τελευταίες κινήσεις Μειμαράκη, έχουν «ξυπνήσει» ορισμένα αντανακλαστικά…

3)Η Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το 6,28%, για τρεις λόγους

Α)Η ηγεσία έχει αποφυλακιστεί

Β)Το μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού απασχολεί την κοινωνία.

Μπορεί εδώ στην Αθήνα να μην βιώνουν τις εικόνες της Κω ωστόσο στα νησιά υπάρχει τεράστιο πρόβλημα το οποίο έζησαν οι έλληνες τουρίστες.

Γ)Η Χρυσή Αυγή είναι από τα ελάχιστα κόμματα που τάσσονται κατά του μνημονίου, ενώ αξιοσημείωτη είναι διείσδυση και στον αγροτικό κόσμο.

Οι τελευταίες κινήσεις της ηγεσίας προς τους αγρότες έχουν αντιμετωπιστεί θετικά.

Με βάση ενδείξεις η Χρυσή Αυγή φαίνεται να προσεγγίζει το 7,5% με μικρό ποσοστό αναγωγής.

4)Στις προηγούμενες εκλογές ενώ γινόταν πολύς λόγος για τον ρόλο του Ποταμιού συντηρεί τα ποσοστά του αλλά τελικώς η έκπληξη σε αυτές τις εκλογές – αν πραγματοποιηθούν 20 Σεπτεμβρίου – θα είναι το κόμμα

Λαφαζάνη το οποίο αν μάλιστα καταφέρει να συσπειρώσει και άλλους αριστερούς ίσως να υπερβεί το 5%.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η είσοδος του κόμματος Λαφαζάνη στην Βουλή έχει διασφαλιστεί.

Το κόμμα Λαφαζάνη η Λαική Ενότητα αν καταφέρει να συσπειρώσει τα αντιμνημονιακά αριστερά κόμματα ίσως να πετύχει ποσοστά και πάνω από το 5%.

5)Οι αρνητικές εκπλήξεις θα είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ τα οποία φαίνεται ότι χάνουν μέρος των ποσοστών που είχαν πετύχει στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Μάλιστα για τους ΑΝΕΛ, οι ενδείξεις είναι ότι βρίσκονται στα όρια του 3% με 3,5%.

Βέβαια στις προηγούμενες εκλογές ήταν έκπληξη το γεγονός ότι έλαβε 4,75%, ωστόσο έχει χάσει μέρος της δυναμικής του Ιανουαρίου.

6)Για την Ένωση Κεντρώων που είχε λάβει 1,79% με τον Λεβέντη υπάρχουν πολύ συγκεχυμένες ενδείξεις και με βάση αυτές δεν πιάνει τον στόχο του 3% αλλά έχει αυξήσει τα ποσοστά του έναντι των τελευταίων εκλογών, βρίσκεται στην κλίμακα της ζώνης του 2% με 2,2%.

Εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος 20/9/2015

ΣΥΡΙΖΑ 33% με 34%
ΝΔ +/-25%
Χρυσή Αυγή 7,5%
Ποτάμι 7%-7,5%
Λαική Ενότητα +/-5%

loading...
You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More